EGIPAT: Faraonova egzekutorska policija na smrt premlaćuje vlastiti narod

Popularno na sajtu

Egipat je za mnoge evropljane sinonim za uzbudljivu turističku destinaciju i zemlja piramida. Za Egipćane je to, pak, zemlja faraona, ali ne onih od prije nekoliko hiljada godina, već živog, aktuelnog faraona i njegovih slugu-egzekutora. I dok turisti širom svijeta sa ushićenjem obilaze stare historijske spomenike, u prvom redu egipatske piramide u kojima se nalaze mumificirana tijela staroegipatskih faraona, egipatski narod preživljava torture aktuelnog faraona i njegovih egzekutora.


Bogati turisti iz Evrope i SAD-a će se poslije uzbudljivih obilazaka bezbjedno vratiti svojim državama, ostavljajući egipatski narod na milost i nemilost modernom faraonu[1] i njegovim egzekutorima – egipatskoj vojsci i policiji. Da ironija bude još veća, tog istog faraona podržava i održava upravo Zapad, u prvom redu Amerika. Dok licemjerna američka vlada punim ustima propagira i zagovara ljudska prava, u isto vrijeme ta vlada finansira i podržava egipatsku vlast, vojsku i policiju milijardama dolara godišnje. I to nas ne čudi, jer su danas najveći smutljivci upravo oni koji tvrde da uspostavljaju red u svijetu. Ono što čudi svakog iskrenog muslimana, jesu izjave pojedinih muslimanskih učenjaka i daija, koji tako žestoko brane arapske tirane od „ekstremista i njihovih pogrešnih interpretacija islama“.

Za to vrijeme, egipatski faraon i njegove sluge-egzekutori će iz dana u dan nizati „trijumfe“ jedan za drugim.

Zadnji od tih „trijumfa“ je i ubistvo Mustafe Attia, 39-godišnjeg čovjeka koga su egipatski policajci na smrt pretukli u Aleksandriji, drugom po veličini gradu u državi. Čovjek se iz banke vraćao kući kada su ga dva policajca vezala lisicama, a zatim ga, u stilu svirepih kauboja, vukla niz ulicu, izvijestile su u četvrtak novine Al-Ahram. Razlog za ovakav tretman je taj što su policajci mislili da čovjek nije platio dug (kamatu) banci, a to je kod faraona i njegovih egzekutora veliki grijeh, jer postoji opasnost da se vlasnici lihvarskih banaka, židovi, rasrde na svoje glupave ali svirepe sluge, egipatsku vlast i njen tiranski aparat za sprovedbu „zakona“.

“Attia je već bio platio dugove prije nego je uhapšen, ali policija nije to znala”,  izjavio je u četvrtak za Al-Ahram, generalni sekretar kairske egipatske organizacije za ljudska prava, Hafez Ebu Saida.


Attia je iza sebe ostavio ženu i troje djece, najstarije od njih ima samo 4 godine. Međutim, njegova smrt nije bila uzaludna, jer će po već uhodanom pravilu policajci-ubice dobiti unapređenje.

Njegova smrt je treća po redu ove godine i druga u roku od mjesec dana počinjena rukama faraonovih slugu iz aleksandrijske policije.

Prošlog mjeseca je 19-godišnji Ahmed Šaban ubijen od strane aleksandrijske policije u ozloglašenoj Sidi Gabr policijskoj stanici. Izviješteno je da je bio mučen prije nego je podlegao od zadobijenih ozljeda. Policija je bacila njegovo tijelo u obližnje jezero, navodi njegova porodica.

Međutim, svakako je najpotresniji slučaj Halida Saida, mladog privrednika koji je pretučen na smrt od strane policajaca u junu ove godine.

Halid Said je jedan od rijetkih Egipćana koji su smogli dovoljno hrabrosti da se ne smiješe u lice policajcima dok ih ovi vrijeđaju za vrijeme legitimisanja. Tog junskog dana su policajci-ubice upali u internet kafe „Kafe net“ u Aleksandriji s namjerom da sprovedu raciju na sebi svojstven način. Halid Said je odbio da im se ponizno smiješi, čak je i negodovao zbog banditskog upada i ponašanja policije. Udaren je u lice, a potom izveden iz internet kafea i odveden u policijsku stanicu. Nakon nekoliko sati, policajci-ubice su mrtvo, unakaženo tijelo Halida Saida izbacili na ulicu, ostavljajući ga kao poruku svima onima koji odbiju da se glupavim policijskim banditima ljubazno smiješe u lice svaki put kada ih ovi budu ponižavali.

Nema tih riječi koje mogu opisati prizor strašno unakaženog tijela Halida Saida nakon „tretmana“ u faraonovoj policijskoj stanici. Međutim, fotografija govori dovoljno. Fotografija je potresna i ne preporučuje se za gledanje djeci i slabim osobama.

FOTO

Put vjernika


[1] Cilja se na aktuelnog egipatskog faraona Husnija Mubareka

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz