Kada biva nagrada nijeta kao i nagrada učinjenog djela?

Popularno na sajtu

إِنَّ بِالْمَدِينَةِ لَرِجَالًا مَا سِرْتُمْ مَسِيرًا وَلَا قَطَعْتُمْ وَادِيًا إِلَّا كَانُوا مَعَكُمْ حَبَسَهُمْ الْمَرَضُ.” و فِي رواية: في حَدِيثِ وَكِيعٍ:” إِلَّا شَرِكُوكُمْ فِي الْأَجْرِ.”

“Doista ima u Medini ljudi, niste prešli razdaljinu a niti prevalili dolinu a da oni nisu bili sa vama – sprečila ih je bolest.” A u drugoj predaji stoji: “Osim da su oni učesnici u nagradi s vama.”1

Rekao je šejh Ibn Usejmnin – Allah mu se smilovao – u komentaru ovoga hadisa:

Značenje hadisa je, čovjek kada zanijeti dobro djelo al’ ga spriječi neka prepreka da to djelo uradi njemu se piše vrijednost onoga što je zanijetio (naumio).

No, kada čovjek radi neko djelo u stanju kada je zdrav (kada nije spriječen) odnosno dok je bio zdrav i sposoban redovno je to činio djelo, zatim je oslabio (razbolio se ili ostario) – ovakvom čovjeku se piše vrijednost čitava djela jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao:

إِذَا مَرِضَ الْعَبْدُ أَوْ سَافَرَ كُتِبَ لَهُ مِثْلُ مَا كَانَ يَعْمَلُ مُقِيمًا صَحِيحًا.”

“Kada se razboli Allahov rob (čovjek) ili kada otputuje biva mu upisano isto dobro djelo što je činio dok je bio kod kuće i zdrav.”2

Pa tako biva obradovan svaki onaj ko je svakodnevno činio hajr (dobra djela) pa ga u tome spriječi neka prepreka- njemu biva upisana vrijednost cijeloga dijela!

Primjer:

Ukoliko je čovjek redovno klanjao namaz u džematu u mesdžidu no, zatekne ga neka prepreka kao što je bolest ili san ili nešto slično iz ovoga domena pa njemu biva upisana nagrada klanjača u džematu potpuno bez ikakva umanjivanja.

A također ako je imao običaj da klanja dobrovoljan namaz “nafilu”, no spriječi ga nešto u tome, nešto van njegove moći pa njemu biva upisana vrijednost tog potpunog dijela. I mnogi drugi primjeri koji su potvrda ovoga hadisa koji je bez sumnje velika Allahova milost ovome ummetu.

No, ukoliko čovjeku ne bude od običaja ili ne bude radio neko djelo prije stalno tj. konstantno pa njemu se piše samo vrijednost nijeta bez nagrade djela.

Dokaz za ovo:

Siromašni ashabi, radijallahu anhum rekli su: “O Allahov Poslaniče pretekli su nas vlasnici imetka u nagradi i vječnom boravištu – znači pretekli su nas nosioci imetka u sadaki (milosrđu) i oslobađanju robova (što je veliko, ogromno djelo)”, pa je rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

أَلَا أُخْبِرُكُمْ بِأَمْرٍ إِذَا فَعَلْتُمُوهُ أَدْرَكْتُمْ مَنْ قَبْلَكُمْ وَفُتُّمْ مَنْ بَعْدَكُمْ تَحْمَدُونَ اللَّهَ فِي دُبُرِ كُلِّ صَلَاةٍ وَتُسَبِّحُونَ وَتُكَبِّرُونَ ثَلَاثًا وَثَلَاثِينَ وَثَلَاثًا وَثَلَاثِينَ وَأَرْبَعًا وَثَلَاثِينَ.”

“Hoćete li da vas obavijestim o nečemu, ukoliko budete to uradili dostići će te one koji su vas prestigli i neće vas niko dostići (u nagradi) osim onoga ko bude uradio isto što uradite? Pa je rekao: Zahvaljujte Allahu na kraju svakoga namaza i veličajte Ga i donosite tekbire, trideset i tri puta, trideset i tri puta, i trideset i četiri puta.”

Pa su to uradili, no, nakon toga su to čuli bogati pa su i oni počeli da čine isto što i siromašni!!

Potom su došli siromašni kod Allahova Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem pa su rekli: O Allahov Poslaniče, čuli su naša braća (bogati) šta činimo pa i oni isto čine! Pa je kazao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

“To je Allahova blagodat koju daje onome kome On hoće! “3 i nije im rekao: vi ste dostigli vrijednost nagrade njihova djela, no nema sumnje da oni imaju nagradu (nijeta) djela.

Iz istoga razloga spomenuo je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem onoga kome je Allah dao imetak pa ga on udjeljuje na Allahovom putu, a vidjevši to čovjek siromah rekao je: Da je i meni što je dato tom čovjeku ja bih radio isto što i on radi pa je kazao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

“Pa oni su u nagradi (nijetu) isti.”4 Dakle, isti u nagradi nijeta, a što se tiče djela ono se njemu ne piše osim ako je to bio njegov stalan običaj da čini. A Allah najbolje zna!!!


Autor: Muhammed ibn Salih el-Usejmin
Izvor: Islamhouse
Obrada: Putvjernika

Fusnote:

1 Bilježi imam Muslim u poglavlju: Knjiga o upravi broj 1911
2 Bilježi imam Buhari u poglavlju : Knjiga o Džihadu pod brojem 2996
3 Bilježi imam Buhari u poglavlju: Knjiga o Ezanu pod brojem 843
4 Bilježi imam Tirmizi u poglavlju: Knjiga o Zuhdu pod brojem 2325

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz