O ummete Muhammeda! – Predavanje zbog kojeg je šejh Halid er-Rašid osuđen na 15 godina zatvora (VIDEO)

Popularno na sajtu

Jedan od najpoznatijih daija današnjice, šejh Halid er-Rašid, održao je predavanje pod nazivom “O ummete Muhammeda!” kao reakciju na objavljivanje karikatura u kojima se ismijava Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem. Saudijska otpadnička vlast je reagovala i stala u odbranu krstaša: šejh je uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora.

Šejh Halid er-Rešid je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih muslimanskih daija[1] današnjice. Muslimanima širom svijeta je postao poznat po emotivnim video predavanjima „Cunami u Indoneziji“ i „Putovanje u Niger“, predavanjima koja su rasplakala srca miliona muslimana širom svijeta. Međutim, rijetko ko je od muslimana upoznat sa još jednim, briljantnim i legendarnim video obraćanjem ovog plemenitog šejha, obraćanjem koje po svojoj emotivnosti, ali i hrabrosti i žestini, prevazilazi sve ono što ljudske uši danas mogu čuti uživo ili putem elektronskih medija. A kako i ne bi bilo emotivno kada izlazi iz srca koje je slomljeno kafirskim vrijeđanjem i omalovažavanjem Allahovog miljenika, Muhammeda, sallAllahu alejhi we sellem, jer je šejh održao ovo obraćanje upravo zbog karikatura i vala ismijavanja najvećih svetinja islama od strane „civilizovanog“ Zapada.

Međutim, stvar se nije završila na ovome, jer je u „šerijatskoj kraljevini“, kako sljedbenici strasti i pripadnici sekte murdžija nazivaju Saudijsku Arabiju, zabranjeno braniti Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem na način na koji je to uradio šejh Halid er-Rašid. Saudijska otpadnička vlast je brzo reagovala i efikasno odbranila krstaše od govora ovog muslimana. Šejh je uhapšen nedugo nakon toga, 19. marta 2006. godine u Mekki, gdje je obavljao Umru[2] sa svojom suprugom.

Nikakav sudski nalog nije pokazan u trenutku hapšenja, niti su sluge taguta koje su ga hapsile dale ikakvo objašnjenje, čak ni verbalno. Prema njegovoj rodbini, šejh je zlostavljan nakon hapšenja i za vrijeme njegovog boravka u zatvoru.

Nakon što je neko vrijeme zadržan u Mekki od strane obavještajne službe porodičnog klana Saud, prebačen je u zloglasni zatvor El-Hair blizu Rijada, gdje truhnu mnogi učenjaci, daije i mudžahidi, koji su se usudili progovoriti istinu.

Šejh je najprije osuđen na 5 godina zatvora, nakon čega je ušao u oštru raspravu sa ”šerijatskim” kadijom, koji mu je nakon toga povećao kaznu na 15 godina zatvora.

Halid er-Rašid je rođen 18. marta 1962. godine, a prije hapšenja je bio profesor u školi Ben Fahd el-Muflih Sabija u Sukbi, provincija El-Dammam, zemlja dvaju Harema (tzv. Saudijska Arabija).

Pogledajte ovo izuztno predavanje šejha Halida er-Rašida povodom danskog omalovažavanja i vrijeđanja Allahovog Poslanika putem gnusnih karikatura. Dancima su se ubrzo pridružili skoro svi evropski mediji i tako pokazali jedinstvo kršćana u skrnavljenju muslimanskih svetinja.

O ummete Muhammeda, sallAllahu alejhi we sellem – 1. dio

O ummete Muhammeda, sallAllahu alejhi we sellem – 2. dio

(Put vjernika)

Fusnote:

[1] daija – pozivač u islam, islamski misionar

[2] vjerski obred, hodočašće Kabe mimo dana kada je propisan obred hadždža

Napomena: Podaci o hapšenju, presudi i biografija šejha Halida er-Rašida su preuzeti od strane „El-Kerama“ fondacije za zaštitu ljudskih prava – http://alkarama.org.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz