Categories:

VIDEO: Preselio šejh Halid el Husejnan (“Šehadet je moja najveća želja”)

Objavljeno / ažurirano:

Njegovo ime je Halid ibn Abdir-Rahman el-Husejnan, a kunjet (nadimak) Ebu Zejd. Šejh Halid Husejnan je rođen 1966. godine u Kuvajtu.

Svršenik je islamskog univerziteta „Imam Muhammed ibn Su'ud”, odsjek usulud-din (akida). U toku svojih studija šejh je imao priliku da uči kod uvaženog šejha Muhammeda ibn Saliha el-Usejmina. Nakon svršenog fakulteta šejh Halid je radio u nekoliko mesdžida pri Ministrastvu vakufa u Kuvajtu kao imam i hatib. Održao je veliki broj dersova i predavanja koja su se odlikovala lijepim i lahkim izlaganjem kao i novim metodama izlaganja. Šejh je još tada govorio o džihadu i mudžahidima s tim što njegova predavanja nisu izazivala strah kod tadašnjih vlasti jer se radilo o periodu 90-tih.

Allah je šejhu Halidu 2007. godine ukazao Svoju blagodat te šejh odlazi na polja džihada u zemlju ponosa – Afganistan, nakon što je prodao svoju kuću i sa sobom poveo svoju familiju i još neku braću iz Kuvajta od kojih su neki preselili a neki još uvijek iščekuju šehadet.

Poučavao je mudžahide i borio se zajedno sa njima. Mudžahidi su uvidjeli njegovu nadarenost te su mu brzo pružili priliku da se putem izdavačke kuće Es-Sehab obraća islamskom ummetu i podstiče na borbu na Allahovom putu.

Šejh je iza sebe ostavio nekoliko djela poput:

– Više od 1000 sunneta u toku dana i noći.
– Više od 1000 dova u toku dana i noći
– Više od 1000 odgovora za žene
– Čudne stvari u životu nekih studenata danas
– Odgojni dersovi kroz hadise Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem
– Bitne riječi u kriznom periodu
– Takvi su bili salihuni (dobri ljudi), i druga djela.

Šejh je preselio u zoru, 23. muharrema 1434. h.g. (petak, 7. decembra 2012). Molio je Allaha da preseli kao šehid i postač pa mu je Gospodar uslišao njegovu dovu.

Takve su naše vođe i predvodnici, svojom krvlju napajaju drvo ponosa i namjesništva na zemlji. Molimo Uzvišenog Allaha da šejhu Halidu podari Firdewsul eala a njegovoj familiji sabr.

Istinu je rekao Uzvišeni kada kaže: “Ima vjernika koji ispunjavaju zavjet dat Allahu, ima ih koji su poginuli, i ima ih koji to očekuju – nisu ništa izmijenili.” (El-Ahzab, 23)

Pripremio: Aziz Billah

Napomena PV: Vaše radove možete slati na email adresu: vasastrana@putvjernika.com

 

NOVO NA SAJTU

Šest koraka kako poboljšati namaz

0
Elhamdulillah. Težnja ka postizanju kvalitetnog namaza je nešto što svi mi, kao produktivni muslimani, želimo. Niko od nas ne želi da uči Kur'an tokom...
Bitka na Uhudu

Pouke bitke na Uhudu

Preporučeni sadržaj

Srbija i Kosovo u Washingtonu potpisali ekonomski sporazum

0
Sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova, potpisan je danas u Bijeloj kući. Sporazum podrazumijeva, između ostalog, pristupanje Kosova inicijativi "mini-Šchengen", ulaganje u...

Islamske teme