Deset ibreta i koristi u padu prvog arapskog taguta

Popularno na sajtu

1. Koliko god se noć taguta odulji njihov kraj će ipak doći a zora promjene zasigurno zablistati.

2. Taguti se ne smiju obmanuti šutnjom naroda, jer ispod pepela ima žeravica koja će zapaliti plamen. To se može desiti zapanjujućom brzinom, može doći iznenada i zbuniti tagute tako da neće biti u stanju ugasiti plamen. Ono čime se taguti trebaju ibretiti (pouka) jeste hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Allah pušta zulumćara, ali kada ga uhvati onda ga ne ispušta.”

Svrgnuti tagut Tunisa je preduzeo brze korake u pokušaju da smiri narod ali je revolucija naroda i srdžba bila brža od njega tako je jedva uspio da spasi i sebe davši se u bjekstvo.

3. Uzvišeni kaže:

قل اللهمّ مالك الملك تؤتي الملك من تشاء ، وتنزع الملك ممن تشاء ، وتعـزّ من تشاء ، وتذلّ من تشاء ، بيدك الخير إنّك على كلّ شيء قدير

“Reci: O Allahu, koji svu vlast imaš, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisuješ, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve možeš!” (Alu Imran, 26)

Slavljen neka je Onaj koji je dao da ovaj tagut osvane kao kralj a zanoći kao bjegunac. Zar u tome nije pouka za one koji se boje. Stoga neka se opamete arapski vladari “koji na zemlji zulum sprovode i veliki fesad šire” (prijevod značenja 11. i 12. ajeta sure Fedžr). Uzmite ibret i okanite se onoga što činite prije nego li se na vas spusti Allahova kazna.

4. Pogledajte zlikovačku politiku lažljivog i licemjernog Zapada koji je prikrivao ovog arapskog taguta ne upućujući mu nikakve kritike. Naprotiv, hvalili su ga pored toga što su znali da teroriše svoj narod, krši njihova prava i oduzima njihovu slobodu. A razlog njihove hvale nije ništa drugo do činjenica da je on (tagut Tunisa) sprovodio njihove prljave planove u borbi protiv islama. Onaj ko se bori protiv islama i sprovodi planove Zapada on je kod njih – zapadnih taguta – reformator kojim su zadovoljni pa makar sprovodio i najveće zločine protiv svoga naroda. A onaj ko voli islam i dozvoljava širenje vjere, protiv takvog se oni bore pa makar takav bio najpravedniji vladar.

To je suština politike munafičkog Zapada, koju je, hvala Allahu, Allah razotkrio riječju naroda Tunisa i njihovom revolucijom protiv diktature.

5. Šta mislite, šta li to ostali arapski taguti preživljavaju u ovim momentima kada njihov prijatelj i miljenik – kod kojeg su se svake godine okupljali ministri unutrašnjih poslova kako bi razmijenili iskustva u tlačenju svoga naroda  – bježi od svog naroda iz straha da ne bude smrvljen?!

Vjerujem da se neki od njih još uvijek nisu osvijestili od šoka, jer već je poduže vremena prošlo od kako smo čuli da je neki arapski vladar otklonjen nečijom drugom rukom mimo ruke meleka smrti , alejhis-selam. Allaha molim da ubrza njegov dolazak da nas otarasi i od preostalih taguta.

Među njima (arapskim tagutima) ima onih čija je prsa obuzeo strah pa su počeli da se prisjećaju svojih zločina i opipavaju svoj vrat!

Drugi se, pak, boje da se ne razotkrije kakav dokument koji će potvrditi njihovu umješanost u nekom zločinu sa odbjeglim tagutom!

Ima i onih kojima je ovaj događaj samo još više povećao obijest i zabludu pa su još više pritisli svoj narod  kako se ne bi digli na revoluciju poput naroda Tunisa.

Ima i takvih koji su naredili da se narodu da malo više “sijena” kako bi se narod smirio, jer, kako inače glasi teorija vlasti u arapskim sistemima, vladar vidi svoj narod kao krdo kojeg je Ibn Ali (tunižanski predsjednik) zanemario pa se pobunilo (krdo) a da ga je nahranio smirilo bi se i bilo ponizno!

Neki od njih su već pripremili plan za bježanje i mjesto gdje će se skloniti!

Dok neki i dalje žive u svojim obmanama mislći da je on pravedni vladar koji će biti u “hladu Sudnjega dana kada neće biti drugog hlada mimo Njegova”, zbog toga što mu “šejhovi emevija” (u vrijeme emevija (vladarska dinastija u srednjem vijeku) bilo je ”šejhova” koji su vladarima od emevija govorili kako vladaru Allah prima njegova dobra djela a prelazi preko loših. Šejh ovdje sarkastično ismijava ulemu vladara koji opravdavaju svaki zločin taguta) neprestano ponavljaju kako je on legitimni vladar čija je pokornost pokornost Allahu i uvažavanje istog uvažavanje Allaha.  Neka je Uzvišen Allah od onoga što unajmljene brade govore (aludira se na murdžijsku ulemu, kao i ulemu zla koja poziva narod u pokornost tagutima). Pa stoga pomenuti (vladar) govori: “Hvala Allahu koji me je sačuvao onoga čime je iskušao Ibn Alija i dao mi veliku prednost nad njim”!!

A siromah ne zna kako je on od onih o kojima Uzvišeni kaže:

قل هل ننبّئكم بالأخسرين أعمالا ، الذين ضلَّ سعيهم في الحياة الدنيا وهم يحسبون أنهم يحسنون صنعـا

“Reci: Želite li da vas obavijestim ko su ti koji će največi gubitnici biti? Oni čiji će trud u životu na ovom svijetu uzaludan biti, a koji će misliti da je dobro ono što rade.” (Kehf, 103-104)

Ne, tako mi Allaha, oni u dubini svoje duše znaju da su taguti i da ni u islamu a ni u pravdi nemaju nikakva udjela.

I na kraju ima i onih koji razmišljaju: Šta je to čime je Ibn Alij rasrdio svoje gospodare sa Zapada  pa su mu okrenuli leđa – bojeći se da i oni ne upadnu u ono u što je Ibn Alij upao! A mislim da je šapat većine njih upravo ova stvar!

A preče im je da se boje Allaha koji daje vlast onome kome On hoće i oduzima je od onoga od koga On hoće, i Koji kažnjava zalima i ne ispušta ga. Neka se boje Allaha po pitanju svojih naroda, neka uspostave pravdu i pomognu slabe i nevoljne.

6. Talas informacija i savremenih komunikacija su jedan od sebeba koji ubrzavaju političku promjenu. To zbog toga što narod danas dođe do informacije prije nego li je vlasti izopače. Kao što isto tako spoznaju istinu tonom i slikom, a koja se nakon toga širi velikom brzinom tako da je vlasti ne mogu spriječiti ili proganjati.

Narod je danas u stanju da sam formira svoju svijest nad kojom državna bezbjednost ne može imati kontrole, a ovo je upravo jedna od najvažnijih metoda u promjeni i stoga je revolucija tunižanskog naroda uspjela u rekordnoj brzini.

Zato neka taguti ovo dobro čuju, i neka dobro ispitaju, ne bi li se suzdržali od svoga tagutizma, a mislim da opet to neće učiniti! (tj. neće se opametiti). A Uzvišeni kaže:

سأصرف عن آياتي الذين يتكبرون في الأرض بغير الحـق ، وإنْ يروا كلَّ آية لايؤمنوا بهـا ، وإنْ يروا سبيل الرشد لايتخذوه سبيلا ، وإن يروْا سبيل الغي يتخذوه سبيلا

“Odvratiću od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide neće ga vjerovati: ako vide pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti.” (E’araf, 146)

7. Politička promjena kojom se želi uklanjanje određenog taguta se ne može dogoditi bez cijene i velikih žrtava. Tunižanski narod je žrtvovao više od 100 ubijenih i na stotine ranjenih kako bi taguta svrgnuo sa vlasti.

To je blistava sloboda koja dolazi

Sa handžarima i strijelama prepunih krvlju

Narod Tunisa je postupio u skladu sa Šerijatom koji naređuje pobunu protiv taguta i njegovo svrgavanje. Onaj ko je preselio sa ovim nijjetom on je šehid inšaAllah, a i svako ko preseli na tom putu.

8. Kada Uzvišeni Allah želi, odredi sa svoga Arša (Allahovo prijestolje) da se određeni zulumćar kazni i sruši njegova vlast, tada tagutima neće pomoći njihova policija, niti bezbjednosne službe i tajni izvještaji, kao ni njihove vojske. Uzvišeni Allah će ih za treptaj oka istrgnuti između njih, ponos im zamijeniti poniženjem, sigurnost strahom, i prostranost dvoraca tjeskobom prsa.

9. Kazna ovoga taguta još uvijek nije upotpunjena. Allah će razotkriti njegove tajne tako da će biti proganjan zbog nedjela i zločina koje je počinio sve dok ne umre u najgorem stanju. Kazna će biti shodno njegovoj borbi protiv Allahove vjere i zulumu spram Allahovih robova.

10. Ono što se desilo u Tunisu ne znači da je pravda uspostavljena. Stvar još uvijek nije jasna. Obično se dešava da narodne revolucije koje buknu poput ove, da njene plodove ubiraju politički trgovci i spletkaroši kao i strane sile, što rezultira investiranjem u njihove planove pod novim lozinkama i reklamama kojima će opiti narod i na taj način ga smiriti. Međutim, nema sumnje da će okovi biti lakši i da će se ljudi otarasiti okova najvećeg pokvarenjaka. Nastupiće novi period u kojem će biti dozvoljeno raditi na islamskim projektima, a Allah najbolje zna. Molimo Allaha da uljepša završetak narodu Tunisa, da mu podari uspjeh, rahatluk, lijepu oprskrbu i život, kao i svim muslimaskim narodima. Amin!

Napisao: Šejh Hamid el-Ali

Izvor: http://h-alali.org/ (šejhov oficijalni sajt)

Sa arapskog: Aziz Billah

Put Vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz