Šejh Ebu Muhammed el-Makdisi osuđen na 5 godina zatvora zbog pomaganja talibana

Popularno na sajtu

Šejh Isam Muhammed Tahir el-Berkavi, poznatiji kao Ebu Muhammed el-Makdisi, osuđen je prošlog četvrtka na 5 godina zatvora, nakon što je od porote suda u Ammanu proglašen krivim za „krivično djelo pomaganja afganistanskih talibana“.

Šejh Ebu Muhammed el-Makdisi, koji se od strane mnogih džihadskih analitičara u SAD i na Zapadu smatra „najuticajnijim živim džihadskim teoretičarom“, uhapšen je u septembru prošle godine i optužen za „regrutovanje ljudi u kraljevstvu s ciljem da se pridruže talibanima u Afganistanu“, što je po jordanskom ustavu strogo zabranjeno i kažnjivo djelo.

Makdisi, koji važi za najuticajnijeg i najcjenjenijeg živog učenjaka među svim mudžahidskim grupama širom svijeta, bio je i ranije nekoliko puta hapšen i osuđivan. U zadnjih 15 godina, Makdisi je više vremena proveo u zatvoru nego na slobodi.

Šejh Ebu Muhammed el-Makdisi je u mnogim svojim pisanim djelima, kao i u mnogim govorima i intervjuima oštro napadao arapske vlade optužujući ih za izdajstvo muslimana, pljačku muslimanskog blaga i podanički odnost prema Americi i Zapadu. Zbog toga i zbog učestalih poziva za uspostavljanje Šerijata u muslimanskim zemljama, prije svega Jordanu, gdje je živio, šejh El-Makdisi je više puta zatvaran od strane jordanskih vlasti.

Od 1995. do 1999. godine El-Makdisi je dijelio zatvorsku ćeliju sa Ebu Musabom ez-Zarkavijem, legendarnim vođom iračke džihadske grupe „Tewhid i džihad“ koja se borila protiv okupatorskih snaga, nakon invazije na Irak 2003. godine. Mnogi izvori El-Makdisija smatraju duhovnim vođom Ebu Musaba ez-Zarkavija.

El-Makdisi je ubrzo nakon oslobađanja (1999) uhapšen pod optužbom da je bio umiješan u planiranje napada na američke ciljeve u Jordanu.

Oslobođen je ponovo u junu 2005. godine, ali je već u julu iste godine ponovo uhapšen zbog intervjua datog Al-Džeziri u kojem je podsticao na napade na američke snage u Iraku. Ponovo je oslobođen 2008. godine, da bi opet bio uhapšen u septembru 2010. godine.

U četvrtak, el-Makdisi je stajao iza rešetaka zajedno sa još dvojicom optuženih u maloj i zagušljivoj sudnici u istočnom predgrađu Ammana, glavnog grada Jordana. U tamnoplavoj zatvoreničkoj uniformi, sa podignutim kažiprtsom desne ruke, šejh El-Makdisi je rekao:

“Mi smo mudžahidi i ostaćemo kao takvi. Ova presuda nas neće odvratiti od džihada i pomaganja naše braće mudžahida protiv Amerikanaca. Mi ćemo nastaviti da ih pomažemo pa makar nam presudili vješanjem.”

“Vi ste nas nepravedno osudili za nešto što naša vjera naređuje, a to je borba protiv američke okupacije muslimanske zemlje Afganistan”, rekao je šejh El-Makdisi podižući kažiprst desne ruke i pokazujući njime na tri suca koja su donijela presudu.

Šejh Ebu Muhammed el-Makdisi važi za jednu od najkontroverznijih i najharizmatičnijih ličnosti među islamskom ulemom 21. vijeka. Zbog svojih stavova u kojima je kritikovao korumpirane i diktatorske arapske vlade i učenjake bliske njima, El-Makdisi je često optuživan i potvaran od strane režimskih učenjaka u arapskom svijetu, prije svega u tzv. Saudijskoj Arabiji. Štaviše, El-Makdisi je bio često kritikovan od mnogih „islamskih misionara“ bosanskog govornog područja, koji su „dokaze“ za svoje optužbe, između ostalog, crpili i iz nacionalističko-sekularističkih saudijskih novina.

Jedan od njegovih sinova, Umar, ubijen je u Iraku u borbama sa američkim snagama u junu 2010. godine. Povodom pogibije svoga sina, šejh Makdisi je napisao: „Preselilo je naše dijete i meni najdraži sin nakon nekoliko godina u kojima ga je Allah počastio pa je osjetio slast ponosa na poljima džihada.“ (kompletan tekst ovdje)

Šejh Abu Muhammed el-Makdisi je autor mnogih djela. Na bosanski jezik je prevedeno nekoliko njegovih knjiga i članaka, među kojima je knjiga “Demokratija je vjera”, u kojoj je upozorio na idola modernog doba – demokratiju, kao i knjiga “Selasinija”, koja je najsveobuhvatniji odgovor (na našem jeziku) zabludjelim skupinama koje su pretjerale u propisima tekfira, pa su muslimane nazvali nevjernicima.

(Tawhed.ws/ Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz