Naučno istraživanje: Post tri dana u mjesecu obnavlja kompletan imunološki sistem

Popularno na sajtu

Bilježi se od Ebu Hurejre, radijallahu anh, da je rekao: “Oporučio mi je moj prisni prijatelj (Vjerovjesnik), sallallahu alejhi ve sellem, tri stvari: da postim tri dana svakog mjeseca, da klanjam dva rekata duha-namaza i da klanjam vitr-namaz prije spavanja.” (Buharija i Muslim)

Ebu Zerr, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko bude postio tri dana svakog mjeseca, kao da je postio cijelu godinu!“

I savjetovao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Ebu Zerra, radijallahu anhu, rijecima: “Ako postiš u mjesecu tri dana, onda posti 13., 14. i 15. dan!”

Koristi posta (gladovanja) tri dana u mjesecu je nedavno i naučno potvrđeno, što možete pročitati u tekstu koji slijedi.

ukrasna-linija

Gladovanje tokom tri dana donosi sa sobom brojne blagodati za zdravlje, a posebno kod starijih osoba i onih koji boluju od raka, rezultati su nove američke studije. I iako su gladovanje i restriktivne dijete već godinama na meti kritika brojnih nutricionista, koji ih smatraju izričito nezdravim i opasnim po zdravlje, nova američka studija pokazuje kako je upravo trodnevni post u stanju da natjera tijelo u proizvodnju većeg broja novih bijelih krvnih zrnaca, koja su zaslužna za izgradnju imuniteta, te borbu protiv različitih infekcija i oboljenja, piše Telegraph.

Istraživači sa Univerziteta u Južnoj Californiji ističu kako ovo saznanje može biti posebno korisno za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao što su pacijenti oboljeli od raka, koji prolaze kroz tretmane hemoterapijom. Također, trodnevni post se smatra učinkovitim i kod stariji osoba, budući da je njihov imunološki sistem već oslabljen, te mu treba određeni podsticaj.

“Post daje signal ćelijama u organizmu da se počnu producirati, te ponovo izgrađivati zdravi imunološki sistem. Dakle, ukoliko je vaš imunološki sistem oštećen usljed bolesti kao što je rak i tretmana kao što je ona hemoterapijom, post doslovno može regenerisati cjelokupni imuni sistem”, pojašnjava Valter Longo, profesor gerontologije i biologije na Univerzitetu u Californiji.

Post ustvari djeluje na način da tjera tijelo da koristi već uskladištene rezerve glukoze i masti, ali i razara bijela krva zrca. Tokom svakog ciklusa posta, trošenje bijelih krvnih zrnaca za svoju posljedicu ima ubrzanu proizvodnju većeg broja novih.

“Kada gladujete, vaš se organizam svim silama trudi da sačuva energiju, a jedan od načina na koji to radi jeste tako što reciklira veliki broj imunoloških ćelija koje mu nisu potrebne, pogotovo one koje su oštećene”, pojašnjava profesor Longo, te dodaje kako post reducira i enzim PKA, koji je povezan sa starenjem i hormonom odgovornim za širenje ćelija raka.

Iako je hemoterapija u liječenju bolesnika raka neophodna, kolateralna šteta koju ona ostavlja na imunološki sistem je ogromna, a post tokom 72 sata također blagotvorno djeluje na pacijente koji se liječe od raka, budući da ih štiti od toksičnih utjecaja hemoterapije, rezultati su nove studije.

Istraživači naglašavaju kako trenutno rade na istraživanju mogućnosti blagotvornog djelovanja posta ne samo na imunološki sistem, već i na ostale organe.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz