‘Haaretz’: Stotine izraelskih vojnika pretrpjele psihičke traume u Gazi

Popularno na sajtu

Oko 500 izraelskih vojnika pretrpjelo je psihičke traume od početka izraelske agresije na Gazu, dok izvještaji govore da su otvoreni centri za rehabilitaciju velikog broja vojnika koji su ranjeni tokom žestokih borbi u Pojasu Gaze.

Ukupno 500 izraelskih vojnika trenutno ima psihičke poteškoće i posttraumatski stresni poremećaj od kako je počeo izraelski rat u Pojasu, objavio je izraelski list Haaretz.

Izraelski medicinski izvori ranije su otkrili da okupatorski vojnici ranjeni u borbama u Gazi pate od teških psihičkih trauma i uznemirujućih noćnih mora nakon užasnih ratnih prizora.

Pozivajući se na porodice vojnika, izraelska web stranica Walla objavila je u novembru da je žestina palestinskog otpora izazvala šok i poremećaje kod vojnika koji su se vraćali iz Gaze.

Prema izraelskim izvještajima, bolnice ubrizgavaju injekcije s opojnim tvarima psihološki traumatiziranim vojnicima kako bi mogli spavati.

Mediji govore o ogromnim gubicima

Izraelska okupatorska vojska priznala je da su 464 oficira i vojnika ubijena od početka operacije “Potop Al-Aksa” 7. oktobra.

Tokom kopnene operacije u Gazi, koja je počela krajem prošlog oktobra, ubijena su najmanje 132 izraelska oficira i vojnika, 719 ih je ranjeno, od kojih je više od 130 u kritičnom stanju, navodi se u zvaničnim podacima.

Izraelski mediji govore o ogromnim gubicima koji uveliko prevazilaze ove brojke, jer navode da su bolnice prepune ranjenih vojnika, a groblja primaju ogroman broj tijela.

Izvještaji govore da se otvaraju rehabilitacioni centri za veliki broj vojnika koji su pretrpjeli trajni invaliditet uslijed borbi.

Među njima je i više od 100 osoba koje su oslijepile.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz