Kadija te tuži, kadija te sudi: Mubarak oslobođen optužbi za ubistvo 900 demonstranata

Objavljeno / ažurirano:

Vrhovni apelacioni sud u Egiptu je donio odluku po kojoj bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak nije kriv za ubistva demonstranata tokom ustanka 2011., koji je prekinuo njegovu 30-godišnju vladavinu.

Nakon cjelodnevnog saslušanja je sudija Ahmed Abdel Qawi saopćio da je Mubarak nevin.

Sud je također odbio zahtjeve advokata žrtava da se ponovno pokrenu građanske tužbe, pa tako nema opcije za žalbu ili ponovno suđenje. Gotovo 900 demonstranata je ubijeno tokom 18-dnevnog ustanka protiv Mubaraka, koji je završio kada se on povukao sa pozicije predsjednika.

Mubarak je i ranije oslobođen optužbi za korupciju i ubistva demonstranata tokom protesta početkom 2011. godine. Ta presuda izazvala je burne reakcije – od dubokog razočarenja na jednoj, do slavlja njegovih pristalica, na drugoj strani.

(Al Jazeera)

NOVO NA SAJTU

Tajna koja se mora čuvati i tajna koju je obaveza otkriti

0
Zabranjeno je biti vjeroloman U hadisu se kaže: “Ne sjede zajedno oni ljudi koji nemaju međusobnog povjerenja."1 Sabit prenosi da je Enes kazivao: "Jednom, došao je...

Preporučeni sadržaj

Šejh Tarifi o istinskoj slobodi i svrsi ovosvjetskog života

0
- Stvarna sloboda podrazumijeva robovanje samo Allahu i nikome više mimo Njega. Tumačenje slobode kao dozvole izlaska van okvira naredbi i zabrana koje je Allah...
Poklon bolesniku

Poklon svakom bolesniku

Islamske teme