Kadija te tuži, kadija te sudi: Mubarak oslobođen optužbi za ubistvo 900 demonstranata

Objavljeno / ažurirano:

Vrhovni apelacioni sud u Egiptu je donio odluku po kojoj bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak nije kriv za ubistva demonstranata tokom ustanka 2011., koji je prekinuo njegovu 30-godišnju vladavinu.

Nakon cjelodnevnog saslušanja je sudija Ahmed Abdel Qawi saopćio da je Mubarak nevin.

Sud je također odbio zahtjeve advokata žrtava da se ponovno pokrenu građanske tužbe, pa tako nema opcije za žalbu ili ponovno suđenje. Gotovo 900 demonstranata je ubijeno tokom 18-dnevnog ustanka protiv Mubaraka, koji je završio kada se on povukao sa pozicije predsjednika.

Mubarak je i ranije oslobođen optužbi za korupciju i ubistva demonstranata tokom protesta početkom 2011. godine. Ta presuda izazvala je burne reakcije – od dubokog razočarenja na jednoj, do slavlja njegovih pristalica, na drugoj strani.

(Al Jazeera)

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme