SIRIJA: Posljednja vojna dešavanja u provinciji Dera?

Popularno na sajtu

Nakon što je front na jugu Sirije mjesecima mirovao, a sve sebebom uticaja jordanske tajne službe (koja je pod direktnom kontrolom CIA-e), koja je ucjenila sirijske pobunjenike da ne smiju napadati Asadove i šiitske snage u ovoj provinciji, više džihadskih i oslobodilačkih snaga je nedavno pokrenulo žestoku ofanzivu na šiitske-režimske snage u gradu Dera.

U daljem tekstu vam donosimo analizu dešavanja od strane džihadske publikacije Al-Maqalat:

***

Kada je blagoslovljena (vojna) kampanja ”Smrt prije poniženja” počela da oslobađa stratešku Manshiyah četvrt u gradu Dara'a, Jordan je pokušao izvršiti pritisak na pobunjeničke grupe koje učestvuju u pomenutoj kampanji kako bi zaustavile napade na Assadove snage, ali pobunjeničke grupe su odbile da zaustave napade te su ubrzo zajedno sa ostalim džihadskim grupama oslobodile veliki dio četvrti Manshiyah.

Jordan je nastavio vršiti pritisak na pobunjeničke grupe tako što im je zaustavio svaki vid pomoći, bilo da se radi o vojnoj ili humanitarnoj, te je zatvorio granice i zabranio  liječenje pobunjeničkih ranjenika u jordanskim bolnicama, ali ni to pobunjenike nije odvratilo od ofanzive ”Smrt prije poniženja”.

U daljim nastojanjima da pobunjenike Slobodne sirijske vojske (FSA) odvrate od ofanzive, Jordan i Vojni operativni centar (MOC) sa sjedištem u Ammanu su ucijenili i naredili nekim pobunjeničkim frakcijama lojalnim njima da se povuku sa fronta protiv IDIŠ-a u području Jermuk kako bi se olakšala IDIŠ-ova infiltracija u većem dijelu pokrajine Dara'a, tako da bi pobunjeničke grupe morale zaustaviti svoje učešće u ofanzivi na Assadove snage u Dari'i i poslati snage na front protiv IDIŠ-a. Tako je danas IDIŠ na jugo-zapadu pokrajine Dara'a sa lahkoćom i minimalnim gubicima zauzeo oko 10 gradova, sela i kontrolnih tačaka, a zaustavljen je tek kada je stigao do granica Ahraru-Šama, Tahriru-Šama i ostalih islamskih grupa.

MAPA:

Jordanska zavjera na jugu Sirije je postala očita, ono što MOC nije u stanju izvršiti, izvrši IDIŠ, i obrnuto. Pobunjeničke grupe odane Jordanu i MOC-u su ranije prepuštale teritorij Assadovom režimu, pa zašto nebi i IDIŠ-u? Uzmite u obzir da je  Ebu Tahrir el-Urduni, vojni vođa Sirijskog revolucionarnog fronta (Južni front) u prošlosti prisegnuo IDIŠ-u i predao mu ogromne količine naoružanja i municije, a on je bio glavna sigurnosna figura Jordana i MOC-a u Dari'i.

[Kraj citata publikacije Al-Maqalat]

Džihadsko-oslobodilačke snage su bile primorane na konfrontaciju sa IDIŠ-ov te su preduzele kontraofanzivu kojom su povratili dio izgubljenih teritorija.

Nema sumnje IDIŠ-ova ispostava u Deri je pomogla Asadovim i šiitskim snagama da stabiliziraju front u Deri, a u borbama izmedju IDIŠ-a i oslobodilačkih snaga ubijeno je i ranjeno na stotine boraca na obje strane.

IDIŠ-ova ispostava u Deri nosi naziv “Vojska Halida ibn Velida” i uglavnom je sačinjena od pripadnika “Live šuhedau Jermuk”, bivše FSA skupine koja je prije davanja prisege Bagdadiju imala prisne veze sa Jordanskom vladom.

IDIŠ u Deri graniči sa teritorijom Golanske visoravni koja je pod kontrolom Izraela. Do sada nije bilo IDIŠ-ovog napada na Izrael iz Dere, iako sa njime dijeli granicu od najmanje 15km. Očigledno, prioritet IDIŠ-a su sirijske džihadsko-oslobodilačke snage.

(Publikacija Al-Maqalaat/Vijesti iz Sirije/Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz