Categories:

Na frontu u Halepu sirijski Kurdi i prodemokratske snage udaraju pobunjeničke snage iza leđa

Objavljeno / ažurirano:

Oružani savez poznat po imenu Sirijske demokratske snage, koji je novoformirani savez sekularnih i demokratskih oružanih snaga, a kojeg podržava Amerika i Zapad, napao je položaje džihadsko-oslobodilačkih snaga na sjeveru provincije Halep, izvještavaju sirijski aktivisti i mediji.

Demokratskse snage su od FSA zauzeli sela Ziyarah i Al-Kharba, te napredju prema Deir Džamalu, čime se dodatno pogoršava situacija u Halepu koja je najteža od izbijanja pobune u Siriji.

Kolicija “Sirijske demokratske snage” (SDS) je osnovana u oktobru 2015. godine i sačinjena je od nekoliko kurdskih, kršćanskih i arapskih “sunitskih” grupa. Ovu koaliciju široko podržava Amerika i Zapad i ona (SDS) je vojna sila u Siriji u koju Zapad ulaže nade da će ispuniti njihova očekivanja.

Koalciju Sirijske demokratske snage sačinjavaju nekoliko snažnih kurdskih frakcija, među njima YPG, milicija asirijskih kršćana, i nekoliko “sunitskih” pobunjeničkih frakcija, među njima Džejšu suvvar, koja predstavlja reinkarnaciju Sirijskog revolucionarnog fronta Džemala Marufa, kojeg je u jesen 2014. godine Džebhetun-nusra u oružanom sukobu praktično ugasila u Siriji.

Sirijske demokratske snage (SDS) djeluju sjeverno od grada Halepa i nemaju podršku sirijskog sunitskog naroda. Zapravo, većinu snaga SDS-a čine Kurdi. Na slici ispod su prikazane skupine koje čine Sirijske Demokratske snage.

Sirijske demokratske snage

 

(Aktivisti / Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme