Categories:

Na frontu u Halepu sirijski Kurdi i prodemokratske snage udaraju pobunjeničke snage iza leđa

Objavljeno / ažurirano:

Oružani savez poznat po imenu Sirijske demokratske snage, koji je novoformirani savez sekularnih i demokratskih oružanih snaga, a kojeg podržava Amerika i Zapad, napao je položaje džihadsko-oslobodilačkih snaga na sjeveru provincije Halep, izvještavaju sirijski aktivisti i mediji.

Demokratskse snage su od FSA zauzeli sela Ziyarah i Al-Kharba, te napredju prema Deir Džamalu, čime se dodatno pogoršava situacija u Halepu koja je najteža od izbijanja pobune u Siriji.

Kolicija “Sirijske demokratske snage” (SDS) je osnovana u oktobru 2015. godine i sačinjena je od nekoliko kurdskih, kršćanskih i arapskih “sunitskih” grupa. Ovu koaliciju široko podržava Amerika i Zapad i ona (SDS) je vojna sila u Siriji u koju Zapad ulaže nade da će ispuniti njihova očekivanja.

Koalciju Sirijske demokratske snage sačinjavaju nekoliko snažnih kurdskih frakcija, među njima YPG, milicija asirijskih kršćana, i nekoliko “sunitskih” pobunjeničkih frakcija, među njima Džejšu suvvar, koja predstavlja reinkarnaciju Sirijskog revolucionarnog fronta Džemala Marufa, kojeg je u jesen 2014. godine Džebhetun-nusra u oružanom sukobu praktično ugasila u Siriji.

Sirijske demokratske snage (SDS) djeluju sjeverno od grada Halepa i nemaju podršku sirijskog sunitskog naroda. Zapravo, većinu snaga SDS-a čine Kurdi. Na slici ispod su prikazane skupine koje čine Sirijske Demokratske snage.

Sirijske demokratske snage

 

(Aktivisti / Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Turska, Pakistan i Armenija zatvorile granice s Iranom zbog korona virusa

0
Turska, Pakistan i Armenija zatvorile su granice s Iranom nakon izvještaja o više smrtnih slučajeva zbog korona virusa u toj zemlji. Zbog naglog porasta broja...
Kur'an, muslimanka

Biranje životne saputnice

Preporučeni sadržaj

Sirija: Assadova vojska ubila još pet turskih vojnika, uništen turski vojni...

0
Pet turskih vojnika vojnika je ubijeno, a još najmanje pet ranjeno u raketnom napadu Assadove vojske na sirijsku zračnu bazu Taftanaz u Idlibu, svega...
Allahu-ekber-slika

Pouka za onoga ko pameti ima

Islamske teme