New York Times: Rat je Gazu pretvorio u groblje za djecu

Popularno na sajtu

New York Times je objavio istragu o tragičnoj situaciji u Pojasu Gaze, naglašavajući da je izraelska agresija usmjerena na civile, posebno djecu i žene.

Američki list podsjetio je na priče o djeci koja su poginula pod izraelskim bombardovanjem i na posljedice razaranja koje su ovi napadi ostavili na preživjelu djecu.

New York Times je objavio priču o Khaledu Joudah (9), koji je bos plačući trčao prema desetinama tijela umotanih u bijele pokrivače, deke i tepihe, ispred prepune mrtvačnice, vičući: “Gdje je moja majka? Želim da vidim moju majku,” prije nego što je dodao: “Gdje je Khalil?” Khalil je njegov 12-godišnji brat.

Radnik mrtvačnice podigao je bijeli čaršaf kako bi Khaled mogao posljednji put poljubiti tijelo svog brata, a zatim se oprostio i od svoje sestre stare samo osam mjeseci. Još jedan čaršaf je povučen, otkrivajući krvlju umrljano lice djeteta, čija je kosa bila crvena.

Khaled je briznuo u plač kada je prepoznao. Zvala se Misk. „Mama je bila veoma sretna kada te je rodila“, kaže, nježno joj dodirujući čelo, a suze su mu tekle niz lice.

Njegovi rođaci su kasnije pričali da je “Misk” bila izvor radosti njegovoj porodici, jer je rođena nakon tri dječaka. Majka je bila sretna što Misk nosi šarene haljine i popravlja svoje male lokne sjajnim šnalama za kosu.

List navodi da se Khaled sa suzama oprostio od majke, oca, starijeg brata i sestre, a preživjeli su samo on i njegov mlađi brat Tamer (7), nakon izraelskog napada 22. oktobra, u kojem su srušene dvije zgrade gdje je bila smještena velika porodica Khaleda i Tamera, kada je ubijeno 68 članova porodice Joudeh dok su spavali u svojim krevetima u Deir al-Balahu, centralnoj Gazi.

New York Times ističe da je utvrđivanje tačnog broja ubijene djece u Gazi – usljed žestokog bombardovanja, rušenja bolnica, sahranjivanja tijela pod ruševinama i uništenih naselja – “uzaludna misija”.

“Rat protiv djece”

Izraelska vojska već 43 dana vodi razorni rat u Gazi, ostavljajući više od 12.000 ubijenih, uključujući 5.000 djece i najmanje 3.300 žena, a 75 posto od 30.000 povrijeđenih su djeca.

List izvještava da nakon prvobitnog ispitivanja broja smrtnih slučajeva koje su objavili zdravstveni zvaničnici u Gazi, Bidenova administracija sada kaže da je “veoma veliki broj” Palestinaca ubijen, priznajući da bi stvarni broj civilnih žrtava mogao biti “čak i veći od objavljenog.”

Veliki broj djece dovezen je u mrtvačnicu bolnice Al-Aksa u Deir al-Balahu, a direktor mrtvačnice Yasser Abu Ammar rekao je za New York Times: “Tijela djece dolaze nam polomljena i izmasakrirana, to su stravični prizori.”

Dodao je: “Nikada nismo vidjeli ovoliki broj ubijene djece. Svaki dan plačemo za njima.”

U hitnoj pomoći u bolnici Al-Shifa u gradu Gazi, dr. Ghassan Abu Sitta kaže: „Mnoga djeca su dovedena sama, u stanju šoka, s opekotinama, ranama od gelera ili ozbiljnim ozljedama, jer su bila ispod ruševina.”

Rekao je da u velikom broju slučajeva niko nije znao ko su, a registruju se kao “nepoznato traumatizovano dijete”. Tragično je to što su neki od njih jedini preživeli u svojim porodicama, pa niko ni ne dolazi u potrazi za njima. Za njih je čak i dr. Abu Sitta rekao: „Ovo kao da je rat protiv djece.“

Neki međunarodni zvaničnici upozoravaju da su djeca Gaze u opasnosti gdje god da su: “Ne postoji sigurno mjesto za milion djece u Gazi”, rekla je direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz