Urednica “The New York Timesa” podnijela ostavku zbog ratnohuškačkih laži o Gazi

Popularno na sajtu

Urednica poezije lista “The New York Times”, Anne Boyer u petak je dala otkaz zbog “ratnohuškačkih laži” dnevnog lista o izraelskim napadima na civile u opkoljenom Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Ona je u otvorenom pismu navela da “rat izraelske države protiv naroda Gaze, koji podržava SAD, nije rat ni u čijem interesu”.

“Nema sigurnosti ni u tome, ni od toga, ni za Izrael, ni za Sjedinjene Američke Države ili Evropu, a posebno ne za mnoge Jevreje koje klevetaju oni koji lažno tvrde da se bore u njihovo ime. Jedini profit je smrtonosni profit naftnih interesa i proizvođača oružja”, dodala je.

Pozdravljajući Palestince kao narod “koji se opirao decenijama okupacije, prisilnog raseljavanja, nadzora, opsade, zatvaranja i mučenja”, ona je dodala da “ovo nije samo rat projektila i kopnenih invazija” već i “trajno razaranje naroda Palestine”.

“Budući da je naš status quo samoizražavanje, ponekad je sve što umjetnicima preostaje jeste da odbiju. Tako da odbijam”, naglasila je ona

Boyer je rekla i da neće “pisati o poeziji uz ‘razumne’ tonove onih koji imaju za cilj da nas naviknu na nerazumnu patnju”.

“Nema više jezivih eufemizama. Nema paklenih pejzaža saniranih riječima. Nema više ratnohuškačkih laži”, navela je ona.

Dodala je da “ako otkaz ostavi prazninu veličine pjesme u svijetu vijesti, onda je to pravi trenutak”.

Propalestinski demonstranti su prošle sedmice održali skup u predvorju “The New York Timesa”, optužujući list i američke medije za pristrasno izvještavanje o izraelsko-palestinskom sukobu.

Demonstranti su čitali imena hiljada Palestinaca ubijenih u Gazi, uključujući desetine novinara, i dijelili lažne novine “The New York War Crimes”, optužujući medije za “saučesništvo u prikrivanju genocida”.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz