Novi soj korona virusa razara britansku ekonomiju – ekonomska situacija najgora u posljednja tri stoljeća

Popularno na sajtu

Britanska ekonomija nije ni stigla apsorbirati šok prije nego je uslijedio još jedan koji ju je uveo u spiralu gubitaka i crvenih pokazatelja. Tržište novca i poslovanja gotovo da se počelo oporavljati nakon što je započela vakcinacija protiv korona virusa vrativši se na nulu, sve dok nije otkriveno da se počeo širiti novi soj virusa, zbog čega su veliki dijelovi države ušli u ponovni lockdown koji bi moglo trajati mjesecima.

The Guardian je ekonomsku situaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu opisao kao najgoru u posljednja tri stoljeća, posebno u pogledu stope ekonomskog rasta. To i ne čudi, s obzirom na uzastopne udarce koji su počeli sa godinama Brexita i teških pregovora koji su napokon doveli do postizanja historijskog sporazuma.

Zatim je uslijedila pandemija korona virusa i sve što ju je pratilo poput zatvaranja i zaustavljanja kotača ekonomskog rasta, a onda je ponovo došlo do zatvaranja zbog širenja novog soja virusa.

Kontrakcija i pesimizam

Britanska ekonomija ide u pravcu recesije s “dvostrukim dnom” nakon pola stoljeća, zbog strahova od novog potpunog zatvaranja i suzdržavanja građana da troše, posebno tokom božićnog razdoblja, što je prouzrokovalo gubitke u trgovinskom sektoru koji bi mogli doseći dvije milijarde britanskih funti (2,71 milijarde dolara).

Sve se to događa nakon što je britanska ekonomija opala za 8,6 posto u periodu između jula i augusta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nakon ublažavanja mjera zatvaranja, u oktobru i novembru, britanska ekonomija je postigla rekordnu stopu rasta, što je oživjelo nade da će se nadoknaditi nešto od gubitaka nastalih uslijed pandemije.

Situacija s pandemijom nije išla željenim tokom za britansku ekonomiju, a nakon saopćenja da se proširio novi soj korona virusa, očekuje se da će bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem kvartalu ove godine pasti za 2 posto. To znači da će britanska ekonomija završiti 2020. godinu s padom BDP-a od 10,6 posto.

Prema očekivanjima lista The Financial Times, situacija neće biti bolja ni narednih mjesec dana. BDP bi mogao pasti za četiri posto početkom 2021. godine u odnosu na decembar, što znači gubitak od sedam milijardi funti. U normalno vrijeme bi to bio veliki broj, ali u kontekstu ove pandemije smatra se “prihvatljivim”, prema britanskom ekonomskom listu.

Sumnja i nepovjerenje u britansku ekonomiju nagnali su Britance da se suzdrže od potrošnje, pa je tako stopa štednje porasla na 16,9 posto u trećem tromjesečju ove godine, prema podacima britanskog Ureda za nacionalnu statistiku, što je daleko veći postotak od osam posto kolika je bila stopa štednje u posljednjih deset godina.

Izvor: Al-Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz