Categories:

Pandemija produbila razlike između siromašnih i bogatih

Objavljeno / ažurirano:

Rezultati nove ankete provedene za potrebe BBC-ja pokazuju da je, suprotno često pominjanoj tezi da COVID-19 čitav svijet pogađa podjednako, pandemija produbila razlike između bogatih i siromašnih zemalja.

U anketi je učestvovalo više od 27.000 stanovnika 27 zemalja svijeta, a pokazalo se da najznačajnije posljedice pandemija ostavlja na finansijskom planu, prenosi Tanjug.

Razlika između bogatih i siromašnih zemalja svijeta je veoma upadljiva, budući da je 45 posto učesnika ankete iz država članica Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) – koja okuplja 37 ekonomski najprosperitetnijih zemalja svijeta – reklo da zbog pandemije ima manje prihode, nasuprot 69 posto ispitanika iz zemalja van te organizacije.

Teže po žene nego po muškarce

Razlike postoje i u generacijskom smislu, jer rezultati pokazuju da pandemija izraženije utjeiče na život mlađih ljudi, kao i u rodnom, odnosno rasnom pogledu, budući da su, prema tom istraživanju, posljedice teže po žene nego po muškarce, odnosno po stanovništvo afričkog porijekla u poređenju s bjelačkom populacijom.

Vjerovatnoća da je pandemija značajnije utjecala na život ispitanika pokazala se većom kod učesnika ankete iz Latinske Amerike, Azije i Afrike, a manjom kod ispitanika iz Evrope i Sjeverne Amerike.

Gledano po pojedinačnim zemljama, najviše ispitanika koji su rekli da su veoma pogođeni pandemijom bilo je u Meksiku, Indoneziji i Turskoj, dok su po tom parametru na suprotnom kraju skale Njemačka, Australija i Kanada.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Bez pomaka u pregovorima afganistanske vlade i talibana. Talibani pokrenuli ofanzivu

0
Afganistanska marionetska vlada i talibani ne mogu se složiti oko osnovnih pitanja nakon sedmice pregovora za okončanje dugogodišnjeg rata u kojem su ubijeni deseci...

Preporučeni sadržaj

Afganistanska vojska se povukla iz 9 baza u Logaru, talibani preuzeli...

0
Jedinice afganistanske marionetske vojske povukle su sve svoje snage iz 9 baza u okrugu ”Charh” u pokrajini Logar, zbog straha od ofanzive talibana. Vojska je...

Islamske teme