Kineski genocid nad muslimanima: Prisilna sterilizacija muslimanki

Popularno na sajtu

Nad muslimanima okupiranog Istočnog Turkistana (Xinjiang) Kina sprovodi školski primjer genocida i terorizma. Među mjerama koje sprovode Kinezi su (klikni na linkove za više informacija):

Među najsvirepijim mjerama koje kineski genocidni režim sprovodi protiv muslimana jeste prisilna sterilizacija muslimanki. Cilj ove monstruozne mjere jeste da se, uz hapšenje muškaraca, totalno iskorijeni muslimansko stanovništvo okupiranog Istočnog Turkistana.

Iako su o ovom problemu sterilizacije pisali mnogobrojni muslimanski aktivisti za ljudska prava, kao i mnogi svjedoci, ipak ovaj problem nije zavrijedio svjetsku pažnju sve dok se nije ispolitizirao (Ameri se zamjerili sa Kinezima, pa dopustili da ove informacije iziđu u javnost).

Među prvim globalnim medijima koji su pisali o ovom problemu bili su britanski The Guardian i BBC. Broj medija koji su pisali o ovom kineskom zločinu nazivajući ga genocidom iz dana u dan je rastao.

Tako, u svojoj analizi američki Foreign Policy ističe da zločini nad Ujgurima po svemu ispunjavaju elemente genocida:

“Konvencija o genocidu, čiji je potpisnik Kina, definira genocid kao posebna djela protiv članova grupe s namjerom da se tu grupu uništi u potpunosti ili djelomično. Ta djela uključuju (a) ubijanje; (b) nanošenje teške tjelesne ili duševne ozljede; (c) namjerno nametanje životnih uslova radi fizičkog uništenja grupe; (d) izricanje mjera namijenjenih sprečavanju rađanja unutar grupe; i (e) prisilno premještanje djece iz grupe u drugu grupu. Bilo koja od ovih kategorija predstavlja genocid. Neizmjerni dokazi o namjernoj i sistemskoj kampanji kineske vlade za uništavanje ujgurskog naroda očito zadovoljavaju svaku od ovih kategorija, navodi list.

Isti izvor navodi da “vladini dokumenti otkrivaju kampanju masovne ženske sterilizacije podržane državnim finansiranjem kako bi se provele stotine hiljada sterilizacija u 2019. i 2020.”

Da bi sprovela politiku prisilne sterilizacije, kineska vlada upotrijebljava “dragnet-style” metodu kako bi lovila žene u rodnoj dobi. Jednom kad su uhapšene, tim ženama ne preostaje ništa drugo nego proći prisilnu sterilizaciju kako bi izbjegle slanje u koncentracioni logor. “Jednom kad su uhapšene, žene se suočavaju s prisilnim injekcijama, pobačajima i nepoznatim drogama”, objašnjava Foreign Policy.

“Između 2015. i 2018., stope rasta stanovništva u ujgurskim sredinama opale su za 84 posto. Suprotno tome, službeni dokumenti pokazuju da su stope sterilizacije u Ksinijangu naglo porasle”, naovdi FP.

S pritvorenim muškarcima Ujgura i steriliziranim ženama, vlada je postavila temelje za fizičko uništavanje Ujgura. Najmanje pola miliona preostale ujgurske djece odvojeno je od porodica i država ih odgaja u takozvanim “dječjim skloništima”. 

Ono što ovaj genocid čini toliko jedinstveno opasnim je njegova tehnološka usavršenost, koja omogućava efikasnost u njegovom provođenju i prikrivanju od globalne pažnje, navodi FP.

Podsjećamo, Istočni Turkistan je muslimanska zemlja koja je okupirana od strane Kine 1949. godine. Kinezi su ovu okupiranu oblast nazvali Xinjiang, što u prijevodu sa kineskog jezika znači Nova teritorija. Procjenjuje se da u Istočnom Turkistanu živi oko 20 miliona muslimana (službeni podaci kažu da ih je upola manje). Muslimanske zajednice Istočnog Turkistana, mahom Ujguri, su pored Rohinga muslimana u Mijanmaru najugroženija nacionalna manjina na svijetu. Kina zadnjih godina užurbano naseljava Kineze u ovu oblast kako bi promijenila demografsku sliku stanovništva. Procjenjuje se, također, da je najmanje 10 miliona Han Kineza nastanjeno u ovoj muslimanskoj zemlji. Od njih najmanje milion je raspoređeno u muslimanskim porodicama sa ciljem kontrole (detaljnije ovdje).

Vijesti i članke o kineskom terorizmu i genocidu nad muslimanima možete pratiti na linku ovdje.

Izvor: Agencije/PV

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz