Vođa talibana objavio pokretanje unutarafganistanskih pregovora u Kataru

Popularno na sajtu

Mulla Baradar Akhund, glavni politički vođa talibana, objavio je pokretanje unutarafganistanskih pregovora s frakcijama afganistanske vlade u Dohi, glavnom gradu Katara.

Njegov proglas prenosimo u cijelosti:

linija

Prvo i najvažnije, učesnicima ovog velikog događaja! Neka su Allahov mir, milost i blagoslov na sve vas. Drago mi je što sudjelujem u pokretanju unutarafganistanskih pregovora usmjerenih na okončanje četrdesetogodišnjeg afganistanskog sukoba i uspostavljanje islamske vlade nakon potpisivanja povijesnog sporazuma između Islamskog Emirata Afganistana i Sjedinjenih Američkih Država.

Tekući mirovni proces može postići uspjeh samo potpunom provedbom sporazuma iz Dohe. Islamski Emirat je proveo i nastavit će ispunjavati svoje obveze navedene u sporazumu. Stoga snažno potičemo drugu stranu (opoziciju; frakcije afganistanske vlade) da također provede svoj dio sporazuma kako bi mirovni proces mogao teći na ispravan način bez navođenja na komplikacije ili odgode.

Pozivam oba tima prisutna na ovom skupu da daju prednost višim interesima naše svete vjere islama i domovine tijekom svojih promišljanja i odluka te da ne žrtvuju ovaj cilj zbog svojih osobnih ili grupnih interesa. Postupak pregovora zasigurno će naići na probleme, ali tražimo strpljenje i toleranciju tijekom rasprava te da se sve teme bave u dobroj namjeri.

Islamski Emirat Afganistan uvjerava svoju potlačenu naciju da ćemo u tim unutarafganistanskim pregovorima nastupiti iskreno kako bismo našoj muslimanskoj naciji pružili priliku da živi mirnim i prosperitetnim životom. Štoviše, uvjeravamo svijet da ćemo težiti svim svojim mogućnostima kako bi unutarafganistanski pregovori postigli uspješan ishod. Tražimo Afganistan koji je neovisan, suveren, ujedinjen, razvijen i slobodan – Afganistan s islamskim sistemom (šerijatom) u kojem svi ljudi u naciji mogu sudjelovati bez diskriminacije i skladno živjeti jedni s drugima u ozračju bratstva.

Tražimo budući Afganistan koji ima pozitivne, poštovane i dobre odnose sa svim susjednim, regionalnim i svjetskim zemljama. Na kraju, od sveg srca zahvaljujem se emiru Katara, ministru vanjskih poslova, vladi i narodu Katara, zajedno sa svim ostalim zemljama koje jesu i nastavljaju nas sveobuhvatno podržavati u našoj potrazi za mirom.

Neka je Allahov mir, milost i blagoslov nad svima vama.

Šef političkog ureda Islamskog Emirata, uvaženi Abdul Ghani Mulla Baradar Akhund

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz