Šokantna priča o špijunu koji se infiltrirao u sam vrh Al-Kaide te bio sebeb eliminisanja njihovih vođa

Popularno na sajtu

Za manje od šest mjeseci u napadima američke bespilotne letjelice ubijeno je pet visokih vođa Al-Kaide na Arapskom poluostrvu (AKAP), uključujući glavnog emira grupe Nasira el-Vuhajšija.

Bilo je posve jasno da je u redovima AKAP-a infiltriran špijun (ili više njih) koji je imao pristup do samog vrha vodstva grupe.

U daljem tekstu pročitajte svjedočenje džihadskog aktiviste čije istraživanje je dovelo do hapšenja špijuna Humama el-Hamida koji stoji iza eliminisanja vodstva AKAP-a.

************

Priča o špijunu Humamu el-Hamidu, njegova veza sa IDIŠ-om i kako je došao do Al-Kaide

Svjedočenje o događajima iz prve ruke
Hvaljen neka je Allah koji je zaustavio prljavštinu. Veliki špijun je uhapšen nakon mnogih upozorenja na njega u prošlosti, upozoravao sam na njega od prvog dana kada je kročio u Jemen. Allahu, mnogo dobrih i blagoslovljenih zahvala pripada Tebi što si dao braći taj uspjeh da ga uhvate.

Što se tiče upozorenja na tzv. Humama el-Hamida, lično sam ga dao onima koji su ga trebali prije godinu dana, poslije toga sam opet upozorio kada je brat Muhenned Gallab šehidio (od bespilotne letjelice). [Op.PV: Muhenned Gallab je poznati jemenski džihadski aktivista blizak vodstvu AKAP-a koji je objavio upozorenje na Džemila Azzahirija, Jemenca koji ima dugi historijat špijunaže protiv Al-Kaide, a na kojeg je upozorio Usama bin Laden, nazvavši ga špijunom. Muhenned Gallab je nakon upozorenja ubijen u napadu američke bespilotne letjelice, a Džemil ez-Zahiri je, prema aktivistima, sada jedan od vođa IDIŠ-a u Šamu].
Špijun je uspio da prevari mudžahide pokazujući pobožnost i brigu za krvlju mudžahida. Ovo je braći dalo pozitivno mišljenje o njemu, zbog toga nisu obratili pažnju na moje upozorenje prije godinu dana. Ima mnogo informacija koje smatram važnim za podijeliti s javnošću. Možda će ih Allah učiniti uzrokom razotkrivanja onoga što je preostalo od spletki mudžahidima u Jemenu.

Prvi put sam upoznao Humama el-Hamida preko Muavije el Qahtanija kada me je obavijestio o osnivanju El-Battar organizacije i obavijestio me da je to džihadska organizacija koju vodi plemenit brat. Dao mi je profil Humama El-Hamida kako bi s njime komunicirao i pomogao mu u njegovom radu za ovu organizaciju te je promovisao na Twitteru. (Ovo je bilo prije nego se desila fitna među mudžahidima).

Komunicirao sam sa Humamom El-Hamidom i nije bilo vidljivih sumnji u vezi njega, izrazio je jaku želju za učestvovanjem u nekim protestima koji su bili u to vrijeme najavljeni. Ovakva situacija se nastavila sve do jednog dana. Poslao mi je poruku, žalio se i dovio protiv onih „koji su mu učinili zulum i lagali na njega“. Pitao sam ga o čemu je riječ pa mi je ispričao svoju priču.

Rekao mi je da je bio zatvoren u Saudijskoj Arabiji i da su ga zatvorenici optužili da je agent obavještajnih službi. I žestoko se kleo da je nevin. Rekao mi je da se zbog ovih optužbi zaključao u svoju kuću. Zatim mi je rekao da su njegovi drugovi iz zatvora saznali da on vodi El-Battar organizaciju pa su počeli upozoravati na njega, i pozivali su na njegovo izbacivanje iz organizacije jer je bio sumnjiv i agent obavještajnih službi.

Pitao sam Muaviju el-Qahtanija (poznatog pod pseudonimom Ibn Sadika) o ovoj stvari, pa mi je rekao da ne zna ništa o tome. Rekao sam mu za priču pa mi je rekao da će istražiti stvar.

Nakon skoro dva dana Humam el-Hamid mi je poslao poruku s lijepim vijestima kako je problem riješen nakon što ga je Ebu Bilal el-Harbi pohvalio i rekao im da je on pouzdan. Upozorenje: Ebu Bilal el-Harbi je poznat kao Ebu Bilal El-Gejdani. Ebu Bilal je glavni šer'i Devle (IDIŠ, ISIS, ISIL, ID) u Jemenu i on je bio prvi koji je počeo cijepati safove Al-Kaide (u Jemenu).

Humam El-Hamid se vratio da radi u El-Battar organizaciji ali sam počeo da se prema njemu odnosim s oprezom, preduzimajući mjere opreza, ali ga (još uvijek) nisam mogao optužiti (za nešto). Nakon mjesec dana fitna je počela među mudžahidima i safovi su se počeli cijepati. Humam je postao fanatik IDIŠ-a, i pristojne privatne rasprave su počele između nas dvojice.

Rekao je da bi otišao u džihad sa Ebu Bilalom el-Harbijem, mislio sam da bi išao u Siriju zbog njegovog fanatizma prema IDIŠ-u ali sam iznenađen kada je otišao negdje mimo Sirije. Bio sam zapanjen (zbog neodlaska u Siriju) što je povećalo moje sumnje, ali još uvijek nisam znao gdje će otići.

Kada se fitna među mudžahidima povećala, razlike između nas dvojice su se također povećale. Rasprave su se između nas vodile po pitanju akide, otkrio sam da ima guluva (pretjerivanja) u mes'elama ‘pravdanja neznanjem’. Tražio sam od njega da se po pitanju ove mes'ele vrati na knjige šejha Uvana ali je on to odbio rekavši: “Ulvan nije nepogriješiv” i hvalio je svog šejha Ebu Bilala el-Harbija (glavni kadija jemenskog krila IDIŠ-a, op.PV) te mi je rekao da dijeli mišljenje svoga šejha Harbija po pitanju ove mes'ele. U tom trenutku se desio konačni rascjep među nama dvojicom.

Njegove vijesti nisu više dolazile do mene i nismo više međusobno komunicirali. Sve dok nisam vidio vijest na Twitteru u kojoj se kaže da je Humam el-Hamid otišao u džihad sa svojim šejhom El-Harbijem:

Humam twitt 1

U vijesti na Twitteru nije spomenuto u koju je regiju otišao. Ali, nakon skoro dvije sedmice jedan mudžahid sa Arapskog poluotoka mi je poslao poruku u kojoj kaže: “Humam el-Hamid te selami!”

Bio sam zapanjen ovom viješću! Rekao sam: “Da li si siguran da je to Humam el-Hamid?” Rekao je: “Da, zajedno sa Ebu Bilalom el-Harbijem.” Rekao sam mu: “Čudno kako je mogao vama doći kada je on fanatični navijač IDIŠ-a.” Brat je rekao: “Ne znam, ali je čovjek poselamio tebe i hvalio tebe i tvoj trud.” Pa sam mu rekao direktno: “Ja ga ne znam osim preko Twittera” zatim sam upozorio na njega i Ebu Bilala el-Harbija.

I rekao sam: “Čuvaj ih se jer su sumnjivi i braća su se u zatvoru raspitivala o njemu ali ga je Ebu Bilal pohvalio.” I rekao sam braći da su ta dva čovjeka bili fanatične pristaše IDIŠ-a i da pri sebi imaju ekstremizma i njihov dolazak u Jemen znači da spetkare protiv AKAP-a. I dao sam bratu tajni profil El-Harbija (@alkobaese) koji mi je Humam prije dao.

Brat mi je obećao da će hitno prenijeti moje upozorenje vodstvu i tražio sam od njega da me obavijesti o razvoju situacije. Nakon nekoliko dana obavijestio me da je poslao upozorenje vodstvu.
Nakon mjesec dana ili više brat sa Arapskog poluotoka mi je rekao da me Humam el-Hamid treba osobno. Pa sam ga kontaktirao i rekao mi je da ima medijski projekat protiv El-Sauda i dao mi je profil Hussam organizacije i rekao mi je da mu je dodijeljeno od strane vodstva da napravi filmove koji razotkrivaju nepravdu El-Sauda protiv zatvorenika i njihovog progona žena, pa sam mu zahvalio i podržao medijsku organizaciju.

Kontaktirao sam brata (kojeg sam ranije upozorio) i upitao o situaciji Humama el-Hamida i razvoj situacije po pitanju toga. Jasno sam pokazao svoje čuđenje zbog povjerenja koje mu je ukazao, pa mi je rekao da je Humam sjeo sa jednim od šejhova AKAP-a i on je utjecao na njega te se povratio sa svog (izopačenog) menhedža i pokajao se (od toga). Obavijestio sam brata da je veoma teško za nekoga ko slijedi menhedž guluva (haridžijskog ekstremizma) da se vrati na istinu. I tražio sam od njega da preduzmu mjere opreza u vezi njega i da ga ne odaje pod uvjetom da mu se ne daje visoka pozicija i da mu se ne vjeruje 100%.

Braća su bila upozorena na Humama el-Hamida ali nakon novog razvoja situacija u Jemenu Humam el-Hamid je zadobio povjerenje organizacije i sumnje u vezi njega su nestale. Razvoj je bio da se je Ebu Bilal El-Harbi odvojio od El-Kaide i dao prisegu Bagdadiju ali je Humam jasno odbio ponašanje svoga šejha i zbog ovoga se odvjio od njega, i obznanio svoju odanost organizaciji (AKAP-u, op.PV) i odbacio guluv.

Nakon ovoga organizacija je vjerovala Humam El-Hamidu i sumnje oko njega su otklonjene. I zbog njegovih sposobnosti u produciranju i uređivanju filmova bilo mu je dodijeljen medijski zadatak za organizaciju, da bude podrška El-Melahim organizaciji (glavna medijska organizacija AKAP-a).
Nakon što je vodstvo ukazalo povjerenje Humamu El-Hamidu i dalo mu medijske datoteke organizacije, on je zatražio od mene da ih promovišem i podsjetio bi me da je su ovo upute organizacije. Kako je pohvaljen i kako mu je dodijeljen medijski zadatak nisam imao prava da više sumnjam u njega, i mudžahidi su ti koji imaju iskustva s njime, oni poznaju njegovu situaciju bolje od mene.
Međutim, nakon nedavnih bombardovanja i ubistva vođa, sumnja se ponovno vratila. Međutim (sumnja) nije dostigla stepen sigurnosti sve do šehadeta Muhenneda Galaba, Allah mu se smilovao. Zato što je Muhenned Galab bio veoma blizak Humamu el-Hamidu, i postojao je lični kontakt između njih. U tom trenutku sam poslao hitnu poruku u kojoj sam optužio izričito Humama i pozvao na potrebu da ga se ispita.

I razlog moje ubjeđenosti po pitanju ove stvari jeste što sam namamio Humama el-Hamidom izjavom da sam sretan činjenicom da je siguran i kako je preživio bombardovanje dok je bio blizak Muhennedu Galabu. Rekao mi je da je želio da ide napolje s njime (tog dana) ali mu žena nije dopustila da izađe iz kuće:

Humam twit 2Nakon što sam dobio ovu informaciju proslijedio sam je brzo bratu (iz AKAP-a), kako bi je što prije poslao vodstvu prije nego bude kasno. Hvala Allahu, braća nisu oklijevala da ga uhapse i ispitaju. I danas čujemo lijepu vijest da je uhapšen i da je sve priznao.

I ono na šta bi braća trebala obratiti pažnju prilikom ispitivanja ovog špijuna jeste: kako su IDIŠ-ove pristaše znale da profili ‘Faaris’, ‘Ejmen Mahmud’ i ‘El-Husaam’ pripadaju El-Hamidu, dok ih braća iz AKAP-a nisu prije spominjala!??

Što dovodi do niza zaključaka: Jedan od njih jeste da je Humam El-Hamid imao kontakt sa vojnicima IDIŠ-a u Jemenu i kada su saznali da je uhapšen podijelili su sve njegove profile javno! Vodstvo zna moja upozorenja na Humama veoma dobro. I cilj ovih Twittova jeste da se upozori osoba za sigurnost u organizaciji kako bi prikupio više informacija od špijuna.

Na kraju, neki glupani tvrde da sam ja onaj koji je hvalio Humama el-Hamida, dok je ustvari Humam El-Hamid došao sa preporukom Ebu Bilala el-Harbija i nekih vođa IDIŠ-a iz Sirije. I ja sam upozoravao na njega!

Što se tiče mog promovisanja njegovog profila na Twitteru to je normalno, jer ja uvijek promovišem sve profile mudžahida sa Arapskog poluotoka i Šama i Horasana. I Humam El-Hamid je bio jedan od „mudžahida“ na Arapskom poluotoku, prije nego je razotkriven kao špijun. I preporuku sam dobio od Muhenneda Gulaba, Allah mu se smilovao. Što se tiče Husaam fondacije ona pripada organizaciji (AKAP-u) i podrška je El-Melahim mediju, i mnogi članovi rade u njemu među njima Humam el-Hamid. I moja preporuka onima koji su na čelu toga, nema ništa loše u tome jer ona pripada mudžahidima i deseci mudžahida rade u njoj.

I ako je Al-Kaida, sa svojim glavnim vođama i osobama za sigurnost vjerovala Humamu el-Hamidu i dala mu poziciju u svom službenom mediju, zar ste onda iznenađeni što sam promovisao njegov profil? I ovo je potvrda od mudžahida (Džebel), mudžahida na Arapskom poluotoku, po pitanju mog upozorenja vodstvu za oprez s Humamom El-Hamidom:

Humam 3

I pitanje koje se postavlja: Da li je Humam El-Hamid bio agent saudijske vlade, agent IDIŠ-a, ili oboje!? Ovo će se razjasniti nakon istraga sa špijunom.

[Kraj svjedočenja]

Iako se u svjedočenju ne navodi eksplicitno, aktivisti tvrde da je špijun Humam el-Hamid zadobio povjerenje šejha Memuna Hatima, jednog od članova šure AKAP-a, koji je imao lijepo mišljenje o IDIŠ-u, i čije su izjave IDIŠ-ovi aktivisti distribuirali sa podjednakom pažnjom kao i izjave Bagdadija i Adnanija.

Memun Hatim je svoje povjernje platio glavom i jedan je od vođa AKAP-a ubijenih u napadima iz američkog drona u zadnjih šest mjeseci.

Špijun Humam el-Hamid je razotkriven prema uputama autora pomenutog svjedočenja, a ubrzo nakon priznanja i utvrđivanja krivice i egzekutiran (sredinom juna 2015), zajedno sa još trojicom špijuna.

Prijevod svjedočenja: Salafimedia Balkan

Izvori: alminara.wordpress.com / http://justpaste.it/lfjy

Twitter račun autora svjedočenja: @ALseaase

Priprema i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz