Sirija: Uprkos velikim gubicima na frontu s Kurdima, IDIŠ ne odustaje od ofanzive na mudžahide na sjeverozapadu Halepa

Popularno na sajtu

IDIŠ (”Islamska država”, ISIL) posljednjih mjeseci bilježi katastrofalne gubitke gdje je izgubio više hiljada kvadratnih kilometara (teritorija) od strane kurdskih komunističkih borbenih formacija (YPG/PKK), između ostalog gradove Tel Abyad, Suluk, Ayn Issa, Tell Brak a proteklih dana je pao i posljednji IDIŠ-ov grad između rijeke Eufrat i sjeverozapadne granice Rakka provincije (više o tome pročitajte ovdjezajedno sa južnim dijelom grada Hasaka i još stotinama sela i naselja koja se protežu od Hasake do Kobanija.

Uprkos toj činjenici, IDIŠ i dalje glavne (jurišne) snage usmjerava prema sjeverozapadu Halepa, teritoriju kojeg kontrolišu mudžahidi Džebhetun-nusre i skupine koje spadaju pod Sirijski Islamski front te jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) silno pokušavajući da se probije prema gradovima Azazu i Tel Rifaatu te graničnom prijelazu Bab al-Salame.

Aktivisti javljaju da je IDIŠ nakon gubitka grada Sarrin od strane Kurda, pokrenuo još snažnije i žešće napade na mudžahide te im je ponovno uspio oduzeti sela Baraghidah i Hawar Killis dok neprestano izvodi bombaške akcije i jurišne napade na selo Al Ball. Primjer toga možete pogledati ovdje.

Zvanični mediji Džebhetun-nusre javljaju da su zračne snage američko-arapske koalicije bombardovale bazu (uporište) Džebhetun-nusre u selu Baraghidah u trenutku dok je IDIŠ žestoko napadao pomenuto selo što je značajno pomoglo borcima IDIŠ-a koji su nakon izvjesnog vremena, izbacili mudžahide Džebhetun-nusre iz ovog sela te ga u potpunosti zauzeli (više o tome pročitajte ovdje ).

Nije tajna da su IDIŠ-u najlakši plijen mudžahidi Džebhetun-nusre i ostalih džihadskih skupina koji nemaju zračne snage dok su također slabi sa tenkovskim jedinicama, dok s druge strane IDIŠ posjeduje na hiljade tenkova i oklopnih vozila zaplijenjenih od Iračke šiitske vojske nakon njenog povlačenja iz Mosula prošle godine.

Ovdje je važno napomenuti da je granična linija između IDIŠ-a i Assadovog režima u Halepu duga preko 35 kilometara ali IDIŠ-u je izgleda važnije poraziti ”otpadnike” (kako oni nazivaju mudžahide) nego Assadove nusajrije.

Džebhetun-nusra je se prije par sedmica povukla sa nekih pozicija sa frontu s IDIŠ-om, odbijajući da bude dio plana kojeg je Turska napravila kako bi ”očistila” granicu od IDIŠ-a. Ipak, IDIŠ-ovi aktivisti su ovo opisali kao Nusrinu suradnju sa kafirima nakon čega je Nusra izdala zvanično saopštenje kojeg možete pogledati ovdje.

Povodom IDIŠ-ove (prve) ofanzive na sjeverozapadni dio provincije Halep, na mudžahide, zvanično je se oglasio i posvjedočio šejh Abdullah el Muhajsini.

Šejh Muhejsini navodi da je IDIŠ ponovno zabio nož u leđa mudžahidima pokrenuvši ofanzivu i napade u trenucima dok su se mudžahidi žestoko sukobljavali sa Assadovim nusajrijsko-šiitskim snagama na tromeđi tri sirijske provincije, strateškoj visoravni Ghab.

Šejh Muhajsini je poručio pristalicama IDIŠ-a da kažu svom ”hilafetu” da ne stoji između mudžahida i Bašara. Svjedočenje je izazvalo veliku bol u srcima muslimana a kompletno svjedočenje možete pročitati ovdje.

(Put Vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz