Zabludjela ihvanijska akida na djelu: Vođa Hamasa nazvao ubijenog šijitskog zlotvora “šehidom Jerusalema”

Objavljeno / ažurirano:

Vođa palestinske oružane grupe Hamas, Ismail Hanijeh, u Teheranu je prisustvovao pokopu iranskog generala Kasema Sulejmanija ubijenom u američkom zračnom udaru u Iraku.

U obraćanju okupljenim Irancima vođa ihvanijskog pokreta je ubijenog krvoloka Kasema Sulejmanija nazvao “šehidom Jerusalema”, javlja portal UmmetPress.

Hamas je palestinski oružani i politički pokret koji je duboko prožet zabludjelom ihvanijskom akidom. Rezime sekte ihvanija (Ihvanul muslimin, Muslimansko bratstvo), se u kratkim crtama može svesti na nekoliko tačaka:

  • Suštinski cilj pokreta je dolazak na vlast, svim i svačim, ne birajući sredstva niti saveznika, bez obzira taj saveznik bio šija, šejtan ili neko drugi. Naravno, prosječan ihvanija će autora ovih redova nazvati fitnarošem i lažovom, jer “koliko puta su vođe Hamasa isticale islamske parole u svojim govorima”. Kažemo: Da, ali samo u svojim govorima! Iste takve parole je isticao i Muhammed Mursi u Egiptu, pa kada je došao na vlast, svojom rukom je potpisao nacrt promjene ustava koji je u sebi sadržavao širk i nevjerstvo (detaljnije ovdje), a o (ne)sprovođenju šerijata da i ne govorimo. Afganistanske ihvanije pod vođstvom Burhanudina Rabbanija (jednog od uzora turskog predsjednika Erdogana) su bili žestoki protivnici talibana, te su 2001. godine na američkim tenkovima ušle u Kabul. Na kraju, jedan od najočitijih predstavnika političkog krila ihvanijske sekte, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, iako se mnogo puta skrivao iza islamskih parola i tako sticao popularnost među neukom masom, s druge strane je mnogo puta naglašavao da on ne želi šerijat, nego demokratsku, sekularnu Tursku. Pa, kakvi su to islamisti koji ne žele Allahov šerijat i oplakuju najljuće neprijatelje islama i muslimana, kao što je to ovih dana uradio vođa palestinskih ihvanija?
  • Ihvanije se u akidi i propisima tekfira poklapaju sa sektom murdžija, dok po pitanju Allahovih svojstava, jedan dio njih je ubjeđenja koje se poklapa sa učenjem sekti ešarija i maturidija, dok neki imaju ubjeđenje koje ima ehli sunnet, zbog čega se mnogi muslimani zbune kada je u pitanju ova sekta.
  • Ihvanije se u svom političkom djelovanju rukovode novotarskom parolom: “Udružićemo se na onome na čemu se slažemo, a oprostićemo jedni drugima ono u čemu se razilazimo”, zbog čega ihvanije olahko ulaze u savez sa bilo kakvim pokretima i ideologijama koje će im koristiti u ostvarivanju svojih ciljeva. Zato vidimo afganistanske ihvanije da su rado prihvatile pomoć Amerikanaca u borbi protiv talibana, iako ihvanije ne vole Ameriku, dok je Hamas prihvatio šijitskog šejtana za saveznika, iako će Hamas za sebe reći da je sunitski pokret i da, možda, ne voli šijitsku sektu. Dok, Erdogan mijenja svoje stavove gotovo na dnevnom planu: u jednoj prilici kritikuje Ameriku i prijeti, u drugoj se grli sa Trumpom, nekada se protivi šijama, a onda se grli sa njihovim vođama, prigovara Rusima, a potom u detalje sprovodi rusko-šijitski plan etničkog čišćenja sunija na sjeverozapadu Sirije; svi njegovi napori da pomogne muslimane Sirije završeni su porazom, jer nije htio (ili smio) da se zamjeri saveznicima, iako saveznike nije pitao kada su u pitanju turski nacionalni interesi, te poveo borbu protiv Kurda iako su se tome protivili svi akteri.
  • Iako u svojim javnim nastupima često drže zapaljive i žestoke govore protiv tirana, čime fasciniraju svoje sljedbenike, ideološke vođe ihvanijske sekte, s druge strane, autori su sramnih fetvi, poput fetve duhovnog vođe ihvanija Jusufa el-Kardavija kojom se dozvoljava američkim muslimanima da učestvuju u američkoj vojsci koja je napala talibane 2001. godine (detaljnije ovdje), kao i fetve kojom je Kardavi legalizirao rusku okupaciju Kavkaza (detaljnije ovdje). Dok, s jedne strane mame ovacije svojih slijepih sljedbenika zapaljivim govorima o tiranima, s druge strane na najsramnije načine staju rame uz rame sa tiranima.

Veliki je broj sličnih primjera zabluda i kontradiktornosti ihvanijske sekte, ali ćemo se zadovoljiti gore pomenutim, nadajući se da će muslimani izvući pouku iz ovoga.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Kultura kletve i proklinjanja ashaba i majki vjernika kod šiija

0
Pustimo da sami šijitski autoriteti govore o svom ubjeđenju, ali bez tukje - pretvaranja! Pogledajte pogana ubjeđenja šiizma - idolopokloničke sekte koja se krije iza islama. Šije lažu i potom proklinju najveće svetinje islama.

Preporučeni sadržaj

Dokaz da šije ne vjeruju u Kur'an: Mula Hajderi o šiijskom...

0
Kada je u pitanju šijitska sekta, mnogi muslimani su obmanuti i nisu svjesni nevjerstva ove sekte. Ovome doprinosi blagonakloni stav Islamske zajednice prema šiizmu, kao i medijska propaganda koju vrše šijitske misinarske službe na našim prostorima, ali i na nivou čitavog ummeta.

Islamske teme