Zabludjela ihvanijska akida na djelu: Vođa Hamasa nazvao ubijenog šijitskog zlotvora “šehidom Jerusalema”

Objavljeno / ažurirano:

Vođa palestinske oružane grupe Hamas, Ismail Hanijeh, u Teheranu je prisustvovao pokopu iranskog generala Kasema Sulejmanija ubijenom u američkom zračnom udaru u Iraku.

U obraćanju okupljenim Irancima vođa ihvanijskog pokreta je ubijenog krvoloka Kasema Sulejmanija nazvao “šehidom Jerusalema”, javlja portal UmmetPress.

Hamas je palestinski oružani i politički pokret koji je duboko prožet zabludjelom ihvanijskom akidom. Rezime sekte ihvanija (Ihvanul muslimin, Muslimansko bratstvo), se u kratkim crtama može svesti na nekoliko tačaka:

  • Suštinski cilj pokreta je dolazak na vlast, svim i svačim, ne birajući sredstva niti saveznika, bez obzira taj saveznik bio šija, šejtan ili neko drugi. Naravno, prosječan ihvanija će autora ovih redova nazvati fitnarošem i lažovom, jer “koliko puta su vođe Hamasa isticale islamske parole u svojim govorima”. Kažemo: Da, ali samo u svojim govorima! Iste takve parole je isticao i Muhammed Mursi u Egiptu, pa kada je došao na vlast, svojom rukom je potpisao nacrt promjene ustava koji je u sebi sadržavao širk i nevjerstvo (detaljnije ovdje), a o (ne)sprovođenju šerijata da i ne govorimo. Afganistanske ihvanije pod vođstvom Burhanudina Rabbanija (jednog od uzora turskog predsjednika Erdogana) su bili žestoki protivnici talibana, te su 2001. godine na američkim tenkovima ušle u Kabul. Na kraju, jedan od najočitijih predstavnika političkog krila ihvanijske sekte, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, iako se mnogo puta skrivao iza islamskih parola i tako sticao popularnost među neukom masom, s druge strane je mnogo puta naglašavao da on ne želi šerijat, nego demokratsku, sekularnu Tursku. Pa, kakvi su to islamisti koji ne žele Allahov šerijat i oplakuju najljuće neprijatelje islama i muslimana, kao što je to ovih dana uradio vođa palestinskih ihvanija?
  • Ihvanije se u akidi i propisima tekfira poklapaju sa sektom murdžija, dok po pitanju Allahovih svojstava, jedan dio njih je ubjeđenja koje se poklapa sa učenjem sekti ešarija i maturidija, dok neki imaju ubjeđenje koje ima ehli sunnet, zbog čega se mnogi muslimani zbune kada je u pitanju ova sekta.
  • Ihvanije se u svom političkom djelovanju rukovode novotarskom parolom: “Udružićemo se na onome na čemu se slažemo, a oprostićemo jedni drugima ono u čemu se razilazimo”, zbog čega ihvanije olahko ulaze u savez sa bilo kakvim pokretima i ideologijama koje će im koristiti u ostvarivanju svojih ciljeva. Zato vidimo afganistanske ihvanije da su rado prihvatile pomoć Amerikanaca u borbi protiv talibana, iako ihvanije ne vole Ameriku, dok je Hamas prihvatio šijitskog šejtana za saveznika, iako će Hamas za sebe reći da je sunitski pokret i da, možda, ne voli šijitsku sektu. Dok, Erdogan mijenja svoje stavove gotovo na dnevnom planu: u jednoj prilici kritikuje Ameriku i prijeti, u drugoj se grli sa Trumpom, nekada se protivi šijama, a onda se grli sa njihovim vođama, prigovara Rusima, a potom u detalje sprovodi rusko-šijitski plan etničkog čišćenja sunija na sjeverozapadu Sirije; svi njegovi napori da pomogne muslimane Sirije završeni su porazom, jer nije htio (ili smio) da se zamjeri saveznicima, iako saveznike nije pitao kada su u pitanju turski nacionalni interesi, te poveo borbu protiv Kurda iako su se tome protivili svi akteri.
  • Iako u svojim javnim nastupima često drže zapaljive i žestoke govore protiv tirana, čime fasciniraju svoje sljedbenike, ideološke vođe ihvanijske sekte, s druge strane, autori su sramnih fetvi, poput fetve duhovnog vođe ihvanija Jusufa el-Kardavija kojom se dozvoljava američkim muslimanima da učestvuju u američkoj vojsci koja je napala talibane 2001. godine (detaljnije ovdje), kao i fetve kojom je Kardavi legalizirao rusku okupaciju Kavkaza (detaljnije ovdje). Dok, s jedne strane mame ovacije svojih slijepih sljedbenika zapaljivim govorima o tiranima, s druge strane na najsramnije načine staju rame uz rame sa tiranima.

Veliki je broj sličnih primjera zabluda i kontradiktornosti ihvanijske sekte, ali ćemo se zadovoljiti gore pomenutim, nadajući se da će muslimani izvući pouku iz ovoga.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Klanjanje za imamom koji je optužen da se bavi sihrom (zapisima)

0
Pitanje: Esselamu alejkum we rahmetullah. U mome gradu postoji samo jedna džamija. Čovek koji najčešće predvodi namaz je optužen od braće da čini kufr (piše...
Nocni namaz

Uistinu tvoj Gospodar zna!

Preporučeni sadržaj

Srpski patrijarh Irinej najavljuje novi genocid: “Za Srbiju i Republiku Srpsku...

0
Iza svakog genocida koji je ikada izvršen na zemlji, stoji mračna ideologija. Svakom genocidu prethodi ideološka priprema monstruoznih i bolesnih umova koji trebaju sprovesti...

Islamske teme