Ko je ubijeni iranski general Kasem Sulejmani i koji su njegovi zločini nad muslimanima Sirije i Iraka

Popularno na sajtu

Kasem Sulejmani, ”general iz sjene”, iskusni vođa elitnih iranskih šijitskih postrojbi i krvolok koji stoji iza mnogih gnusnih zločina protiv muslimana Sirije i Iraka, ubijen je u američkom zračnom napadu u noći s četvrtka na petak na međunarodnom aerodromu u Bagdadu, nakon što su se poremetili njegovi odnosi sa njegovom braćom Amerikancima. S njim je ubijen i Mahdi al-Mahandis, vođa jedinice Ketaib Hezbollah, uključujući i još nekoliko istaknutih šiijskih zapovjednika.

Kasem Sulejmani je bio najmoćniji iranski general i zapovjednik snaga El-Kuds, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde. On je bio ključni čovjek Irana koji je rukovodio vojnim operacijama diljem Bliskog istoka i lično nadgledao šijitske zločine protiv muslimana. Bio je zadužen za vojno djelovanje izvan iranskih granica.

Soleimani je bio ključni čovjek za širenje iranskog utjecaja na Bliskom istoku
Sulejmani je bio direktno potčinjen “ajatollahu” Hameneiju i ključni čovjek za sprovođenje šijitskih zločina protiv muslimana, kao i za širenje iranskog utjecaja na Bliskom istoku

Do 2018. godine bio je odan američki saveznik i imao je snažnu američku podršku jer se borio protiv ISIL-a. Zapravo, Amerikanci su njegove kapacitete na kopnu iskoristile u vlastitu korist. Pentagon je Sulejmanijeve militantne jedinice naoružao najsavremenijim oružjem te su zajedno vodili operacije osvajanja Ramadija, Tikrita, Faludže i Mosula. Sulejmanijeve snage imale su direktnu američku zračnu podršku u vojnim operacijama protiv ISIL-a tokom zadnjih godina.

FOTO: Kasem Sulejmani i američki vojnici tokom ofanzive na grad Tikrit
FOTO: Kasem Sulejmani i američki vojnici tokom ofanzive na grad Tikrit

Šta je prethodilo likvidaciji Sulejmanija?

Kasem Sulejimani i Iran nisu mogli širiti svoju paravojnu šiijsku mrežu na Bliskom istoku bez dozvole Amerike i njenog naoružanja. Zapravo, administracija američkog predsjednika Georgea Busha je nakon rušenja Saddama Husseina Iranu doslovno poklonila Irak.

Preuzimanjem cijelog teritorija ISIL-a Sulejmani je smatrao kako američki vojnici, kojih je u Iraku oko 7.000, više nisu potrebni.

Tenzije su porasle nakon raketnog napada na saudijske naftne terminale te posljednjeg raketnog napada na američku vojnu bazu kada je stradao jedan civil. Amerikanci su odgovorili zračnim napadom na šiijsku jedinicu Ketaib Hezbollah, da bi potom uslijedio napad te jedinice na američku ambasadu u Bagdadu u što je bio umiješan i Sulejmani.

Amerikanci su likvidacijom Kassema Sulejmanija Irancima poslali poruku da moraju znati svoju granicu te da ih niko neće dirati sve dok se bore isključivo protiv sunija.

Šta likvidacija Sulejmanija znači za muslimane?

Pored uspjeha u Iraku, Sulejmani je postao vođa šiijskih operacija i u Siriji. Kada je vojska sirijskog diktatora Bašara al-Asada bila pred porazom u pomoć mu je pritekao upravo Sulejmani sa šiijskim milicijama i pripadnicima iranske Revolucionarne garde.

On je uživao veliku popularnost među Assadovim lojalistima u Siriji, posebice u Latakiji. Odgovoran je za brojne zločine i etničko čišćenje sunija iz Sirije. Šiijske milicije su pod njegovom komandom počinile stravične zločine u Halepu, Homsu, Hami, Istočnoj Guti i drugim područjima Sirije.

Sulejmani je lično vodio operaciju spuštanja opsade na Halep, zatim operacije osvajanja Kalemuna, Homsa, Deir ez-Zora i teritorija oko iračko-sirijske granice.

Foto: Sulejmani u Siriji

Svakako, smrt Sulejmanija je velika korist za sirijske muslimane, kao i za cijeli Arapski poluotok. Asadova vojska više ne može računati na iransku Revolucionarnu gardu u aktuelnoj ofanzivi na Idlib, ne bar u onoj mjeri kao do sada, a vrlo je moguće da će popustiti i uticaj šijitskih milicija u Iraku, te šijitski uticaj u Jemenu i Bahreinu.

Vijest o njegovoj smrti pozitivno je dočekana i kod afganistanskih talibana (IEA). Naime, Kasem Sulejmani je 1994. godine posjetio Afganistan i pružio podršku Ahmedu Šahu Mensuru, osobi koja će ubrzo postati vođa alijanse Sjeverni savez koja se borila protiv talibana i dovela Amerikance u Afganistan. Sulejmani je predvodio iransku vojsku u novembru 2001. godine kada je u zajedničkoj operaciji s Amerikancima od talibana otet grad Herat.

Talibani smatraju kako će ovo oslabiti šiijske milicije u Afganistanu koje djeluju među manjinom Hazara.

Sirijski muslimani u Idlibu, Sjevernom Halepu i Dar'i danas su proslavili smrt iranskog zločinca Kasema Sulejmanija, koji je rukovodio mnogim vojnim operacijama u Siriji, uslijed čega je protjerano više miliona civila.

Sirijski muslimani proslavljaju smrt šijitskog krvoloka
Sirijski muslimani proslavljaju smrt šijitskog krvoloka

Izvor: Ummet press i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz