Priča o Mula Omeru, Jusufu el-Kardaviju i budinim kipovima

Popularno na sajtu

Mula Omer, vođa vjernika i predsjednik Islamskog Emirata Afganistan, 2000. godine je naredio rušenje budinih kipova u Afganistanu.

Svjetska javnost je burno reagovala na ovaj potez Mula Omera, iako prije toga niko nije ni želio da sluša izvještaje o gladi afganistanske djece. Kada su djeca umirala od gladi, svijet nije bio zainteresiran, ali kada su u isto vrijeme rušeni kipovi, onda se svijet dig'o na noge, kako bi zaštitio kamene statue.

Među onima koji su žustro kritikovali Mula Omera za rušenje simbola idolopoklonstva i širka, bio je i čovjek koji je širom svijeta poznat kao učenjak i predsjednik Unije svjetskih učenjaka – dr. Jusuf el-Kardavi.

Kardavi je i prije rušenja kipova bio žestoki protivnik talibana i njihov nezaježljivi kritičar, jer su talibani sa vlasti skinuli bandu predvođenu ihvanijskim liderom Burhanudinom Rabbanijem, a Kardavi je bio (i ostao) duhovni vođa ihvanija na globalnom nivou.

Ne bi li uspio nagovoriti Mula Omerda da odustane od rušenja kipova, Kardavi se zaputio u Afganistan. Kada je stigao tamo, obratio se Mula Omeru riječima:

„Ako vi nemate poštivanja prema budinim kipovima, onda ih predajte onima koji imaju (poštivanje prema njima, op.PV)“.

U to vrijeme, Japan je ponudio 250 miliona dolara za kipove, iako prije toga, naravno, nije ponudio ni dolar kao pomoć za gladnu djecu Afganistana.

Mula Omer je odgovorio:

„Za mene, da budem pozvan na Sudnjem danu riječima: ‘Gdje je Mula Omer – rušilac kipova’, bolje je nego da budem pozvan rječima: ‘Gdje je Mula Omer – prodavac kipova’.“

Ubrzo nakon rušenja kipova, pao je snijeg koji je potopio afganistanska polja. Suša koja je dugo vrijeme trajala, bila je uzrokom slabe žetve, što je izazvalo glad. Međutim, nakon rušenja kipova, Afganistanci su posvjedočili spuštanju bereketa.

Nije prošlo dugo od rušenja kipova, a svjetska vojna koalicija predvođena Nato snagama napala je i srušila vladu talibana.

U misiji okupacije Afganistana, učestvuje i Japan, i to je po prvi put u novijoj historiji (nakon Drugog svjetskog rata) da japanski vojnici učestvuju u operacijama izvan Japana.

Kada su, oktobra 2001. godine, američki tenkovi ulazili u Kabul, sa njima su bili ihvanci (ihvanije, pripadnici pokreta Muslimansko bratstvo).

Neposredno prije napada na Afganistan, Jusuf el-Kardavi je izdao fetvu u kojoj dozvoljava američim muslimanima da učestvuju u američkoj vojsci koja napada na Afganistan.

Također, prije nekoliko godina, Kardavi je rođaku Ramzana Kadirova izdao fetvu u kojoj indirektno podržava rusku okupaciju Kavkaza.

Priprema: Put vjernika

Izvor priče o Kardaviju i Mula Omeru: Bilad al sham

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz