Putovanje bez mahrema i miješanje sa muškarcima prilikom studiranja

Objavljeno / ažurirano:


Pitanje: Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu,

Neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, njegove ashabe, i njegovu časnu porodicu.

Studiram i putujem u drugi grad, sama bez mahrema. Ali, pored toga što nemam mahrema, na fakultetu su suočavam sa mješanjem sa muškarcima. Znam da kršim propise, ali moji roditelji žele da studiram. Zbog njih sam i upisala fakultet. A onaj osjećaj u prsima koji me pritišće zbog toga što znam da to nije uredu, javlja se iz dana u dan. Kako da postupim?

Da vas Allah obilato nagradi!

Odgovor:

We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu

Za tvoje studiranje, cijenjena sestro, vežu se dvije sporne stvari koje si i sama spomenula u pitanju

1. Miješanje sa muškarcima

2. Putovanje bez mahrema

Obaveza ti je prekinuti školovanje na takvom fakultetu a posebno ako je situacija takva da vidiš kako tvoj iman slabi i da se bojiš po sebe.
Što se tiče tvojih roditelja, oni od tebe traže ono što se kosi sa Allahovom vjerom, tako da se na takvu situaciju odnose riječi Poslanika, sallallahu alehi ve sellem: “Nema pokornosti stvorenju u nepokornosti Stvoritelju.”

Jedina situacija u kojoj bi ti bilo dozvoljeno da ostaneš na pomenutom fakultetu, bila bi da se radi o studiranju nauke (profesije) za kojom muslimani imaju veliku potrebu a nema među muslimanima onih koji su stekli znanje o toj nauci, kao kada bi studirala, primjera radi, ginekologiju, zato što u tvom mjestu nema ženi muslimanki koje se bave tim poslom, ali i to opet pod uvjetom da kod tebe preovladava mišljenje da se možeš suprostaviti iskušenjima i da nešeš podleći te da onog trenutka kada osjetiš opasnost po sebe od iskušenja, odmah napustiti fakultet.

Odgovorio: Šerijatski odbor portala Put vjernika

Novo na sajtu

cilj i smisao vježbanja

Cilj i smisao treniranja borilačkih vještina, trčanja i sportskih vježbi

Krajnji cilj i smisao svih spomenutih vještina (trčanje, borilačke vještine, sportske vježbe, op. PV), poznatih u početku islama pod zajedničkim imenom el-furusijja (viteštvo), bio...

Iskušenja srca

grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Zajednička tursko-američka patrola u sigurnoj zoni u Siriji

Sirija: Danas počela združena tursko-američka patrola u “sigurnoj zoni”

Kako javljaju sirijski aktivisti prilažući video snimke i fotografije, danas je započela prva kopnena patrola turskih i američkih snaga unutar planirane sigurne zone na...

Islamske teme