Kurdski borci povlače se sa sirijsko-turske granice

Saopćenje administracije sirijskih Kurda uslijedilo je nakon dogovora SAD-a i Turske o sigurnoj zoni na sjeveroistoku Sirije.

Popularno na sajtu

Kurdske vlasti na sjeveroistoku Sirije objavile su da su se njihove snage počele povlačiti s pozicija duž sirijsko-turske granice nakon što su Sjedinjene Američke Države i Turska postigle dogovor o uspostavljanju “sigurne zone” na tom području ranije ovog mjeseca.

Regionalna administracija, na čijem su čelu Kurdi, u utorak je objavila da su radovi na povlačenju počeli tokom vikenda u području Ras al-Ain, uključujući poteze kao što je uklanjanje prepreka od zemlje, povlačenje teškog oružja i grupe boraca.

U ponedjeljak su ti koraci ponovljeni u Tal Abyadu, “što pokazuje ozbiljnost naše posvećenosti trenutnom razumijevanju” tampon-zone, navodi se u saopćenju administracije.

Zvanična Ankara dugo traži formiranje te zone, od istočne obale Eufrata do iračke granice, kako bi se Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima su većinom Kurdi i koje podržava SAD, otjerale od turske granice.

Pitanje dubine zone

Ankara i Washington 7. augusta dogovorili su uspostavljanje centra zajedničkih operacija kako bi koordinirali i upravljali uspostavljanje planirane zone, ali nisu objavili više detalja. Jedan od spornih detalja bila je širina zone.

Turska je dugo zahtijevala zonu koja će ići 30 do 40 kilometara “duboko” u Siriju, dok je SAD to pokušao ograničiti na 10 kilometara.

Kako javlja novinar Al Jazeere Bernard Smith iz turske pokrajine Antakyje, kod granice sa Sirijom, SDF je naveo da se povlači do 17 kilometara u sirijsku teritoriju.

“Oni navode da će prvih pet kilometara biti otvoreno za turske patrole, dalje unutra to će raditi SAD, a još dalje SAD i Kurdi”, istakao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz