Afganistan: Visoki zapovjednik i 500 boraca milicije Hizbul-islam se pridružili talibanima u Badghisu

Objavljeno / ažurirano:

Visoki vojni zapovjednik milicije Hizbul-islam, Abdul Halim Mubešir, pridružio se talibanskim snagama stacioniranim u sjeverozapadnoj pokrajini Badghis, objavio je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid.

Zajedno s njim, talibanima se pridružilo i oko 500 naoružanih ljudi kojima je on komandovao a koji će biti uključeni u aktuelne vojne operacije osvajanja dva preostala pokrajinska okruga.

Abdul Halim Mubešir je zajedno s 20 nižih zapovjednika i stručnjaka prisegnuo je vođi talibana, emirul-mu'minu Hibatullahu Akhundzadi. Mubešir bi navodno trebao postati četvrti vojni zapovjednik Islamskog Emirata u Badghisu.

Bez sumnje, ovo će biti značajan udarac za miliciju Hizbul-islam koja ukupno posjeduje oko 2.000 boraca. Milicija je dugo godina zajedno ratovala s talibanima protiv američke i afganistanske vojske, ali se 2014. godine okrenula protiv talibana, sklopila sporazum s vladom i kandidirala na izborima osvojivši 16 mjesta u parlamentu.

Ummet Press

NOVO NA SAJTU

50 Poslanikovih sunneta

0
Bio je najljepšeg lica i ponašanja, nije bio previše visok niti nizak. Krevet na kojem je spavao bio je od štavljene kože napunjene...
Bajramska cestitka

Bajramska čestitka

Preporučeni sadržaj

Pompeo dao Izraelu “zeleno svjetlo” za aneksiju Zapadne obale

0
Američki državni sekretar se sastao sa premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim koalicionim partnerom Bennyjem Gantzom.

Islamske teme