Afganistan: Visoki zapovjednik i 500 boraca milicije Hizbul-islam se pridružili talibanima u Badghisu

Objavljeno / ažurirano:

Visoki vojni zapovjednik milicije Hizbul-islam, Abdul Halim Mubešir, pridružio se talibanskim snagama stacioniranim u sjeverozapadnoj pokrajini Badghis, objavio je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid.

Zajedno s njim, talibanima se pridružilo i oko 500 naoružanih ljudi kojima je on komandovao a koji će biti uključeni u aktuelne vojne operacije osvajanja dva preostala pokrajinska okruga.

Abdul Halim Mubešir je zajedno s 20 nižih zapovjednika i stručnjaka prisegnuo je vođi talibana, emirul-mu'minu Hibatullahu Akhundzadi. Mubešir bi navodno trebao postati četvrti vojni zapovjednik Islamskog Emirata u Badghisu.

Bez sumnje, ovo će biti značajan udarac za miliciju Hizbul-islam koja ukupno posjeduje oko 2.000 boraca. Milicija je dugo godina zajedno ratovala s talibanima protiv američke i afganistanske vojske, ali se 2014. godine okrenula protiv talibana, sklopila sporazum s vladom i kandidirala na izborima osvojivši 16 mjesta u parlamentu.

Ummet Press

NOVO NA SAJTU

Šijitske umobolije: “Allah danas nema pravo na odluke!”

0
Abbas Hilfi, poznati šijitski mula tvrdi da je Uzvišeni Allah danas izgubio pravo na odluke!

Preporučeni sadržaj

Haram imetak? Ovo su posljedice! | Šejh Ali Hammuda

0
Govor koji ne smijete propustiti! Šejh Ali Hammuda o posljedicama koje nosi sticanje i trošenje haram imetka. Prijevod: Istikamet

Islamske teme