Afganistan: Visoki zapovjednik i 500 boraca milicije Hizbul-islam se pridružili talibanima u Badghisu

Objavljeno / ažurirano:

Visoki vojni zapovjednik milicije Hizbul-islam, Abdul Halim Mubešir, pridružio se talibanskim snagama stacioniranim u sjeverozapadnoj pokrajini Badghis, objavio je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid.

Zajedno s njim, talibanima se pridružilo i oko 500 naoružanih ljudi kojima je on komandovao a koji će biti uključeni u aktuelne vojne operacije osvajanja dva preostala pokrajinska okruga.

Abdul Halim Mubešir je zajedno s 20 nižih zapovjednika i stručnjaka prisegnuo je vođi talibana, emirul-mu'minu Hibatullahu Akhundzadi. Mubešir bi navodno trebao postati četvrti vojni zapovjednik Islamskog Emirata u Badghisu.

Bez sumnje, ovo će biti značajan udarac za miliciju Hizbul-islam koja ukupno posjeduje oko 2.000 boraca. Milicija je dugo godina zajedno ratovala s talibanima protiv američke i afganistanske vojske, ali se 2014. godine okrenula protiv talibana, sklopila sporazum s vladom i kandidirala na izborima osvojivši 16 mjesta u parlamentu.

Ummet Press

NOVO NA SAJTU

Muslimanka

Žena muslimanka uvažava učinjeno joj dobro i zahvaljuje na njemu

Jedna od moralnih osobina iskrene žene muslimanke jeste i to da je čestita, da poštuje učinjeno joj dobro i da zahvaljuje na njemu onoj...
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

Afganistan-unisteno-vozilo

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s...

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Islamske teme