Izrugivanje onih koji čvrsto slijede Kur'an i sunnet (šejh Ibn Usejmin rahimehullah)

Objavljeno / ažurirano:

Pitanje:

Kakav je propis za one koji se izrugivaju (ismijavaju) onima koji su dosljedni u izvršavanju Allahovih, dzelle šanuhu, naredbi, kao i naredbi Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem?

Odgovor:

One koji pomno ispunjavaju naredbe Allaha, subhanehu we te'ala, i naredbe Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, ismijavati ih zbog te njihove dosljednosti i čvrstine je zabranjen i vrlo opasan čin. Velika je bojazan da je taj prezir, koji takva osoba osjeća prema tim ljudima (vjernicima multezimima), prezir zbog njihove ustrajnosti u Allahovoj vjeri. Tada to podsmijavanje biva izrugivanje pravca čiji su oni sljedbenici, te njima kao takvima odgovara opis, koji Allah, subhanehu we te'ala, spominje u Kur'anu:

“Ako ih zapitaš, oni će sigurno reći: ‘Mi smo samo razgovarali i zabavljali se.’ Reci: ‘Zar ste se s Allahom i riječima Njegovim i Poslanikom Njegovim ismijavali? Ne ispričavajte se! Jasno je da ste nevjernici postali, nakon vašeg vjerovanja”. (Et-Tevbe, 65-66)

Spomenuti ajeti su objavljeni kao ukor munaficima (licemjerima), koji najviše lažu i koji su najveće kukavice u boju, a koji su govorili: “Nismo vidjeli nikog, kao što su oni naši učači (karije),” aludirajući na Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, i njegove ashabe, „najizgladnjelih stomaka”. Tim povodom je Allah, subhanehu we teala, objavio ove ajete. Zato neka pripaze oni, koji se ismijavaju sljedbenicima istine, zbog toga što su pripadnici Allahove vjere, jer Allah, subhanehu we teala, upozorava:

„Grješnici se smiju onima koji vjeruju; kada pored njih prolaze, jedni drugima namiguju, a kada se porodicama svojim vraćaju, šale zbijajući vraćaju se; kada ih vide, onda govore: ‘Ovi su, doista, zalutali!’ – a oni nisu poslani da motre na njih. Danas će oni koji su vjerovali – nevjernicima se podsmijavati, sa divana će gledati. Zar će nevjernici biti drugačije kažnjeni nego prema onome kako su postupali!” (El-Muttaffifun, 29-36)

Odgovorio: Šejh Ibn Usejmin, „El Medžmun semin”, 1/74.

Fetva preuzeta iz knjige ‘Fetve uleme Dvaju Harema’

Pripremio: Talibul ilm

NOVO NA SAJTU

Hindu genocid nad muslimanima: Premijer Indije na polaganju kamen-temeljca za izgradnju...

0
Indijski nacistički premijer Narendra Modi položio je "srebrnu ciglu" (kamen-temeljac) za izgradnju hrama mušričkom bogu Ramu, kojeg obožavaju hindusi, na mjestu gdje je nekada bila Babri džamija u Ajudiji (Ayodhya) u pokrajini Utar Pradeš, Indija, izvještavaju globalni mediji i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Preporučeni sadržaj

Kineski genocid nad muslimanima: Zabrana hidžaba i dugačke odjeće, javno rezanje...

0
S obzirom da je genocidna vlast zabranila hidžab, muslimanke su prisiljene da izlaze bez mahrame na glavi, ali su mnoge od njih i dalje nosile široku i dugačku odjeću. Međutim...

Islamske teme