Židovski teroristi ruše palestinske objekte u okupiranom Istočnom Jerusalemu

Popularno na sajtu

Izraelske terorističke snage počele su rušiti palestinske objekte u kvartu Silwan, unutar zone al-Bustan u okupiranom Istočnom Jerusalemu, što je izazvalo nove nemire.

Izraelske snage su u pratnji buldožera ušle u palestinski kvart i uništile mesaru u Silwanu. Vojnici su koristili suzavac i palice da odbiju stanovnike i palestinske aktiviste koji su se okupili na licu mjesta, dok su buldožeri rušili radnju.

Tom prilikom povrijeđena su najmanje četiri Palestinca, tvrdi Crveni polumjesec Palestine.

Al Jazeerin Harry Fawcett, javljajući se iz Silwana, kaže da su izraelski vojnici u kvart pristizali u velikom broju.

„Razgovarali smo s porodicom (čija je mesara) i oni tvrde da su ih izraelske snage napale suzavcem i ostalim sredstvima, te nasiljem počeli uništavanje. No, nije riječ samo o jednoj radni. U istoj situaciji je oko 20 drugih u istom kvartu“, izvijestio je.

Izraelske snage su, također, ispaljivale gumene metke da rastjeraju gnjevne Palestince, dok su sa zvučnika džamije odaslati pozivi stanovnicima da se okupe i zaštite svoje domove, tvrde svjedoci.

Rušenje kuće košta 20.000 dolara

Dana 7. juna, opština Jerusalem izdala je nekoliko naloga za rušenje u al-Bustanu.

Pogođeno je 13 porodica, sa oko 130 osoba, kojima je dat 21 dan da se evakuišu i sami unište svoje kuće. U suprotnom, po zakonu genocidne tvorevine Izrael, one će biti srušene na drugi način, a troškove snose vlasnici kuća. Dakle, ako Palestinac vlasnik kuće sam ne sruši svoju sopstvenu kući i napusti mjesto, to će uraditi genocidni židovi, a vlasnik će za tu “uslugu” morati platiti oko 20 000 dolara. Nakon što židovske vlasti sruše kuću ovog Palestinca, mjesto se dodijeljuje židovskim doseljeničkim organizacijama, gdje se na isto mjesto, u velikom broju slučajeva, gradi kuća židovu. 

„Tako to funkcionira u okupiranom Istočnom Jerusalemu“, kaže Fawcett, koji je dodao da je prema izraelskom zakonu palestinski porodicama teško podnijetu žalbu na odluku.

Od 2005., izraelske vlasti poslale su upozorenja pred rušenje gotovo 90 kuća u al-Bustanu, navodeći da su sagrađene bez dozvole, a u korist izraelske doseljeničke organizacije koja tu zemlju želi pretvoriti u nacionalni park.

Ovo je zapravo strategija genocidnih židova da nikako ne izdaju dozvole Palestincima za gradnju na svojim sopstvenim imanjima, što čini život nepodnošljivim, jer jedna porodica u toku 80 godina može od 5 članova narasti na 50 članova, a po izraelskom genocidnom zakonu, njih 50 moraju živjeti u istoj kući, jer ako sagrade novu, genocidni židovi će je uništiti “jer nema dozvolu za gradnju”.

Prema palestinskoj nevladinoj organizaciji Grassroots Jerusalem, tom taktikom Palestince se primorava na iseljenje.

Izvor: Al-Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz