MEE: Besramno saučesništvo EU-a u izraelskim zločinima

Popularno na sajtu

David Hearst, istaknuti britanski novinar i glavni urednik portala Middle East Eye (MEE), kritizirao je šutnju Evropske unije u pogledu rušenja palestinskih domova u okupiranom Jerusalemu koje provode izraelske okupatorske vlasti.
Izrael neumorno radi na potkopavanju projekta za palestinsku državu, kazao je.

Unija nastavlja provoditi politiku zatvaranja očiju na izraelske zločine, a oni koji zatvaraju oči pred tim stravičnim zločinima okupacije snose odgovornost za njih baš kao i oni koji ih čine, smatra Hearst.

U članku objavljenom na portalu MEE pojašnjava da je novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid postao prihvaćeno lice izraelskog odbacivanja Palestinaca, koji ponavlja iste poruke koje su ranije nosili njegovi prethodnici.

Ubistava, hapšenja, rušenja kuća…

Srdačno je dočekan u Vijeću za vanjske poslove, glavnom političkom tijelu odgovornom za vanjske poslove EU-a u Briselu ove sedmice.

Rekao je da se Lapid osjećao ugodno dok je govorio članovima Vijeća za vanjske poslove EU-a da ne postoji mogućnost uspostave palestinske države.

Niko u Vijeću ga nije podsjetio na ono što Izrael svakodnevno čini u smislu rušenja palestinskih domova i sahranjivanja projekta palestinske države.

Dodao je da se niko od prisutnih evropskih dužnosnika nije usprotivio Lapidu kada se obratio Vijeću mašući prstom: “Moramo imati na umu jednu stvar: ako će postojati palestinska država, to mora biti demokratija koja traži mir… Ne možete tražiti od nas da vlastitim rukama izgradimo još jednu prijetnju svom životu.”

U članku Hearst navodi podužu listu zločina koje je Izrael počinio nad Palestincima proteklih sedmica, od ubistava, hapšenja, rušenja kuća, oduzimanja zemlje i donošenja nepravednih zakona koji razdvajaju palestinske porodice.

Smatra da su zločini koji se dešavaju u Palestini rezultat šutnje EU-a i drugih  međunarodnih sila na zločine koje čine okupatorske vlasti.

“Zaista bih volio znati kako Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova, ili Jean-Yves Le Drian, francuski ministar vanjskih poslova, Sigrid Kaag, holandski ministar vanjskih poslova, ili Jakub Kulhanek, češki ministar vanjskih poslova, opravdavaju rukovanje s Lapidom”, rekao je.

Dijalog čiji su jezik meci i buldožeri

”Molim vas, recite mi kako je Lapidu dozvoljeno da EU kaže ove sedmice da Izrael i EU dijele zajedničke vrijednosti?”, začuđeno je upitao Hearst.

Hearst je članak završio upozorenjem da je u izjavi EU-a povodom sastanka s izraelskim ministrom vanjskih poslova navedeno da su strane “razgovarale o važnosti jačanja odnosa između EU-a i Izraela te razmotrile načine suočavanja sa postojećim izazovima kako bi se postigao ovaj zajednički cilj”.

Iznenadilo ga je ono što je navedeno u izjavi Evropskog vijeća da se na sastanku razgovaralo o “tome kako se može postići napredak u dijalogu s Palestincima”, pitajući: Može li se to postići naredbama za deložaciju, buldožerima i gumenim mecima koje Izrael koristi protiv Palestinaca?

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz