Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji

Popularno na sajtu

Rusija je započela vojnu intervenciju u Siriji raspoređivanjem zračnog kontingenta u trajnoj sirijskoj bazi.

Prema diplomatskim izvorima, jedan je kamp već uspostavljen u zračnoj bazi na području Damaska koju kontroliraju snage odane predsjedniku Bašar al-Asadu.

Očekuje se da će Rusija u predstojećim sedmicama rasporediti nekoliko hiljada vojnog osoblja, uključujući savjetnike, instruktore, logističare i tehničare. 

U ovom trenutku nema konkretnih podataka o sastavu kontingenta, ali je Rusija ranije pregovarala o prodaji višenamjenskih MiG-ova 29 i podzvučnih naprednih aviona za trening Yak-130.

Ynetnews piše kako nema sumnje da će ruski piloti uticati na postojeću dinamiku bliskoistočnih sukoba.

Službeno, Rusija nema ofanzivnih namjera prema Izraelu i drugim državama, a glavni cilj razmještanja je zadržavanje Assada na vlasti i borba protiv IS-a i džihadskih skupina u Siriji.

Američka administracija je potpuno svjesna ruske namjere da direktno intervenira u Siriji, iako još nije ponudila službenu reakciju.

Obama je od nedavno suzdržan u pozivima na rušenje Assadovog režima, iako SAD izvodi zračne napade kako bi zaštitio pobunjenike protiv kojih će se boriti ruske snage.

Iran i Rusija, uz znanje SAD-a, namjeravaju osnažiti sirijsku vojsku uvježbavanjem ali i tehnikom. Rusija od početka civilnog rata Assadu postojano šalje brodove s oružjem, municijom i rezervnim dijelovima.

Rusi nisu jedini koji koordiniraju bliskoistočnu politiku s Iranom. Američki dužnosnici također sudjeluju u intenzivnim razgovorima s Teheranom kako bi osnažili zajedničku borbu protiv IS-a i džihadskih skupina.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz