Ruski cilj cijeli Donbas i jug Ukrajine

Popularno na sajtu

Rusija planira pod svoju punu kontrolu preuzeti ukrajinski Donbas i južni dio Ukrajine u sklopu druge faze vojne operacije, kazao je zamjenik komandanta ruskog Centralnog vojnog distrikta, prenosi agencija Interfaks.

Komandant Rustam Minekajev je također rekao kako Rusija planira kreirati kopneni koridor između poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala, i Donbasa.

Estonija i Latvija: Rusija počinila genocid

Parlamenti Estonije i Latvije usvojili su odvojene rezolucije u kojima tvrde da je Rusija počinila genocid u Ukrajini, prenosi agencija Tanjug.

Estonski Parlament u svom dokumentu navodi kako su „oružane snage Ruske Federacije počinile sistematske i velike ratne zločine“. Navodi se da su ruske snage zauzele gradove Buča, Borodjanka, Hostomel, Irpin i Mariupolj kao i ostala naselja, prenosi CNN.

„Ruska Federacija počinila je čin genocida, uključujući zločine protiv civilnog stanovništva. Oni obuhvataju ubistva, prisilna odvođenja, deportacije, zarobljavanje, mučenje, silovanje i skrnavljanje leševa“, navodi se u rezoluciji.

UN: Rastu dokazi o ratnim zločinima

Ured UN-a za ljudska prava (OHCHR) oglasio je uzbunu zbog sve većeg broja dokaza za počinjene ratne zločine u Ukrajini, te pozvao i Moskvu i Kijev da narede borcima da poštuju međunarodno pravo.

„Ruske oružane snage su neselektivno granatirale i bombardirale stambena područja, ubijale civile i uništavale bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu. To djelovanje može biti tretirano kao ratni zločini“, navode iz OHCHR-a.

Dodaje se kako je dokumentirano i korištenje oružja sa neselektiovnom prirodom koje je rezultiralo civilnim žrtvama od strane ukrajinskih oružanih snaga na istoku države.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz