Savjet duši

Popularno na sajtu

– Čuvaj se zla svoje duše (nefsa), jer te nijedna nedaća nije snašla, a da je nije izazvala tvoja duša. Nikada s dušom nemoj sklapati mir! Tako mi Allaha, onaj ko ne ponizi svoju dušu nije joj pokazao nikakve počasti, niti ju je uzdigao onaj ko je nije prizemljio, niti ju je odgojio onaj ko je nije salomio, niti ju je odmorio onaj ko je nije umorio, niti ju je osigurao onaj ko je nije zastrašio, niti ju je obradovao onaj ko je nije rastužio!

– Slavljen neka je Allah Uzvišeni! Tvoja vanjština okićena je odjećom bogobojaznosti, ali tvoja je nutrina poput zemljanog vrča u kojem se nalazi vino strasti. Kako god ugladiš i namjestiš vanjštinu, ispod odjeće zaudara smrad vina; od tebe se udalje istinoljubivi, a okruže te grešnici i pokvarenjaci!

– Dok se predaješ ibadetu u kutu džamije, prilazi ti lopov strasti i primjećuje da ga ne odgoniš. On će biti uz tebe pokušavajući da te odvrati od dobra sve dok te i ne izvede iz džamije!

– Budi iskren u onome što tražiš i za čim žudiš, jer pomoć uskoro stiže!

– Neki se čovjek obratio Ma'rufu[1], rekavši: „Poduči me iskazivanju ljubavi!“ Ovaj mu reče: „Ljubav se ne postiže podučavanjem!

To je čežnja da se sretneš s Onim Koga stvarno voliš,

Od smrti je ona gorča kad ljubav ne izrodi!“

– Nije čudno da vjernici Njega Uzvišenog vole: “…i koji Njega vole!”, ali je čudno i divota prava da On, Uzvišeni, voli njih: “…koje On voli!”[2]

Nije čudno da siromah prosjak voli dobročinitelja koji mu udjeljuje, ali je čudno da dobročinitelj voli tog siromaha!


Iz djela “Riznica znanja”, autora Ibnul-Kajjima, rahimehullah

Fusnote:

[1] Ma'ruf el-Kerhi, umro 200. god. po H. Pogledaj njegovu biografiju u djelu Hiljetul-evllja, 8/360, i u djelu Tarihu Bagdad, 13/199.

[2] Autor govori o ajetu: “Allah će sigurno umjesto njih dovesti ljude koje On voli i koji Njega vole…!” (EI-Ma'ida, 54.)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz