Djela koja kod čovjeka izazivaju osjećaj ljubavi prema Allahu

Popularno na sajtu

1. Pažljivo učenje Kur'ana, razmišljanje o njegovom značenju i cilju koji se želi postići, kao što se razmišlja o knjizi koju čovjek čita i objašnjava kako bi razumio poruku autora.

2. Približavanje Uzvišenom Allahu ne samo kroz farz namaze, nego i putem nafila, kao što stoji u kudsi-hadisu: “Moj rob Mi se ne može približiti ničim dražim, od onog sa čim Sam ga zadužio. Moj rob mi se približava dobrovoljnim ibadetom sve dok ga ne zavolim….”

3. Sjećanje na Allaha u svakoj prilici i svakom stanju te Njegovo spominjanje pri svakom djelu, kako jezikom tako i srcem, jer se Ljubav Uzvišenog Allaha stiče u istoj onoj mjeri kojom se rob Njega Uzvišenog sjeća i u kojoj Ga Uzvišenog spominje.

4. Davanje prednosti onome što voli Allah Uzvišeni nad onim što čovjek voli, naročito u momentu navale prohtjeva i strasti. Drugim riječima, pokazivanje sklonosti prema Allahovim prijateljima ma koliko to teško bilo.

5. Upoznavanje lijepih imena, atributa i svojstava Uzvišenog Allaha kroz prizmu pročišćenog srca i njegovog održavanja u ljepotama te spoznaje, jer onaj ko spozna Uzvišenog Allaha po Njegovim imenima svojstvima i djelima bez sumnje će Ga u istoj mjeri zavoljeti.

Zato se dosađivanje i besposličenje ubraja u najgore razbojnike koji napadaju srce i ne daju mu da dođe do spoznaje neviđenog.

6. Promatranje i razmišljanje o dobroti Allaha Uzvišenog, dobročinstvu, znamenjima i blagodatima, kako onim vidljivim, tako i o skrivenim, jer to upućuje i izaziva ljubavi prema Njemu Uzvišenom.

7. Osjećanje skrušenosti i potpune skrhanosti pred Uzvišenim Allahom, što se onome ko to nije doživio riječima ne može opisati.

8. Osamljenje i potpuno posvećivanje Allahu Uzvišenom u svakoj prilici, a posebno prilikom upućivanja dove, učenja Kur'ana, obavljanja namaza, i drugih djela ibadeta, kao i sva ta djela završiti teobom i istigfarom.

9. Druženje sa onima koji Allaha Uzvišenog iskreno vole, ubiranje njihovih riječi i savjeta kao što se ubiru najslađi plodovi. Zatim ne govoriti pred takvim ljudima bez potrebe, osim ako se to čini radi povećanja znanja i dobijanja odgovora na ono što nije jasno tebi ili nekom drugom.

10. Izbjegavanje svega što udaljava srce od izražavanja ljubavi prema Uzvišenom Allahu.

Pridržavanjem ovih deset stvari pomoći će svakom onome ko voli da dodje do Voljenog.

Iz knjige Bistro more pobožnosti i suptilnosti, autora dr. Ahmeda Ferida

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz