Iran raketirao dvije američke baze u Iraku, kontradiktorne izjave o žrtvama

Iranske rakete pogodile su dvije baze s američkim vojnicima tokom porasta tenzija između Teherana i Washingtona.

Popularno na sajtu

Iran je ispalio više od deset raketa na dvije iračke vojne baze u kojima se nalaze američke snage, potvrdio je Pentagon, a irački mediji su objavili da je u napadu ubijeno najmanje 80 Amerikanca.

Rakete su ispaljene na bazu Ain al-Assad u pokrajini Anbar i na bazu Erbil rano u srijedu.

Do ovog napada je došlo tokom porasta tenzija između Teherana i Washingtona.

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Khamenei, poručio je da se SAD treba povući iz regije i dodao da je raketni napad Teherana na američke mete u Iraku “šamar u lice” Americi.

“Vojna akcija poput ove nije dovoljna. Ono što je važno jeste da se okonča koruptivno prisustvo Amerike u regiji”, rekao je Khamenei u govoru koji je prenosila televizija, te je isključio bilo kakav nastavak razgovora s Washingtonom o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Khamenei je, također, kazao da SAD pokušava ukloniti libanski pokret Hezbollah kako bi pomogao Izraelu.

Iranski napad je uslijedio nakon što su američke snage prošle sedmice, po naredbi predsjednika Donalda Trumpa, u Iraku u zračnom udaru ubile iranskog generala Qassema Soleimanija.

Iran je tada obećao žestoku osvetu.

‘Na nišanu ima 100 drugih meta’

Iranska državna televizija je objavila da je najmanje 80 “američkih terorista” ubijeno u napadu sa 15 raketa koje je Teheran ispalio na američke mete u Iraku, dodavši da nijedna raketa nije presretnuta. S druge strane, američki izvori tvrde da u napadu nije bilo američkih žrtava.

Iran je koristio rakete zemlja-zemlja Fateh-313 u napadu na zračnu bazu Ain al-Asad, izvijestila je iranska poluzvanična agencija Fars.

Državna televizija je citirala visokog izvora iz Revolucionarne garde, koji je rekao da Iran na nišanu ima 100 drugih meta u regiji, u slučaju da Washington provede odmazdu.

Također je navedeno da su američki helikopteri i vojna oprema “ozbiljno oštećeni”.

Svaka odmazda za iranske raketne napade na američke mete u Iraku može dovesti do sveopćeg rata na Bliskom istoku, napisao je na Twitteru savjetnik iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

“Svaka neprijateljska vojna akcija SAD-a će izazvati sveopći rat širom regije. Saudijci, međutim, mogu izabrati drugačiji put – mogu imati potpuni mir”, napisao je Hessameddin Ashena.

Nakon napada je Trump rekao da je “sve je dobro” i dodao da će objaviti saopćenje ujutro po lokalnom vremenu.

“Sve je dobro!”, napisao je Trump na Twitteru.

“Rakete su ispaljene iz Irana na dvije vojne baze u Iraku. Provodi se procjena žrtava i štete. Za sada je sve dobro. Imamo najmoćniju i najopremljeniju vojsku u svijetu, i to nadaleko. Ujutro ću objaviti saopćenje.”

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je na Twitteru napisao da je Iran poduzeo ono što smatra proporcionalnim mjerama te da ne želi eskalaciju rata.

“Iran je poduzeo i proveo proporcionalne mjere u samoodbrani, u skladu sa Članom 51 Povelje Ujedinjneih naroda, gađajući bazu odakle je proveden kukavički oružani napad protiv naših građana i visokih zvaničnika. Ne želimo eskalaciju rata, ali ćemo se braniti od svake agresije”, napisao je Zarif na Twitteru.

Iračka vojska je u saopćenju navela da su 22 rakete ispaljene na zračnu bazu Ain al-Asad i na bazu u Erbilu.

Dvije od 17 raketa ispaljenih na Ain al-Asad nisu eksplodirale.

Svih pet projektila ispaljenih na Erbil su pogodile zapovjedni centar koalicije.

Navodi se i da nema žrtva među iračkim snagama.

Nijedan norveški vojnik nije ranjen, niti poginuo u napadu na bazu Al-Asad, rekao je glasnogovornik norveške vojske agenciji Reuters.

Norveška u toj bazi ima gotovo 70 vojnika, rekao je Brynjar Stordal.

Poljska je također saopćila da niko od poljskih vojnika stacioniranih u Iraku nije povrijeđen u napadu.

‘Trump pomno prati situaciju’

Danske oružane snage su na Twitteru objavile da niko od njihovih vojnika nije ranjen, niti poginuo u raketnom napadu na zračnu bazu Al-Asad.

Danska ima gotovo 130 vojnika u bazi u okviru međunarodne koalicije za borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Američki predsjednik je obaviješten o napadu na američke objekte u Iraku i “pomno” prati situaciju, saopćila je Bijela kuća, prenosi Hina.

“Obaviješteni smo o informacijama u vezi s napadima na američke objekte u Iraku. Predsjednik je obaviješten, pomno prati situaciju i dogovara se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost”, rekla je Stephanie Grisham, glasnogovornica Bijele kuće.

Proturječne informacije iz SAD-a

Napad se dogodio nešto više od 24 sata nakon proturječnih informacija iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje vojni vrh tvrdi da se američke snage povlače iz Iraka, sukladno pozivu parlamenta, a Pentagon negira.

Nekoliko zemalja članica koalicije već je povuklo svoje vojnike iz straha od novih raketnih napada.

Od kraja novembra zabilježeno je petnaestak takvih napada na baze u kojima su stacionirani vojnici koalicije.

Donald Trump je posjetio zračnu bazu Ain al-Assad u prigodi posjeta Iraku u decembru 2018. godine.

Tenzije na Bliskom istoku eskalirale su nakon napada, u kojem su američke snage u petak u Bagdadu ubile generala Soleimanija, komandanta odreda Quds, elitne jedinice Revolucionarne garde.

Prijetnja za 52 iranska položaja

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, rekavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicijskih partnera.

Zvanični Teheran zaprijetio je da će odgovoriti na američki napad.

Nakon toga je Trump zaprijetio da će američke snage na bilo kakav iranski napad odgovoriti napadom na 52 iranska položaja, čime je simbolično podsjetio na 52 američkih diplomata koji su 444 dana bili zarobljeni u američkoj ambasadi u Teheranu, nakon što je taj kompleks okupiran 4. novembra 1979. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz