Džebhatu nusra: Naš cilj je uspostava Šerijata, ne marimo za liste terorista

Objavljeno / ažurirano:


Vođa Džebhatu nurse koja se bori protiv sirijskog režima, šejh Ebu Muhammed el-Dževlani, izjavio je da mudžahidi odbacuju bilo koji “politički čin i parlamentarne izbore”, te pozvao na sprovođenje islamskog zakona, upozoravajući na bilo kakvu “političku pogodbu pod pritiskom države”.

Šejh El-Dževlani je u video snimku koji je objavljen na džihadskim portalima rekao:

“Budući dani su bolji od minulih. Mi kao muslimani ne vjerujemo u “političko djelovanje ili partije, niti u parlamentarne izbore, naprotiv vjerujemo u sistem islamskog zakona u kojem se radi po šuri (dogovoru) a postupa po adlu (pravdi)”, dodajući:

“Naš metod uspostave šerijata je džihad na Allahovom putu. Šerijat oslobađa čovjeka, svakog čovjeka na cijeloj zemlji, od okova koje su mu nametnuti i od zakona koje su ljudi izmislili”.

Rekao je El-Dževlani:

“O stanovnici Šama, danas je naše polje mjesto sukobljavanje svih naroda i ujedinjenje naprijatelja islama protiv sljedbenika islama, a džihadski blagoslovljeni pokret je potvrdio u zemlji Šama da on vraća islamu njegovu ulogu u regionu koja mu je od ranije oduzeta “.

“Neprijatelji su shvatili da se snaga islama ponovo počela buditi, pa je Amerika i oni koji su s njom od zapadnjaka požurili da nas stave na listu terorista, koristeći se pritom tvrdnjom da smo mi obavezni da primjenjujemo islamski šerijat u praksi, i bili su iskreni u svom govoru: da, svakako, doista smo mi obavezni da primjenimo islamski šerijat u praksi, i da branimo vjeru muslimana, njihovu krv i čast.

“Nama je čast da nosimo ovu obavezu bez da marimo za liste terorista”.

El-Dževlani je, također, upozorio na “režimsku politiku spram borbe u Šamu”, govoreći:

“Primjećuje se da postoji snaga koja radi na očuvanju balansa snage na bojnom polju, kako bi protivničke snage bile primorane da se pokore političkoj pogodbi koja treba biti u istom periodu sa budućim predsjedničkim izborima sredinom 2014. god, u kojoj će se tagut smjeniti s novim tagutom uz ostajanje vlade koju će čuvati dvije organizacije (državna bezbjednost i vojska).”
On je, također, upozorio da se “Šam ne smije gurnuti u ovakvu igru, u kojoj se kradu pobijede i postignuća, i uzalud prolijevaju krvi, a žrtve idu u beznađe.”

Dževlani je pozvao „sve pobunjeničke odrede u zemlji koji rade na sprovođenju pravde islama i pomaganje šerijata, da jedni od drugih uzmemo zavjet na očuvanju toka kojim ide džihad u Siriji, da se taj tok ne izokrene pa se usmjeri ka putu koji nije put islama, i da sakupimo i ujedinimo svu našu snagu na postizanju najuzvišenijeg cilja, a to je uspostavljanje islamskog pravednog suda na blagoslovljenoj zemlji, i da oslobodimo našu zemlju od svake zapadnjačke okupacije ili istočne zulumćarske vlasti.”

Šejh El-Dževlani je napao šiitski Hezbollah rekavši:

“Allahu zahvaljujemo na to što je dao da tim pokretom rukovode budale, koje su otklonile veliki zastor sa duboke mržnje koju kriju sljedbenici ovog pokreta (šijje) spram sunija”.

On je također zaprijetio Hezbollahu govorom:

“Počeo je novi period za ehli sunnet u regiji, a ono što iranski pokret (Hezbollah) čini u Siriji i Libanu nikada neće proći nekažnjeno”.

On je isto pozvao “svakog onog ko pomaže i podupire ovaj pokret, i podržava ga u njegovim zločinima koje čini u Siriji i Libanu, da se preispita i javno obznani svoj stav (pokajanje) prije nego li ga pogodi vatra”.

Izvor: akhbaralaalam.net

Prijevod i obrada: Put vjernika

Novo na sajtu

zikr

ZIKR (spominjanje ALlaha) u određenim situacijama

Od Allahovih, dželle šanhuh, blagodati i dobra prema Njegovim robovima je da je učinio mnogobrojne koristi i pohvalne ciljeve zikra. Na to su ukazali neki...
Dova

Kada se uslišava dova?

Preporučeni sadržaj

video

Ko je odgovoran za masakre u džamijama na Novom Zelandu

Dr. Ijad el-Kunejbi o tome ko je sve odgovoran za masakr u džamijama na Novom Zelandu.
Ramazan

Vrijednosti posta

samoljublje, uobraženost

Bolest samoljublja

Možda vas zanima...

Da li će naklanjati propuštene namaze čovjek koji je namjerno ostavio namaz pa ponovo počeo klanjati?

Pitanje: Da li će naklanjati namaz onaj ko ga propusti namjerno, nakon što ga Allah uputi na tevbu, bilo da se radi o jednom...

Da li je dozvoljeno da se žena vozi u automobilu bez mahrema?

Pitanje: Odlazak moje supruge njenim roditeljima bez mog prisustva ili prisustva mahrema automobilom, na razdaljini od 10 km, da li je ovo haram ili...

Neznalica se žali ljudima na Allaha(na Allahovu odredbu), a vjernik se žali Allahu na samog sebe

Rekao je Ibnu-l-Kajjim rahimehullah: „Neznalica se žali na Allaha1 ljudima, i to je vrhunac neznanja o onome na koga se žali, kao i onome kome se...

Ko ostavi nešto radi Allaha, Allah će mu nadomjestiti boljim od toga

Strasti pokušavaju ovladati dušama, osvojiti ih, i nastaniti se u srcu. Zato je teško strasti ostaviti, mučno je njih se riješiti, ali onaj ko...

Kategorizacija murdžijskih pravaca

Nikada taguti ne bi sebi pronašli tako iskrene podanike koji će ih braniti i opravdavati njihove zablude od današnjih murdžija... Zato su prvi muslimani...