Pet najštetnijih vrsta hrane

Objavljeno / ažurirano:

Nakon godina savjetovanja, pojašnjavanja i uvijanja, nutricionisti su konačno izbacili kratku listu pet najgorih grupa namirnica. U smeće nad smećem uvrstili su možda i vaše najdraže zalogaje. Stručnjaci su konačno bez uvijanja nabrojili pet najštetnijih namirnica:

1. Zaslađena gazirana pića

Napravljena su zapravo da izazivaju žeđ. Sva imaju veliku količinu šećera, čaša cole sadrži ekvivalent od 5 kašičica šećera.

2. Čips

Čips je čisti otrov, posebno onaj napravljen od pire-krompira. Čips je zapravo mešavina ugljenohidrata, masti i nekih aditiva koji poboljšavaju ukus.

3. Slatkiši

Čokoladne pločice i slični slatkiši krcati su šećerom i raznim aditivima. Ova visokokalorična hrana zapravo otvara apetit i tera da ubrzo uzmemo još više istog smeća.

4. Salame, kobasice, mortadele, paštete i drugi naresci

Sve te namirnice sadrže takozvanu skrivenu mast. Čini se da jedete meso, ali u biti od ukupne količine 40 posto uvek odlazi na svinjsku mast, unutašnju masnoću i svinjsku kožu. Razni aditivi zaslužni su za ovu uspešnu prevaru.

5. Meso s visokim postotkom masti.

Posebno ako se prži predstavlja veliki problem za naš organizam, pogotovo kardiovaskularni sistem.

Izvor: stetoskop

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme