Znaš li čemu stremi pobjedonosna generacija?

Popularno na sajtu

Čemu treba stremiti pobjedonosna generacija?

Prema položaju, ugledu, ovosvjetskim dobrima, velikoj ušteđevini…? Nikako! Pa, to je žudnja za ovosvjetskim dobrima, a ona su u Allaha bezvrijedna, neće biti od koristi na budućem svijetu.

Ova generacija teži za onim što u Allaha je, za Firdevsom, za gledanjem u Allahovo Lice, za čašću druženja s Resulullahom, sallallahu alejhi ve sellem, u Džennetu, za šehadetom, smrti na putu islama, poslije koje duša biva smještena u utrobi zelene ptice…

Dakle, to treba biti polazno stanovište kad se radi o shvatanju ovosvjetskih dobara; dunjaluk se mora doživjeti kao njiva na kojoj se sije, a čija će žetva biti na ahiretu.

Generacija promjene beskompromisno obožava samo Svevišnjeg Allaha, nije rob ovom svijetu, ne susteže je strah od gubitka posla niti položaja. Stremeći jasnom cilju, pogleda uprtog u nebo, njene jedinke žele zaslužiti Allahovu naklonost, a sve mimo toga beznačajno je u njihovim očima, ne mori ih društveni status, niti bogatstvo, niti to imaju li potomstvo…

Još jedna odlika očekivane generacije jeste i to što ona nije sputana okovima koji joj ne dopuštaju djelovanje te njeno nepristajanje na kompromis s neprijateljima – posljedice kompromisa poznate su. U oslobađanju od sprega ovoj će generaciji uvelike pomoći neširenje u poslovima. Dakle, zadovoljit će se krajnjim minimumom, izbjegavajući mnoge troškove koji zarobljavaju čovjeka i vežu ga za ovaj svijet.

Ali, to nikako ne znači da ova generacija treba biti siromašna! Želimo reći, ona sebi ne smije dopustiti obuzetost dunjalukom, utoliko prije što veliki podvizi (koji se od nje očekuju) zahtijevaju isključivo vezanje za Allaha.

Promislimo o sljedećem Vjerovjesnikovom, sallallahu alejhi ve sellem, hadisu i primijetimo značaj nevezivanja za ovaj svijet.

“Spremajući se za bitku, jedan je poslanik rekao svome narodu: ‘Neka sa mnom ne ide čovjek koji se oženio i nije imao spolni odnos sa suprugom a želi to, niti čovjek koji je sagradio kuću, ali je još nije pokrio, niti čovjek koji je kupio sitnu stoku ili noseće deve, a čeka njihovu mladunčad.'”(El-Buhari i Muslim) 

Dakle, spomenuti je vjerovjesnik postavio određene uvjete glede onih koji su željeli poći s njim u pohod, a sve te uvjete objedinjuje jedno: nepostojanje nečega što zaokuplja svijest i, odatle, pritišće čovjeka i otežava mu djelovanje jer izaziva želju za životom kako bi završio nezavršena. I otuda možemo shvatiti značenje Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, savjeta ashabima: “Nemojte stjecati nepokretnu imovinu, jer ćete se odati ovom svijetu!” (Hadis je autentičan. Zabilježili su ga Ahmed, Et-Tirmizi i El-Hakim. Šejh El-Albani okarakterizirao ga je vjerodostojnim, u zbirci Sahihui-džami, 7214)

Sloboda iziskuje…

Najopasnije što pobjedonosnu generaciju može odvratiti od Pravog puta i pobjede, zaprijetiti njihovoj slobodi i zarobiti im srca jeste nepostojanje podrške od porodice i bližnjih. To je, zaista, velika prepreka i kamen spoticanja. Dokaz tome jesu Allahove riječi: “O vjernici, zbilja među vašim ženama i djecom vašom ima vaših neprijatelja, pa na oprezu spram njih budite…” (Et-Tegabun, 14)

Tu je i hadis: “Dijete je plod srca, ono je uzrok straha, škrtosti i tuge.” (Hadis je autentičan. Zabilježio ga je Ebu Ja'la. Šejh El-Albani označio ga je vjerodostojnim, u zbirci Sahihul-džami, 7160).

Neophodno je ženiti se onim djevojkama koje saosjećaju s brigama i potrebama umeta, koje će, Allahovom voljom, odgojiti i izvesti dugo očekivanu pobjedonosnu generaciju, u svemu drukčiju od ostalih generacija, nenaklonjenu ovom svijetu. Takve supruge ne traže od svojih muževa skupocjeni namještaj, prostran dom, skup auto… već dodatno ulaganje truda u ono što se od njih očekuje. I ne samo to! Bit će im i fizička i psihička potpora u tome. A ne smije se zanemariti da pobjedonosnu generaciju podjednako sačinjavaju muškarci i žene.


Iz knjige El-Džilul-mev'udu bin-nasri vet-temkin (Pobjedonosna generacija)
Autor: Medždi el-Hilali
Obrada i naslov: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: