Žestoka ofanziva sirijskog režima na Darau i njenu okolinu

Popularno na sajtu

Lokalni izvori su izjavili za Al Jazeeru da su snage sirijskog režima ubile 15 i ranile više osoba u artiljerijskim i minobacačkim napadima na gradove Darau, Jasim i Yadouda, na jugu zemlje.

Izvori navode da su režimske snage bombardirale kuću u gradu Yadouda, ubivši šest osoba, među kojima je troje djece iz jedne porodice.

Izvori su dodali da je 50.000 ljudi pod opsadom u četvrtima Daraa al-Balad i Tariq al-Sadd te izbjegličkom kampu Daraa u centru grada, te da su izloženi granatiranju.

Ova nezapamćena eskalacija još od 2018. godine započela je kada je režim pokušao upasti u Darau al-Balad, nakon što je opozicija odbila dozvoliti Damasku da preuzme potpunu kontrolu nad tim područjem.

Dopisnik Al Jazeere je izjavio da se među poginulima nalazi najmanje troje civila i jedan broj ranjenih, nakon što su režimske snage intenzivno bombardirale naselje Daraa al-Balad. To se dogodilo tokom pokušaja režimskih snaga da upadnu u to područje iz tri pravca, u čemu su im se suprotstavili borci među lokalnim stanovništvom.

Dopisnik Al Jazeere u Siriji kaže da su režimske snage u četvrtak ujutro pokrenule napad na četvrti Daraa al-Balad i dva okolna naselja, naime na Tariq al-Sadd i naselje sa izbjegličkim kampovima.

Prije tri dana, Odbor za pomirenje Daraa al-Balad i režimske snage postigli su dogovor o djelimičnom povlačenju lakog naoružanja koje je ostalo u rukama opozicije, te djelimičnom prisustvu režimskih snaga.

Protivljenje uglednika

Prošlog utorka, uglednici naselja Daraa al-Balada odbili su, u svom saopćenju, ulazak režimskih snaga na to područje, zahtijevajući da borci opozicije napuste mjesto ako režim nastavi insistirati na svom ulasku. Režim je to odbio, a onda i započeo ofanzivu.

Vojna kampanja na naselje Daraa al-Balad dovela je do toga da su borci iz grada Darae napali brojne kontrolne punktove režimskih snaga u zapadnim i istočnim predgrađima provincije. Borci su uspjeli preuzeti kontrolu nad nekim od njih i uspjeli ubiti i zarobiti određeni broj pripadnika režimskih snaga te zaplijeniti municiju i srednje i lako naoružanje.

Režimske snage su proširile bombardiranja i na naseljena područja u nekoliko gradova i mjesta, uključujući grad Tafas i mjesta Yadouda i Muzayrib. Lokalni izvori su izjavili za Al Jazeeru da je u bombardiranju sirijskog režima poginulo šest ljudi, među kojima i troje djece (na slici ispod) i jedna žena.

Ovakav razvoj događaja je uslijedio nakon što su stanovnici Daraa al-Balada bojkotirali predsjedničke izbore, koji su održani krajem prošlog maja, te organizirali demonstracije u znak protivljenja izborima. To je je navelo režimske snage da stave to područje pod opsadu, u pokušaju da ga potčine silom. Uspostavili su vojne i sigurnosne punktove, čime je prekršen dogovor postignut prije tri godine između sirijske opozicije i Rusije.

Značajno je napomenuti da su režimske snage i milicije odane njima nametnule, 25. juna, opsadu nad naseljem Daraa al-Balad, u kojem živi 40.000 ljudi, nakon što je opozicija odbila predati lako naoružanje. Stanovnici su se usprotivili tom zahtjevu jer se njime krši dogovor postignut 2018. godine uz posredovanje Rusije, prema kojem trebaju predati samo teško i srednje naoružanje.

(Al-Jazeera)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz