Sirija: Nova pobuna na jugu Sirije

Popularno na sajtu

U južnoj sirijskoj provinciji Dera danas su izbili nasilni sukobi koji se mogu opisati kao nova narodna pobuna.

Narod regije Huran na jugu Sirije pobunio se jutros nakon što su režimske snage sinoć upucale jednog stanovnika u gradu Dera el Beled. Režim je zadnjih dana gomila svoje snage u Deri, očigledno sa namjerom da pokrene šire operacije hapšenja, što je činio i ranije.

Podsjećamo, prije tri godine, pobunjeničke snage u provinciji Dera su sa režimom sklopile tzv. “Dogovor o pomirenju”, koji je pobunjenicima jamčio sigurnost u zamjenu za prekid oružanih sukoba protiv režimskih snaga. Tvrdilo se da je ovaj ugovor praktično predstavljao predaju pobunjeničkih snaga, a mnogo puta je kršen od strane režima.

Kako javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), pobunjenici su u toku dana uspjeli zauzeti 18 kontrolnih pozicija režimskih i snaga odanih šijitskim paramilicijama u mjestima Um al-Mayazen, Nasib, al-Tayba, Sayda, Kahil, al-Harrak i al-Maliha na istoku provincije Dara. Također još 11 oblasti na istoku Dere su slobodne od prisustva režimskih/šijitskih snaga nakon njihovog “taktičkog” povlačenja još sinoć.

Na zapadu provincije Dera, lokalni pobunjenici su uspjeli da zauzmu šest vojnih postava režima u Tasilu, El-Bekarahu i El-Šedžerehu.

Kako javlja isti izvor, šijitske snage su i ovog puta bacale razorne Elefant projektile na naseljena mjesta uzrokujući civilne žrtve. Još uvijek nije poznat konačan broj civilnih žrtava, iako SOHR javlja o osam ubijenih civila među kojima petero djece.

U oružanim okršajima je stradalo sedam pobunjeničkih i osam režimskih boraca, preliminarni su izvještaji SOHR-a.

Na zahtjev svog patrona Rusije, Asad je poslao pregovarački tim koji danas pregovara sa predstavnicima naroda u Deri, i do zaključivanja ovog izvještaja nije postignut nikakav dogovor.

SOHR izvještava da su pobunjeničke snage zarobile 40 režimskih militanata, dok drugi izvori bliski pobunjenicima tvrde da ih je zarobljeno 70.

Iako je “Dogovor o pomirenju” više puta kršen od strane režima, ovo su najintenzivnije borbe od potpisivanja dogovora prije tri godine.

Dera je kolijevka sirijske revolucije. U Deri, glavnom gradu istoimene pokrajine, izbila je sirijska revolucija u martu 2011. godine. Za 10 godina sukoba ubijeno je preko 400 000 ljudi, dok je oko osam miliona raseljeno.

(Put vjernika / Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz