Kada će se pojaviti pobjedonosna generacija?

Popularno na sajtu

Sveznajući Allah izvijestio nas je u časnom Kur'anu o određenim osobinama koje mora imati generacija koja želi Allahovu pomoć i vlast na Zemlji.

I sve generacije imaju podjednako priliku biti pomognute, od njih se traži samo ispunjenje uvjeta, i Allah će ih pomoći, bit će uz njih. Ovdje moramo napomenuti nekoliko važnih stvari.

JE LI TO SAMO TEORIJA?

Prije nego što se osvrnemo na osobine pobjedonosne generacije, moramo akcentirati da postojanje generacije o kojoj govorimo nije samo pretpostavka i teorija koja se ispisuje na papiru, već je to stvarnost, jer je Allah kadar sve učiniti. Njeno postojanje također nisu utopija niti pusti snovi kojima bježimo od gorke stvarnosti. Nikako! To je realnost koja se može ostvariti u rekordnom roku ako se svi maksimalno potrudimo u samoodgoju i odgoju svijeta: “Ko misli da ga (Poslanika a.s.) Allah neće nikako pomoći ni na ovom ni na onom svijetu neka rastegne uže jedno do neba, pa potom se objesi i vidi hoće li spletka njegova otkloniti ono što ga srdi!” (El-Hadždž, 1 5)

Postojala je generacija koja je u džahilijetu bila preko svake mjere podijeljena i razjedinjena, pa se pojavio islam i osvijetlio njihova srca, te u njima izazvao temeljite promjene: postali su nove ličnosti koje su mogle ispuniti ono što je Allah, dželle šanuhu, od njih zahtijevao. I On ih je vrlo brzo pomogao: zavladali su i srušili sve tadašnje nepravedne imperije, postali vodeća sila na Zemlji i poveli čovječanstvo novim, blistavim putem.

Ne treba zaboraviti da su ti ljudi, prije prihvatanja islama, bili otuđeniji od Allaha nego što smo to mi sada, pa ipak su, promijenivši sebe i ispunivši ono što se od njih tražilo, zaslužili pomoć i vlast, a time su islamu osigurali veliku slavu i prestiž.

Uspjeh zavisi od nas, ne trebaju nam grandiozne pripreme, pomoć sa strane… trebamo se samo promijeniti – i pojavit će se pobjedonosna generacija, kao što se desilo s ashabima, radijallahu anhum.


Iz knjige El-Džilul-mev'udu bin-nasri vet-temkin (Pobjedonosna generacija)
Autor: Medždi el-Hilali
Obrada i naslov: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz