SAD narednih dana obustavljaju primenu nuklearnog sporazuma

Zamenica državnog sekretara SAD ponovila tvrdnje da Rusija ne poštuje sporazum o raketama kratkog i srednjeg dometa.

Popularno na sajtu

Vlada SAD će narednih dana verovatno objaviti obustavu primene obaveza koje je Vašington preuzeo u skladu sa Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom, nakon što u bilateralnim razgovorima sa Moskvom nije bilo napretka.

To je za Reuters izjavila zamenica državnog sekretara SAD za kontrolu naoružanja i pitanja međunarodne bezbednosti Andrea Thompson.

“Rusi i dalje nisu u stanju da priznaju da oni krše sporazum”, kazala je Thompsonova koja se nalazi u poseti Pekingu.

Rusija potvrdila da nema napretka u pregovorima sa SAD

AP je ranije objavio izjavu Thompsonove da SAD pozivaju ostale države stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se pridržavaju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), u vreme kada Amerika planira povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom.

Thompsonova je rekla da neke države krše sporazum NPT i razvijaju nove programe naoružanja, a AP navodi da je Thompsonova najverovatnije mislila na Rusiju, Iran i možda Severnu Koreju.

Prethodno je ruska novinska agencija Tass prenela reči zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova koji je, nakon sastanka ruske i američke delegacije održanog u Pekingu kazao da nije bilo nikakvog napretka u pregovorima sa delegacijom SAD po pitanju Sporazuma o eliminaciji nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa.

“Nažalost, nema napretka. Stav SAD-a ostaje čvrst i ultimativan”, kazao je on, prenosi ruska agencija Tass.

Prema njegovim rečima, Washington zadržava poziciju ultimatuma po pitanju nuklearnog sporazuma i nije spreman za dijalog sa Rusijom kada je reč o merama transparentnosti.

Ruske rakete mogu do evropskih gradova

“Američka strana sada pokušava da nas kritikuje kako je ovo ugovoreno na pogrešan način [brifing ministarstava spoljnih poslova i odbrane o raketi 9M729[. Međutim, oni sami sebi protivreče i ne pokazuju da su spremni za dalje razgovore o merama transparentnosti”, rekao je Rjabkov.

Kako je naglasio, Washington je u potpunosti odgovoran za aktuelnu situaciju.

“Zauzeli su apsolutno destruktivan i vrlo čvrst stav i postavili su 60-dnevni vremenski okvir tokom kojeg bi trebalo mi njima da izađemo u susret”, naglasio je Rjabkov.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prethodno je pozvao Rusiju da poštuje sporazum o raketama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata, navodeći da su ruske rakete nuklearno sposobne i da mogu da stignu do evropskih gradova.

Domet od 500 do 5.500 kilometara

Stoltenberg je u Bukureštu, gde prisustvuje neformalnom sastanku ministara odbrane zemalja Evropske unije, rekao da Rusija krši taj sporazum i da je “razvila i rasporedila nove rakete srednjeg dometa”, koje se “teško detektuju i mobilne su”, prenosi AP.

Prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF iz 1987. godine između SAD-a i tadašnjeg Sovjetskog Saveza, zabranjena je proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarecih i balistickih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Optužbe da Rusija krši INF sporazum izneo je ranije i američki državni sekretar Mike Pompeo, što je Moskva negirala.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz