Sirijski pisac Halil Mikdad o posljednjim dešavanjima u Idlibu

Popularno na sajtu

Nakon neočekivanog razvoja situacije na sirijskim slobodnim teritorijama, Tahriru-Šam i Vlada spasa nailaze na poteškoće i izazove oko uprave Idliba i okolnih područja gdje su zadobili administrativne ovlasti.

Sa uspostavom kontrole nad većinom slobodnih teritorija u sjeverozapadnoj Siriji, islamski savez Tahriru-Šam je postao veoma važan faktor u vojnom i političkom smislu te će u budućnosti biti jedino utočište onima koji žele nastaviti borbu protiv sirijskog nusajrijskog režima te onima koji odbijaju sporazume koji vode ka ‘nacionalnom pomirenju’.

Prema analitičarima, općepoznata stvar je da je sporazum o deeskalacijskoj zoni došao sa ciljem predaje oslobođenih regija nusajrijskom režimu, ali se stvar sada promjenila, posebno u Idlibu u kojem su od velikih grupa preostali samo Tahriru-Šam, Fejleku-Šam, dok sve ostale grupe posjeduju neznatan ili veoma mali utjecaj.

Tahriru-Šam i Fejleku-Šam se smatraju kompletiranim tijelima sa vojne, političke pa i finansijske strane; Tahriru-Šam osigurava Fejleku prisustvo i sigurnost, dok Fejlek ne učestvuje u borbama između Tahrira niti pokazuje aspiracije za dominacijom i preuzimanjem vlasti.

Medijska mreža Al-Dorar Al-Shamia je o ovoj temi razgovarala sa sirijskim piscem, znanstvenikom i istraživačem Halilom Miqdadom koji se trenutno nalazi u Dohi. Miqdad je utjecajni opozicijski intelektualac koji glasno zagovara vladavinu Tahriru-Šama i uspostavu šerijatske države u Siriji.

Tekst intervjua prenosimo u cjelosti:

Novinar: Kakve će promjene sirijskoj revoluciji donijeti posljednji događaji na slobodnim sjevernim teritorijama?

Miqdad: Naravno, na prvi pogled, izgleda da se ne može desiti ništa gore, jer mrtvacu ne škodi kidanje njegovog tijela, ali, to su riječi istine sa kojima se želi laž i kojima narod biva zastrašivan. Ostala je samo jedna gora stvar koja se može desiti, a to je predaja ove regije i na tome neprijatelji rade, znači, naprotiv, ako grupe koje postoje ojačaju i ujedine se u jedno tijelo, neprijatelj će biti primoran da razmisli dobro prije nego li počne sa bilo kakvom pustolovinom.

Novinar: Koje su obaveze na savezu Tahriru-Šam i drugim grupama kako bi obrisali list razilaženja?

Miqdad: Zasigurno ne postoji drugog rješenja osim praktičnih koraka na terenu kroz ostavljanje sukoba, ujedinjenje riječi i puške, okretanje ka korisnom političkom radu, proširenje Vlade spasa i nedopuštanje da se izgubi podrška i ljubav naroda. Mi znamo da svaki grad i svaka regija pripadaju nekoj grupi i da su sinovi tog plemena prisutni u toj grupi, te time se bore za ostanak te grupe u toj regiji kao što slijede politiku i ideologiju iste a to je bolest koja je pogodila našu revoluciju od njenog početka i zbog toga je vrlo važno zaboraviti stara razilaženja, otvoriti novi list i ozbiljno raditi na zbijanju redova i pripremi za ono najgore.

Novinar: Kako tumačite pozive upućene državanim koalicijama koje traže bombardovanje Idliba a koji su upućeni od strane pojedinaca koji se pozivaju na revoluciju?

Miqdad: To u potpunosti potvrđuje da takve ne zanima mišljenje naroda, niti civili, niti žale zbog krvi i izgladnjivanja; to je ista banda iz iste rupe koja je se sastala u Turskoj sa delegacijom humanitarnih organizacija iz Evrope i tražila od njih da prekinu dotok “zraka i vode” Idlibu, ciljajući time Tahriru-Šam kako bi spriječili dolazak bilo kakve pomoći. Ti isti sada podstiču i pripremaju svijet tražeći pri tome sebi izgovore, a istovremeno politički naoružavaju naše neprijatelje svojim proglasima. Oni su u stvari banda plaćenika koja radi na račun krvi, časti i svetinja; oni su poznati po svome zlu i razotkriveni i oni su u stvarnosti poput ”žaba” (Sirijci izdajnike nazivaju žabama) koje su se razmnožile u svojoj prljavštini. Sa svojim postupcima, oni su odgovorni za svaku kap krvi koja bude prolivena i oni su odgovorni za sve što se dogodilo između revolucionarnih grupa jer podstiču i nagovaraju ljude na prolijevanje muslimanske krvi.

Novinar: Koji korak Tahriru-Šam mora učiniti kako bi se sačuvao optužbi za terorizam?

Miqdad: Oko toga, moramo se sjetiti riječi Allaha dž.š: “A kršćani i židovi neće biti tobom zadovoljni sve dok ne budeš slijedio njihovu vjeru.” Tu stvar je nemoguće izvesti i mi njih nećemo zadovoljiti osim ako se u potpunosti odreknemo naše vjere, naših zahtjeva i našeg naroda i spustimo zastavu šehadeta, znači, jedina stvar kojom se može izbjeći stavljanje na popise terorističkih organizacija je da se Tahriru-Šam potpuno rasformira i obori zastavu tevhida. To je točno ono što oni žele i nikada neće dozvoliti da se uspostavi islamska vlast, niti vlast koja će u sebi sadržavati islamska načela, oni ne bi dozvolili čak da uspostavimo demokratsku vlast kojom bi svrgnuli Assadov režim koji je uništio čitavu zemlju i protjerao čitav narod, oni nam to neće dozvoliti sve dok ga (Šerijat) mi ne nametnemo silom i to je naša današnja uloga, da to uradimo sa odlučnošću, radom i vjerovanjem u Allaha. Potrebno je odgojiti novu generaciju na osnovama slave, časti, vjere i etike, jer nažalost, nusajrijski režim je pokvario društvo i zamjenio ponos sa poniženjem, zato je odgojni zadatak vrlo važan u ovoj borbi. Potrebno je odgojiti generaciju na tim načelima, generaciju koja će ponijeti zastavu i oni se upravo toga boje, zato ne žele dozvoliti da islamske organizacije duže vremena vladaju ovom regijom, jer znaju da će izrasti nova generacija koja će ponijeti zastavu i uzdići je visoko.

Što se tiče Tahriru-Šama, najviše što može uraditi je da oslobodi preostale zarobljenike iz unutarnjih sukoba i da proširi Vladu spasa, a svijet se neće zadovoljiti osim ako se (tijelo) u potpunosti rasforimira.

Izvor: Al-Dorar Al-Shamia
Prijevod: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz