Sastali se Kim i Trump u Vijetnamu

Ovo je drugi susret lidera Sjeverne Koreje i SAD-a u manje od godinu dana, prvi put su se sreli prošlog juna u Singapuru.

Popularno na sajtu

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump sastali su se u srijedu u Hanoju, po drugi put nakon sastanka u Singapuru u junu prošle godine, izrazivši nadu kako će sastanak biti uspješan, prenijele su agencije.

Kim i Trump su se rukovali i kratko nasmiješili stojeći ispred zastava svojih država u luksuznom Hotelu Metropole u Hanoiju.

Lider SAD-a je novinarima kazao kako vjeruje da će razgovori biti jako uspješni, ali i naglasio kako ne namjerava „popustiti u pogledu denuklearizacije“. Na pitanje hoće li proglasiti formalni kraj Korejskog rata, Trump je odgovorio: „Vidjet ćemo“.

Večera sa savjetnicima

Kim je rekao kako su prevladali prepreke za održavanje ovog sastanka nakon njihovog prvog susreta u Singapuru i kako očekuje strpljenje. Kazao je također kako se nada da će razgovori biti uspješni. Izrazio je i „uvjerenost“ da će ovaj put postići pozitivne rezultate.

„Siguran sam kako će ovaj put biti velikih rezultata koje će svi pozdraviti. Učinit ću sve što mogu kako bi se to dogodilo“, istakao je on.

Sastanak je trajao 20-ak minuta, a nakon toga je uslijedila večera s njihovim savjetnicima.

Trumpa prate državni sekretar Mike Pompeo i vršitelj dužnosti komandanta glavnog štaba Mick Mulvaney.

S Kimom su  njegov glavni izaslanik Kim Yong-chol i ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho.

Stigli u Hanoj u utorak

S druge stane, SAD insistira na potpunoj, provjerljivoj i nepovratnoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje prije ukidanja sankcija.

Dvojica lidera stigli su u Hanoi u utorak – prvo Kim, a potom i Trump.

Bijela kuća je tada navela kako će dvodnevni sastanak početi privatnom večerom u srijedu, kojoj će prisustvovati najbliži saradnici Kima i Trumpa.

Za četvrtak je najavljena serija službenih susreta.

Vijetnamske vlasti obećale su izuzetno visoke mjere sigurnosti, dok su Washington i Pjongjang još prije nekoliko dana poslali pripadnike svojih sigurnosnih snaga.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz