Pakistan oborio dva indijska borbena aviona

Glasnogovornik vojske potvrdio je da su oborena dva indijska aviona unutar pakistankog zračnog prostora te da su zarobljena dva pilota.

Popularno na sajtu

Pakistan je potvrdio da je izveo zračne napade na šest meta u regiji Kašmira kojom administrativno upravlja Indija te oborio dva indijska lovca u svom zračnom prostoru i zarobio dva pilota, dok rastu tenzije dan nakon što je Indija izvršila udare na “terorističke mete”, kako ih je nazvala, u Pakistanu.

“Danas su pakistanske zračne snage izvele su udare širom Linije kontrole iz pakistanskog zračnog prostora”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu.

“Ako Indija udara na takozvane teroriste bez ikakvih dokaza, mi također zadržavamo recipročna prava da odgovorimo na elemente koji imaju zaštitu Indije dok izvode djela terorizma u Pakistanu”, navodi se u saopćenju.

Ranije je general Asif Ghafoor, glasnogovornik pakistanske vojske, rekao da su indijski avioni ušli u Pakistan te da su dva oborena.

“Ovo je nije bila osveta u pravom smislu, nego pokazatelj da je Pakistan sposoban, mi to možemo uraditi, ali želimo da budemo odgovorni, ne želimo eksalaciju, ne želimo rat”, rekao je.

Dodao je da je jedan avion oboren iznad Kašmira, dok je drugi srušen na pakistanskoj teritoriji.

Ghafoor je pokazao oružje i identifikacijske dokumente za koje je rekao da su ih nosili indijski piloti. Prema njegovim riječima, jedan pilot je u pritvoru, dok je drugi prebačen u bolnicu zbog povreda.

Ghafoor je također izjavio da je Pakistan gađao šest meta na “otvorenom prostoru”, samo da bi pokazao svoju sposobnost te da nije bilo štete i žrtava u tim udarima.

Indijski zvaničnici su kazali da su najmanje tri borbena aviona Pakistana ušla u njen zračni prostor preko Kašmira u srijedu, ali da su se vratili nakon što su ih presreli indijski avioni.

Zatvaranje aerodroma

Pakistanska Agencija za civilnu avijaciju saopćila je da je zatvorila svoj zračni prostor za sve komercijalne letove zbog eskalacije napetosti sa susjednom Indijom.

Agencija nije navela kada bi letovi mogli da budu obnovljeni, prenio je AP.

Također, najmanje četiri aerodroma na sjeveru Indije, uključujući glavni aerodrom u Kašmiru, zatvorena su zbog upozorenja Pakistana na osvetničke napade.

Eskalacija nakon napada u Kašmiru

Također u srijedu se avion indijskih zračnih snaga srušio u Kašmiru, a poginula su dva pilota i jedan civil, saopćila je policija.

Drugi detalji o incidentu nisu još poznati.

Indija je u utorak navela da je pokrenula zračne napade u Pakistanu te da je u njima ubijen “veoma velik broj” boraca u pobunjeničkim kampovima, podižući rizik od sukoba između dvije zemlje koje posjeduju nuklearno oružje.

Pakistan je negirao da je bilo žrtava, ali je upozorio da će odgovoriti na “indijsku agresiju”.

Tenzije između dva susjeda rastu od samoubilačkog napada pakistanske oružane grupe u Kašmiru 14. februara, u kojem su ubijena 42 pripadnika indijskih snaga sigurnosti.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ponovo je danas pozvalo Indiju i Pakistan da se uzdrže od dalje eskalacije sukoba.

Glasnogovornik kineskog ministarstva Lu Kang je taj poziv ponovio na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također je saopćio da je Rusija zabrinuta zbog rastućih tenzija između Indije i Pakistana, i pozvao je dvije zemlje da se uzdrže od dalje eskalacije tenzija.

“Veoma smo zabrinuti zbog nedavnog razvoja događaja i pratimo situaciju. Pozivamo dvije strane da se uzdrže od eskalacije tenzija”, rekao je Peskov.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz