Kada se naredni put zapitaš ko te špijunira, pogledaj u džep

Popularno na sajtu

Jedna od metoda nevjernika u borbi protiv džihadskih skupina je navođenje i bombardovanje bespilotnim letjelicama. Kad god se desi ciljano bombardovanje, nekakav mističan čip se uvijek smatra uzrokom. U stvarnosti, sam pojedinac je uzrok, zbog neznanja i nedostatka discipline u preduzimanju adekvatnih sigurnosnih mjera.


Ko zapravo stoji iza napada?

Pojavio se novi trend među mudžahidima koji se širi kao požar. Mnoge vojne baze, kampovi za obuku i pojedinci su bili mete napada. Da li se iza tih napada doista kriju špijuni i ubice?

Najnoviji trend među mudžahidima je da zaštićuju njihove pamtne telefone. Međutim, ovo nažalost podsjeća na sigurnost anti-virusnim programom, koji se nikada ne ažurira nakon što se instalira.

Pametan telefon se zaštićuje putem softverskih i hardverskih procedura. Na uređaju se otključuju administratorske povlastice i operativni sistem se mijenja drugim sistemom. Postoje različite vrste sigurnosnog softvera, koji rade tako što lažiraju informacije o uređaju kao što su IMEI, IMSI, MAC, UUID i ostale oznake za identifikaciju.

Po pitanju hardvera, sve što se ne koristi ili je opasno, otklanja se sa telefona. Sve antene, kamera i mikrofoni se otkačuju ili uklanjaju.

Postojao je i poznati video sa instrukcijama, koji je pokazivao kako da se ukloni skriveni GPS uređaj za praćenje sa baterija pametnih telefona. Ubrzo se uspostavilo da je to bio NFC čip koji je je korišćen za bežično punjenje telefona.

Mamljenje osjećajem lažne sigurnosti

U osnovi, većina ovih ideja nisu neispravne. Mnoge od njih su zasigurno dobar početak protiv sajber-kriminalaca i vlasti, ali otklanjanje GPS prijemnika ili GPS uređaja za praćenje sa tvoga urađaja te neće zaštititi od toga da budeš praćen. Stari pametni telefoni ili mobilni uređaju bez ikakvog GPS-a također nisu rješenje. Postoje druge metode za praćenje, pored GPS praćenja.

Metoda triangulacije
Metoda triangulacije (klikni za otvaranje u ponoj veličini)

Na primjer, možeš biti lociran triangulacijom. Šalje se nečujna SMS poruka putem tvojeg mobilnog operatora i signal tvojeg telefona se locira. Uređaj za prisluškivanje presreta protok mobilnih podataka i prisluškuje tvoje telefonske pozive i poruke. Sve ovo i prije nego što rukovodioc senzora bespilotne letjelice pritisne dugme.

Čak i ako ukloniš sve ove komponente, zar ne ostaje Wi-Fi uređaj? Da li bi imalo smisla imati pametan telefon bez svih ovih komponenata? Upravo tako, što nas dovodi do narednog velikog problema.

Tvoj pametan telefon detektuje antene za signale i Wi-Fi tačke bez povezivanja na iste. Pozivni broj zemlje, kod mobilne mreže, mobilni operator, pozivni broj oblasti, MAC adresa i identifikacioni broj antene se bilježe. Ovi podaci se nakon toga šalju u Google, i koriste kako bi se proračunala tvoja tačna lokacija i GPS koordinate koje se, zauzvrat, šalju nazad tvojem uređaju. Tvoju poziciju je moguće locirati mnogo preciznije ako se istovremeno šalje Wi-Fi signal. Ova metoda je mnogo pouzdanija, jer funkcioniše i unutar objekata koji nemaju GPS signal ili signal mobilne telefonije.

Veoma je lahko isprogramirati Android aplikaciju, koja pretražuje Wi-Fi signale i šalje informaciju servisu za Wi-Fi lociranje, kao što je Google. Da bi ovo uradio, ne treba ti nikakav skupocjen softver za špijuniranje.

Još ne postoji telefon na tržištu koji ima sistem mobilnog signala otvorenog tipa. Napadač može ubaciti zaraženi fajl na tvojem sistemu i sakriti ga, tako da te nijedan anti-virusni program ili sigurnosna alatka ne može zaštititi od ovoga.

Ko je špijun?

I do dan danas, braća sumnjaju da je postojao špijun u bazi trenera za snajperiste Ebu Jusufa et-Turkija[1], rahimehullah, koji je poslao koordinate lokacije. Moguće je da je svako u krugu od 50 km znao gdje se nalazi baza ovog plemenitog brata.

Čak je i pokret Hazm znao vrlo dobro. Oni su bili prvi koji su došli da „pomognu“, nakon što su projektili tomahavke pogodili bazu. Lokacija baze nije bila tajna, kao što ni lokacija šejha Ebu Firasa, rahimehullah, nije bila tajna.

U svim ovim incidentima, nije bilo potrebe za čipom(arapski: „šariha“). Kad god se desi ciljano bombardovanje, ovaj mističan čip se uvijek smatra uzrokom. U stvarnosti, sam pojedinac je uzrok, zbog neznanja i nedostatka discipline u preduzimanju adekvatnih sigurnosnih mjera.

Da li je iko došao do zaključka da ime špijuna može biti Tooway, Thuraya, Samsung, Hytera Wouxon ili TP-Link?

Pametan telefon je elektronska oznaka koju stavljamo na sebi. Oslobodi sebe i svoje voljene ovog ropstva.

Moj plemeniti brate, kada naredni put tražiš špijuna, pogledaj u svojem džepu…

 

Napisao: Kybernetiq

Iz časopisa: Al-Risalah, 3/36


[1] Trener za snajperiste u Džebhetun-Nusri, koji je ubijen 23. septembra 2014. u Idlibu u seriji napada američke koalicije.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz