Sirija: Osveta pobunjeničkih snaga za rusko-režimske masakr u Idlibu

Popularno na sajtu

Ruske zračne snage koje pružaju podršku šiitsko-nusajrijskom režimu u Damasku prije 7 dana napravile su masakr u selu el-Džedida u Idlibu, prilikom čega je ubijeno četvero braće i sestara. Na društvenim mrežama objavljeni su brojni šokantni videosnimci na kojima roditelju oplakuju svoju dječicu.

Kao odgovor, sirijske džihadske grupe koje kontroliraju sjeverozapadnu Siriju i djeluju kroz operativnu sobu ”Fethul-Mubin” danima bombarduju položaje Assadovog režima u Sarakibu, Salmi, Sukejlabiji, Hazarinu, Bahsi i Ateri, odnosno u svim strateškim gradovima smještenim nedaleko od linije fronta.

Odmazda je nazvana ”Osveta za Ihlas, Jusru, Džanu i Muhammeda”, što su imena djece koja su ubijena.

Video: Raketna odmazda brigada Tahriru-Šama

Video: Brigada Ensaru-Tevhid bombarduje režimske položaje na frontu Al-Kabira

Sirijski mudžahidi su poručili kako će oštro odgovoriti na svaki napad na Idlib te da nijedan masakr neće proći nekažnjeno.

Na jednom od projektila koji je lansiran mudžahidi su napisali ”krv za krv, rušenje za rušenje…”

Assadovi oficiri ubijeni nakon neuspjelog napada na frontove u Idlibu

U petak ujutro, u iznenadnom napadu režimskih snaga, ubijeni su oficiri i drugi pripadnici njihovih snaga nakon neuspjelog pokušaja napada na pozicije mdužahida u sjevernom dijelu Idliba.

Napad je uslijedio u kombinaciji s teškim kontinuiranim artiljerijskim granatiranjem, gađajući sela i gradove u blizini kontaktnih linija, unutar takozvane “četvrte zone deeskalacije” u Idlibu i njegovoj okolini.

Vojni izvori iz sirijske opozicije spomenuli su da su dvojica oficira koji su ubijeni bili u rangu prvog potporučnika te da se zovu Fadi Fouad Khaddour, iz sela Ma'an u istočnom selu Hame, i Ghaith Ahmed Haider, iz sela al-Hatria iz pomorske oblasti Tartus. Oni su navodno radili u okviru režimske 25. divizije.

Do žrtava je došlo nakon što su opozicione snage iz operativne sobe ”Fathul-Mubin” odbile pokušaj režimskih snaga da napreduju prema gradiću Maarat al-Naasan, sjeverno od Idliba. Štaviše, teškom artiljerijom su gađali vojne lokacije 25. divizije u gradu Bala u zapadnom dijelu Halepa, što je također dovelo do žrtava na režimskoj strani.

Izvori su naveli da su dvojica oficira, Khaddour i Haider, prije nekoliko dana učestvovali u vazdušnim vojnim vježbama pod nadzorom ruskih oficira u blizini vojnog aerodroma Kweiris u istočnom Halepu.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: