Categories:

Sirija: Pao strateški grad Šejh Miskin

Objavljeno / ažurirano:

Šejh Miskin, strateški grad i uporište džihadsko-oslobodilačkih snaga u provinciji Dera, u utorak je pao pod kontrolu šiitskih i režimskih snaga, koje su ga uspjele zauzeti nakon duže ofanzive podržane ruskim zračnim udarima, izvijestili su mnogobrojni sirijski aktivisti i mediji.

Bataljon Ansaruš-Šerija (Pomagači Šerijati) se posljednji povukao iz Šejh Miskina, dodaju aktivisti.

Gubitak Šejh-Miskina je težak udarac na džihadsko-oslobodilačke snage u provinciji Dera, koja se smatra kolijevkom sirijske pobune.

Zbog strateškog položaja Šejh Miskina, oslobodilačke snage ne mogu pokrenuti drugu efikasnu ofanzivu u provinciji Dera bez da pod svojom kontrolom imaju Šejh Miskin, zaključuju neki aktivisti.

“Pad Šejh Miskina je zasigurno kraj svih vojnih ofanziva pobunjenika na jugu Sirije u ovom ratu”, piše Syrian Rebellion Observatory na svom Twitter računu.

U ofanzivi na Šejh-Miskin ključnu ulogu su odigrale šiitske milicije iz Libana (Hezbollah) te iz drugih država u regiji.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Nove žrtve islamofobije: U terorističkom i rasističkom napadu ubijeno devet ljudi...

0
Islamofobija je ponovo uzela danak, ovoga puta u Njemačkoj. Urodili su plodom aktivnosti islamofobnih medija i evropskih desničarskih (nacističkih) stranaka, koje niko u Evropi...
kaba-mekka-islam

Osobine stranaca (gariba)

Preporučeni sadržaj

Sigurna kuća za ratne zločince

0
Kada vam osuđeni i presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj stoluje u parlamentu, predstavlja političku, društvenu, spisateljsku, izdavačku i rijaliti zvijezdu, onda je vaša kuća –...

Islamske teme