Categories:

Sirija: Pao strateški grad Šejh Miskin

Objavljeno / ažurirano:

Šejh Miskin, strateški grad i uporište džihadsko-oslobodilačkih snaga u provinciji Dera, u utorak je pao pod kontrolu šiitskih i režimskih snaga, koje su ga uspjele zauzeti nakon duže ofanzive podržane ruskim zračnim udarima, izvijestili su mnogobrojni sirijski aktivisti i mediji.

Bataljon Ansaruš-Šerija (Pomagači Šerijati) se posljednji povukao iz Šejh Miskina, dodaju aktivisti.

Gubitak Šejh-Miskina je težak udarac na džihadsko-oslobodilačke snage u provinciji Dera, koja se smatra kolijevkom sirijske pobune.

Zbog strateškog položaja Šejh Miskina, oslobodilačke snage ne mogu pokrenuti drugu efikasnu ofanzivu u provinciji Dera bez da pod svojom kontrolom imaju Šejh Miskin, zaključuju neki aktivisti.

“Pad Šejh Miskina je zasigurno kraj svih vojnih ofanziva pobunjenika na jugu Sirije u ovom ratu”, piše Syrian Rebellion Observatory na svom Twitter računu.

U ofanzivi na Šejh-Miskin ključnu ulogu su odigrale šiitske milicije iz Libana (Hezbollah) te iz drugih država u regiji.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Dova za sreću u ljubavi

0
Pitanje: Selamu alejkum. Da li mi možete reći dovu, i kako je moram proučiti da bih imao sreće u ljubavi? Hvala unaprijed. Odgovor: We alejkum...

Preporučeni sadržaj

Pet vrsta iskušenja

0
Abdullah ibn Omer, radijellahu 'anhu, kaže: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se okrenuo prema nama i rekao: "O skupino muhadžira, molim Allaha, dželle šanuhu,...

Islamske teme