Sirija: Šta je sljedeći potez Rusije u Manbidžu?

Nakon povlačenja SAD-a Rusija je svojim snagama odmah popunila vakuum vojne moći u Siriji, piše kurdski portal Rudaw.

Popularno na sajtu

Ubrzo nakon što je američka vojska počela povlačenje iz sjeverne Sirije ovog mjeseca Rusija je odmah dovela svoje snage kako bi popunila vakuum vojne moći (čitaj: kako bi se suprotstavila turskoj vojsci) u sjeveroistočnom sirijskom gradu Manbiju (Manbidžu) i drugim zonama.

Sada, kako piše portal Rudaw, čini se da Moskva preuzima američku ulogu u sprečavanju konflikata, dok istovremeno pomaže Damasku da ponovo uspostavi kontrolu nad regijom, prvi put otkad su počeli sukobi u Siriji.

Tokom predstojećih razgovora u Sočiju Turska i Rusija, kako se očekuje, razgovarat će o povlačenju kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), koje čine veći dio snaga koje se bore protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), a koje je turska vojska napala ranije ovog mjeseca.

Ruska tampon-zona između Turske i Sirije

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ponovio je stav Ankare da se pripadnici YPG-a moraju povući s cijele teritorije na sjeveru Sirije koju preuzimaju snage Damaska. Ankara želi da se i posljednji pripadnik YPG-a povuče iz te regije, u kojoj većinom žive Kurdi.

Turska smatra YPG i njegovo političko krilo, Partiju demokratskog jedinstva (PYD), produženom rukom svog neprijatelja, Kurdistanske radničke partije (PKK), protiv koje se bore decenijama.

Ruska vojna policija sada patrolira linijom kontakta sirijskih i turskih snaga u Manbiju. Moskva upozorava da bi bilo kakav sukob između dvije strane bio potpuno neprihvatljiv.

Rusi, također, govore kako neće dopustiti Turskoj da uđe dublje od 10 kilometara na teritoriju Sirije.

Ankara, pak, želi ući u dubini 32 kilometra kako bi eliminisala Sirijske demokratske snage i pripadnike YPG-a i tamo uspostavila “sigurnu zonu”. Amerikanci su se planirali uključiti u uspostavu te zone sve dok predsjednik SAD-a Donald Trump ranije ovog mjeseca nije donio odluku da povuče američke trupe sa sjevera Sirije, što je otvorilo vrata turskoj prekograničnoj ofanzivi,

‘Viski je bolji od votke’

Rusija uporno ponavlja poziv za obnovu dogovora iz Adane između Ankare i Damaska iz 1998, po kojem je Turskoj dozvoljeno juriti kurdske borce u dubini pet kilometara unutar sirijske teritorije, ali ne i držati vojsku u toj regiji.

Ubrzo nakon što je ruska vojna policija ušla u Manbij poslije povlačenja Amerikanaca, ruski državni mediji izvijestili su iz napuštene američke baze da su vojnici otišli u žurbi.

“Čini se da su američke snage uspjele evakuirati oružje, municiju i vozila. Nisu uspjele zapaliti bazu”, rekao je jedan ruski novinar.

“Kako god, čini se da su dobro znali ko će doći da ih zamijeni. Oko baze su pronađene poruke za Ruse”, dodao je.

Na jednoj je nacrtan ćelavi orao, a na krilima mu je pisalo:

“Amerika gleda – uvijek gleda.”

Ostale su bile zabavne – na jednoj od njih piše da je viski bolji od votke.

Preuzimanje američke uloge

Te poruke svjedoče o brzoj promjeni kontrole nad teritorijom na sjeveru Sirije.

Nakon što su Sirijske demokratske snage otklonile pripadnike ISIL-a iz Manbija 2016, poslije skupe ofanzive koja je trajala cijelo ljeto, Amerikanci su odvratili Tursku od napada na grad. Poslali su vojsku koja je osigurala mir između dvije strane.

Američke snage u Manbiju su obavljale zajedničke izvidnice s turskim vojnicima u nastojanju da se Ankara odobrovolji, te da se izbjegne njen napad na Manbij.

Rusija se, također, protivi napadu Turske na Manbij i može imati sličnu ulogu kao SAD.

“Ne vjerujem da je Rusija u dogledno vrijeme voljna riskirati svoje odnose s Damaskom i Ankarom zbog prisustva PYD-a u Manbiju”, rekao je za Rudaw Timur Ahmetov, istraživač pri Ruskom vijeću za međunarodne poslove.

Povratak sirijske vlasti

“Dugoročni stav Moskve prema ovom pitanju jest eventualna restauracija vlasti Damaska nad cijelom teritorijom Sirije. Mislim da se isto to može očekivati i u Manbiju.”

“Rusija može pokazati Turskoj da Damask može uspješno zamijeniti PYD u svim regijama, čime bi bio utaban put za pregovore između sirijske i turske vlasti”, dodao je.

Moskva, kako kaže, može “Turskoj predložiti scenarij u kojem bi se PYD primorao na obustavu političke propagande (uz prestanak vojnih aktivnosti) na teritoriji koju kontrolira sirijska vlast”.

Zasad nije jasno kako bi to Moskva postigla.

Ideje koje su Ahmetovu pale na pamet jesu “predstavljanje alternativnih kurdskih stranki” umjesto PYD-a, kako bi se Turska zadovoljila, a onda i poticanje lokalnog stanovništa na njihovo finansiranje.

Izvor: Portali

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz