Categories:

Sisi potvrdio sebi ostanak na vlasti do 2030. godine

Objavljeno / ažurirano:

Iako je na referendumu, prema zvaničnim podacima, izašlo 44.33% od ukupnog biračkog tijela, izborna komisija Egipta saopštila je danas da su birači potvrdili ustavne amandmane koji omogućuju sadašnjem predsjedniku Abdelu Fattahu el-Sisiju da ostane na vlasti do 2030. godine.

S obzirom da je izlaznost od 44.33% saopštena od strane pro-Sisijeve komisije, za očekivati je da je cifra preuveličana, te da na referendum nije izašlo više od 30% ljudi.

Bilo kako, diktatoru Sisiju nije puno trebalo da proslavi pobjedu. Ovog puta pobijedio je samog sebe!

Ovaj referendum je ocijenjen kao daljnji korak u povratku na autoritarni režim, osam godina nakon prodemokratskih protesta protiv autoritarne vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka.

Lashin Ibrahim, predsjednik izborne komisije, rekao je danas da je za amadmane glasalo 88,83 posto birača.

Inače, izlaznost na trodnevni referudum je iznosila 44,33 odsto od ukupnog biračkog tijela.

Vlasti prijetile zagovornicima bojkota

Provladini mediji, biznismeni i poslanici su javno zagovarali prihvatanje amandmana, dok su vlasti prijetile svima onima koji su se izjasnili za bojkot referenduma, prenosi agencije Beta.

Opozicione partije pozivale su glasače da odbace referendum ali imaju malo uticaja u parlamentu u kome su brojne pristalice predsjednika el -Sisija.

Sisi je izabran 2014, na mandat od četiri godine, zatim ponovo izabran 2018. također na četvorogodišnji mandat.

Ustavnim izmjenama se omogućava produžavanje aktuelnog predsjedničkog mandata i pravo da se još jednom kandiduje za šestogodišnji mandat.

Prema sadašnjem Ustavu, aktuelni Sisijev mandat se završava 2022.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Kultura kletve i proklinjanja ashaba i majki vjernika kod šiija

0
Pustimo da sami šijitski autoriteti govore o svom ubjeđenju, ali bez tukje - pretvaranja! Pogledajte pogana ubjeđenja šiizma - idolopokloničke sekte koja se krije iza islama. Šije lažu i potom proklinju najveće svetinje islama.

Preporučeni sadržaj

Dokaz da šije ne vjeruju u Kur'an: Mula Hajderi o šiijskom...

0
Kada je u pitanju šijitska sekta, mnogi muslimani su obmanuti i nisu svjesni nevjerstva ove sekte. Ovome doprinosi blagonakloni stav Islamske zajednice prema šiizmu, kao i medijska propaganda koju vrše šijitske misinarske službe na našim prostorima, ali i na nivou čitavog ummeta.

Islamske teme