Šta je i kako se finansira Tahriru-Šam?

Popularno na sajtu

Savez Hejjetu Tahriruš-Šam (HTŠ) kojeg predvodi komponenta poznatija kao Džebhetun-Nusra, najveći je džihadski savez u Siriji i u stanju je mobilizirati blizu 20.000 boraca ukoliko sirijski režim napadne regiju Idlib, navode mediji.

Tahriru-Šam je formiran početkom 2017. godine od strane visokih elemenata Džebhetun-Nusre i Ahraru-Šama (Ebu Džabir Alu-Šejh, Ebu Salih Tahhan i Ebu Ismail Džubbas) te je obuhvatio i druge oružane grupe kao što su Liwaul-Haqq i Džejšus-Sunna, kao i Nuruddin-Zinki i Džejšul-Ahrar koji su kasnije istupili zbog izraženog unutarnjeg neslaganja.

Uprkos tome, Tahriru-Šam do danas je uspio zadržati dominaciju na slobodnim teritorijama u sjeverozapadnoj Siriji te je čak uspostavio Vladu spasa koja upravlja civilnim poslovima.

Većina važnijih centara u sjeverozapadnoj Siriji kao što su Idlib, Atma, Sarakib, Salkin, Taftanaz, Biniš, Han-Šejhun, Džisru-Šughur, granični prijelaz sa Turskom, granični prijelaz u Hami, granični prijelaz u Halepu, zračna baza Tafzanaz i vojna baza Qarmid nalazi se pod upravom Tahriru-Šama.

Tahriru-Šam iza sebe ima veliki broj ofanziva i vojnih operacija. Svaka ofanziva zahtjeva novac, a prva velika ofanziva Tahriru-Šama na Hamu prošle godine prema procjenama koštala je oko 10 miliona dolara, stoga se postavlja pitanje, odakle dolazi taj novac?

Istraživač u Centru za američku sigurnost Nicholas Heras smatra da se Tahriru-Šam finansira kroz naplatu poreza i kontrolu trgovine u Idlibu.

”Grupa crpi moć kroz kontrolu trgovine koja izlazi i ulazi u Idlib od čega dobija finansije i snagu veću nego što ona jeste”, tvrdi Nicholas Heras.

Pored naplate poreza i kontrole trgovine, Tahriru-Šam kroz ”Vladu spasa” upravlja i kompletnim procesom dobivanja i distribuiranja električne energije koju potom naplaćuje od ljudi koji su je u stanju platiti. Radnje za preprodaju oružja i benzinske pumpe također doprinose finansiranju, a tu su i bogati pojedinci s Arapskog poluotoka koji kroz Tursku šalju novac u Siriju.

Francuska novinska agencija AFP ističe kako je Tahriru-Šam najveći neprijatelj sirijskog režima među ostalim pobunjenicima, zbog čega Rusija vrši pritisak na Tursku koja je u stanju da slomi dominaciju Tahriru-Šama u sjeverozapadnoj Siriji ali bi taj korak imao kobne posljedice jer ostali pobunjenici ne posjeduju dovoljan broj boraca da pokriju cijele frontove koje nadzire Tahriru-Šam. Turska je toga svjesna te traži alternativne načine da eliminiše njihovu dominaciju ali da zadrži njihov vojni potencijal.

(Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz