Šta je i kako se finansira Tahriru-Šam?

Objavljeno / ažurirano:

Savez Hejjetu Tahriruš-Šam (HTŠ) kojeg predvodi komponenta poznatija kao Džebhetun-Nusra, najveći je džihadski savez u Siriji i u stanju je mobilizirati blizu 20.000 boraca ukoliko sirijski režim napadne regiju Idlib, navode mediji.

Tahriru-Šam je formiran početkom 2017. godine od strane visokih elemenata Džebhetun-Nusre i Ahraru-Šama (Ebu Džabir Alu-Šejh, Ebu Salih Tahhan i Ebu Ismail Džubbas) te je obuhvatio i druge oružane grupe kao što su Liwaul-Haqq i Džejšus-Sunna, kao i Nuruddin-Zinki i Džejšul-Ahrar koji su kasnije istupili zbog izraženog unutarnjeg neslaganja.

Uprkos tome, Tahriru-Šam do danas je uspio zadržati dominaciju na slobodnim teritorijama u sjeverozapadnoj Siriji te je čak uspostavio Vladu spasa koja upravlja civilnim poslovima.

Većina važnijih centara u sjeverozapadnoj Siriji kao što su Idlib, Atma, Sarakib, Salkin, Taftanaz, Biniš, Han-Šejhun, Džisru-Šughur, granični prijelaz sa Turskom, granični prijelaz u Hami, granični prijelaz u Halepu, zračna baza Tafzanaz i vojna baza Qarmid nalazi se pod upravom Tahriru-Šama.

Tahriru-Šam iza sebe ima veliki broj ofanziva i vojnih operacija. Svaka ofanziva zahtjeva novac, a prva velika ofanziva Tahriru-Šama na Hamu prošle godine prema procjenama koštala je oko 10 miliona dolara, stoga se postavlja pitanje, odakle dolazi taj novac?

Istraživač u Centru za američku sigurnost Nicholas Heras smatra da se Tahriru-Šam finansira kroz naplatu poreza i kontrolu trgovine u Idlibu.

”Grupa crpi moć kroz kontrolu trgovine koja izlazi i ulazi u Idlib od čega dobija finansije i snagu veću nego što ona jeste”, tvrdi Nicholas Heras.

Pored naplate poreza i kontrole trgovine, Tahriru-Šam kroz ”Vladu spasa” upravlja i kompletnim procesom dobivanja i distribuiranja električne energije koju potom naplaćuje od ljudi koji su je u stanju platiti. Radnje za preprodaju oružja i benzinske pumpe također doprinose finansiranju, a tu su i bogati pojedinci s Arapskog poluotoka koji kroz Tursku šalju novac u Siriju.

Francuska novinska agencija AFP ističe kako je Tahriru-Šam najveći neprijatelj sirijskog režima među ostalim pobunjenicima, zbog čega Rusija vrši pritisak na Tursku koja je u stanju da slomi dominaciju Tahriru-Šama u sjeverozapadnoj Siriji ali bi taj korak imao kobne posljedice jer ostali pobunjenici ne posjeduju dovoljan broj boraca da pokriju cijele frontove koje nadzire Tahriru-Šam. Turska je toga svjesna te traži alternativne načine da eliminiše njihovu dominaciju ali da zadrži njihov vojni potencijal.

(Vijesti iz Sirije)

NOVO NA SAJTU

Guardian: Kina izgradila 400 kampova za pritvor muslimana

0
Mreža kampova u koje se pritvaraju Ujguri i pripadnici drugih muslimanskih manjina uključuje i 14 koji se trenutno grade.
Islamske teme

Sedam najvećih grijeha

Preporučeni sadržaj

Zašto su muslimani razjedinjeni

0
Rekao je Uzvišeni Allah: „Od onih koji govore: ‘Mi smo kršćani’, Mi smo zavjet prihvatili, ali su i oni dio onoga čime su bili opominjani...

Islamske teme