Na pomolu nova rusko-šijitska ofanziva na Idlib: Tahriru-Šam priprema otpor

Popularno na sajtu

Glavni sirijski džihadski savez Tahriru-Šam (HTŠ) prije nekoliko dana je uništio nekoliko mostova koji povezuju slobodne i režimske teritorije u na jugozapadu Halepa, izvijestili su aktivisti.

Mostovi su uništeni na periferiji gradova El-Eiss i El-Hadir gdje se prostire ključna linija fronta na kojem su raspoređeni uglavnom Tahriru-Šam i Džejšul-Ahrar (NLF).

Uporedo sa dolaskom šiijskih militanata iz regije koji su pristigli na obode Idliba u sklopu pomoći postojećim trupama i milicijama sirijskog režima, grupe Tahriru-Šam, Turkistanska islamska Partija i Hurasu-Din pojačali su defanzivne linije i dopremili tenkove i teško naoružanje.

Sirijski nusajrijski (šijitski) režim je sredinom prethodne sedmice počeo užurbano dopremati logistiku blizu frontova u Halepu, Hami i Latakiji u sklopu priprema za najveću i najvažniju bitku u proteklih 8 godina – bitku za Idlib.

S druge strane, turska vojska kojoj nije u interesu priliv nekoliko miliona novih izbjeglica odgovara slanjem oklopnih vozila i naoružanja pobunjenicima Nacionalnog fronta (NLF) koji nadzire oko 40% ukupnog pobunjeničkog teritorija u sjeverozapadnoj Siriji.

(Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz